GURME
okuma süresi: 5 dak.

Mutfakta Hijyen

Mutfakta Hijyen

Mutfakta hijyene ne kadar dikkat ederseniz edin uzmanlar mikrop ve bakterilerden peşinizi bırakmayacağını söylüyor. Her gün yemek hazırladığınız, pişirdiğiniz, et veya tavuk kestiğiniz mutfağınızda birçok mikrop bulunması normaldir.

Yayın Tarihi: 02/08/13 13:14
okuma süresi: 5 dak.
Mutfakta Hijyen
A- A A+

Kimi zaman aceleden bıçağı düzgün temizlemeden yerine koyarsanız gıda zehirlenmesinden tutun da birçok ciddi hastalığa davetiye çıkarırsınız. Kullandığınız birçok mutfak aleti çoğu zaman temizlemek için gözünüzden kaçabiliyor.

Sünger:Yeni yapılan araştırmalara göre, her gün kullandığınız mutfak aletleri gıda zehirlenmesine yol açan ya da daha kötüleştiren mikroplar barındırıyor. Süngerler ısı ve nemden dolayı mikrop yüklüdür. bu mikropları temizlemek de sadece yıkamakla olmuyor. Bulaşık süngerinizi mikrodalga fırında yüksek ısıdan geçirirseniz ya da bulaşık makinesinde yıkarsanız mikropların büyük bölümünü yok edebilirsiniz.

Mikroplar Yayılıyor

Evye: Mutfak lavabosu üzerinde birçok mikrop barındığını biliyor muydunuz? Gün boyunca birşeyler yıkıyorsunuz, yemek yaparken kabukları, çöpleri kenarına atıyorsanız tüm bunlar mikropların evyenizin yüzeyinde birikmesine neden oluyor. Bu nedenle evyenizi her gün iyice temizleyip dezenfekte etmelisiniz.

Spatula: Spatulanızı temizlerken kauçuk olan ucu çıkarmazsanız, gıda artıkları birikebilir ve hastalığa yol açan mikropların gelişmesine neden olabilir. Spatulanız iki parçaysa ucunu sap kısmından ayırın ve ayrı ayrı yıkayıp temizleyin.

Konserve Açacağı Mikrop Yuvası Olmasın

Kauçuk contalı saklama kapları: Öğle yemeğinizi koymak için kullandığınız kapları ofisteki lavaboda yıkayabilirsiniz, fakat bu kaplar mikropların çoğalmasına imkan sağlıyor. Bulaşık makineniz güvenilirse bu saklama kaplarınızı ve kapaklarını makinenizde yıkayabilirsiniz. Elde yıkayacaksanız hava geçirmeyen contalarını ve oluklarını dikkatlice yıkayın.

Konserve açacağı: Birçok insan bu basit el aletini mutlaka kullanmıştır. Fakat konserve açacağınızı iyice temizlemeden çekmeceye geri koyarsanız, ailenizi bakteri, maya ve küflere maruz bırakabilirsiniz. Konserve kutularının oyuklarını temizlemek de çok önemlidir. Tüm gıda kalıntılarını yok ettiğinizden emin olun. Daha iyisi, her kullanımdan sonra konserve açacağınızı mutlaka yıkayın.

Temizleme Talimatlarına Dikkat

Blenderın sızdırmaz contası: Üreticinin temizleme talimatlarını takip etmezseniz yiyeceklerinizle birlikte bakterileri de blenderdan geçirirsiniz. Üreticinin direktiflerine bağlı olarak, blendırın parçalarını bulaşık makinesine yerleştirin ya da elde sıcak sabunlu suyla yıkayın. Parçaları tekrar kurmadan önce iyice kuruduğundan emin olun.

Buzdolabınızın sebzelik bölümü: Solmonella, Listeria, küf ve maya salatalık ve havuç gibi sebzelerle birlikte buralarda bulunur. Kirli bir sebzelik bu bölüme yerleştirdiğiniz temiz sebzelere de virüs bulaşmasına yol açar. En az ayda bir kez dolabınızın sebzelik bölümünü çıkartın ve ılık suyla deterjanla yıkayın. Ayrıca sebzeliğinizdeki kokulardan karbonatlı suyla (yaklaşık 1 litre suya 1-2 çay kaşığı karbonat karıştırın) da kurtulabilirsiniz. Sebzeliğinizin tamamen kuruduktan sonra yerine yerleştirin.

Buzdolabı Temizliği

Buzdolabınızın et gözü: Buzdolabınızda çiğ etin durduğu yer Salmonella, E.Coli, maya ve küflere ev sahipliği yapar. Buzdolabınızın bu bölümünü ne sıklıkta temizliyorsunuz? Sebzeliklerde yaptığınız gibi bu bölümü de tümüyle çıkarıp sabunla ve suyla yıkamalısınız.

Bıçak seti: Bıçaklarınızı koyduğunuz seti en son ne zaman temizlediniz? Bıçak setini de sıcak sabunlu suda yıkamalısınız. Hatta bebeklerin biberonlarını yıkamak için tasarlanmış küçük fırçalar ile bıçakların girdiği bölümleri de temizlemelisiniz.

Dezenfekte etmek için ise bıçak setini 1 çay kaşığı çamaşır suyu katılmış 4 litrelik ılık çeşme suyunun içine yatırın veya bıçakların girdiği bölümlere bu karışımı doldurun. 1 dakika bekledikten sonra temiz çeşme suyuyla durulayıp kuruması için ters çevirin. Mikrop oluşumundan korunmak için bıçaklarla işiniz bitince mutlaka yıkayıp kurulayıp bıçak setine yerleştirin.
Gıda Zehirlenmesi
En temiz mutfakta bile mikrop bulunabilir: NSF International (Ulusal Hijyen Vakfı) tarafından yapılan bir araştırmada, 20 aile 14 farklı mutfak aletini temizledi. Buna rağmen araştırmacılar temizlenmiş olan bu ürünler üzerinde E.Coli, Salmonella, Listeria, küf ve maya gibi gıda zehirlenmesine yol açabilecek bileşenler olduğunu tespit ettiler.
Mutfakta hijyene ne kadar dikkat ederseniz edin uzmanlar mikrop ve bakterilerden kurtulamayacağınızı söylüyor.
Her gün yemek hazırladığınız, pişirdiğiniz, et veya tavuk kestiğiniz mutfağınızda birçok mikrop bulunması normaldir. Kimi zaman aceleden bıçağı düzgün temizlemeden yerine koyarsanız gıda zehirlenmesinden tutun da birçok ciddi hastalığa davetiye çıkarırsınız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.