SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Gıda Mühendisleri Odası: "Ülkedeki 'gıda güvenliği sistemi' bütünsel olarak tatmin edici noktada değildir"

Gıda Mühendisleri Odası: "Ülkedeki 'gıda güvenliği sistemi' bütünsel olarak tatmin edici noktada değildir"

Gıda Mühendisleri Odası, meyve sebzelerdeki pestisitler ve gıda güvenliği hakkında açıklama yaptı.

Yayın Tarihi: 21/06/17 15:42
okuma süresi: 3 dak.
Gıda Mühendisleri Odası: "Ülkedeki 'gıda güvenliği sistemi' bütünsel olarak tatmin edici noktada değildir"
A- A A+
Gıda Mühendisleri Odası, meyve sebzelerdeki pestisitler ve gıda güvenliği hakkında açıklama yaptı.

Gıda Mühendisleri Odası'nın açıklaması şöyle:

"Şu günlerde ülkemizdeki ana gündemi meşgul eden pestisitler ile ilgili toplumumuzda haklı olarak oluşan ciddi düzeyde bir endişe gözlemlemekteyiz.

Günlük ve sağlıklı gıda tüketiminin önemli bir parçası olan sebze ve meyvelerin gıda güvenliği kontrol kriterlerinden biri de pestisit ölçümleridir. Pestisit kalınıtısı bulunan gıdanın güvenilirliğinden bahsetmek mümkün değildir.

Pestisit ölçümlerinde analiz sırasındaki ' %50 ölçüm belirsiziliği' yöntemi AB ülkelerinde 4 yıl önce uygulanmaya başlanmış iken bugün Türkiye dahil birçok Dünya ülkesi de bu değerlendirmeyi esas almaktadır. Bahsekonu %50 belirsizlik değeri ise; Avrupa Birliğine bağlı olarak çalışan ve insan-hayvan-bitki sağlığının korunması ve gıda güvenliğinin sağlanması gibi ana amaçları ilke edinen bilimsel ve güvenilir bir kuruluş olan DG-SANCO tarafından yapılan geniş kapsamlı çalışmalar sonucu belirlenmiştir.

Dünya ölçeğindeki yeni gelişmeleri yasal düzenlemeleri ve teknolojileri yakalamak zorundayız. Ülkemizde, kendi standardını Dünya ölçeğine taşımız olan onlarca özel gıda işletmesi vardır. Resmi kontrollerde otorite olan devletin de güncel sistemler kullanması kaçınılmaz zorunluluktur. Devlet mekanizmamız içerisinde koşullarını Dünya standartlarına sürekli güncelleyen kurumlarımızdan olan Devlet Laboratuvarımızın çalışmaları ülkemiz geneli için hepimiz için örnek çalışmalardır ve gururla, takdirle karşılanmalıdır.

Bu konuda kamuoyundaki güvensizliğin ana nedeni ülkemiz genelindeki 'gıda güvenliği sistemi'nin bütünsel olarak tatmin edici noktada olmamasından kaynaklanmaktadır.

Uzun yıllardır, zaman zaman gündeme düşen farklı gıdalar, zehirlenmeler veya denetimsizlik gibi farklı başlıklarda aynı içerik tartışılmış; aynı konular konuşulmuştur. Genel Gıda Güvenliği Yasası temelinden başlayarak Hal Yasası dahil gıda ile ilgili tüm yasa ve tüzüklerin güncellenmesi, uygulanması, denetim otoritesinin gıda zinciri içindeki etkin koordinasyonu, şeffaflık ve izlenebilirlik ilkeleriyle kamuoyunun bilinçlendirilmesi hususlarını kapsayan bu süreç; halen ciddi şekilde ele alınmış değildir. Toplum olarak yaşamakta olduğumuz bu tür krizleri, gelişmek için bir fırsat görüp bilimsel, yasal ve insan yaşamına saygı odaklı bir çerçevede ele almamız gerekmektedir.

Ülkemizdeki her bireyin sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişiminin en doğal hakkı olduğuna inanan Gıda Mühendisleri Odası olarak; toplum sağlığı adına yapılacak bu tür bilimsel çalışmalarda yer almak için varız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.