SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

"Kontak lensle havuza girmek kör edebilir"

"Kontak lensle havuza girmek kör edebilir"

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Güvenir, kontak lensle havuza girmenin göz kaybına yol açabilecek mikrobik hastalıklara neden olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 18/07/17 07:42
okuma süresi: 4 dak.
"Kontak lensle havuza girmek kör edebilir"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Güvenir, kontak lensle havuza girmenin göz kaybına yol açabilecek mikrobik hastalıklara neden olduğunu söyledi.

Güvenir, kontak lenslerle denize girenlerin ise gözlerini suda açmaması gerektiğini belirterek, kontak lenslerin tatlı su ile temas ettiği her ortamda göz nakline kadar yol açabilecek akantamoba göz enfeksiyonlarına neden olabileceğini bildirdi. Güvenir, havuza ve duşa lens ile girmenin veya lensleri ve lens kaplarını tatlı su ile yıkamanın da akantamoba göz enfeksiyonlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Yaz aylarının gelmesiyle serinlemek için havuza ve denize kontak lensle girenleri uyaran Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Güvenir, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, kontak lens kullananlara, havuza girmeden lenslerini kesinlikle çıkarmaları yönünde uyarıda bulundu.

"HAVUZA LENSLE KESİNLİKLE GİRİLMEMELİ, GÖZ KAYBINA NEDEN OLABİLİR"

Kontak lens kullananların gözlerinde herhangi mikrobik bir rahatsızlığa neden olmasını engellemek adına lenslerinin ve lens kaplarının hijyeni konusunda titiz davranması gerektiğini ifade eden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Güvenir, özellikle kontak lenslerle havuza ve denize girmenin sakıncalı olacağını söyledi. kontak lensle havuza girmenin göz kaybına yol açabilecek mikrobik hastalıklara neden olduğunu ifade eden Güvenir, "Kontak lenslerin tatlı su ile temas etmesi sonucunda akantamoba göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu enfeksiyon, göz kaybına neden olabilecek rahatsızlıklara yol açar ve göz nakli de dahil olmak üzere cerrahi müdahalelerle sonuçlanabilir. Bu nedenle havuza lensle girilmesini kesinlikle tavsiye etmiyorum. Denize gireceklerin ise lenslerin gözden çıkmaması için denizde gözlerini açmamaları gerekir" dedi.

LENSLE DUŞA GİRMEK DE TEHLİKELİ…

Kontak lenslerin tatlı su ile temas ettiği her ortamda göz nakline kadar yol açabilecek akantamoba göz enfeksiyonlarına neden olabileceğini ifade eden Güvenir, havuza ve duşa lens ile girmenin veya lensleri ve lens kaplarını tatlı su ile yıkamanın da benzer göz enfeksiyonlarına yol açabileceğini kaydetti.

KONTAK LENS NEDİR?

Kontak lensler, görme bozukluğunu gidermek için göz üzerine yerleştirilen mercekler olarak biliniyor. Gözdeki miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının düzeltilmesinde kullanılıyor. Keratokonus gibi hastalıklarda gözlükle görme yeteri kadar artmadığı için bu hastalarda gaz geçirgen sert lensler, piggy back lensler veya hibrit lensler ile görme artırılabiliyor. Göz rengini değiştirmek için kozmetik lensler de üretilirken, spor yapanlar ve özellikle yüksek numaralı gözlük kullananlarda kontak lensler daha geniş görüş alanı ve cisimleri normal büyüklükte görmeyi sağlaması nedeniyle çok büyük avantaj oluşturuyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.