GURME
okuma süresi: 4 dak.

Hangi turp hangi hastalığa iyi gelir?

Hangi turp hangi hastalığa iyi gelir?

Bol vitamin deposu turpun sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Uzmanlar bol bol yenilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Yayın Tarihi: 24/10/13 11:59
okuma süresi: 4 dak.
Hangi turp hangi hastalığa iyi gelir?
A- A A+

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, turpun içerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olduğunu söyledi. Tutar, "10 küçük boy kırmızıturp rendesi (1 kâse) tükettiğinizde sadece 12 kalori alır, günlük posa ihtiyacınızın yüzde 25'ini karşılamış olursunuz." dedi.

Bol vitamin deposu turpun sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Uzman Diyetisyen Serkan Tutar bu sebzenin faydaları, zararları ve ne kadar yenilmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi. Tutar, "Her mevsim sofranızda yer alabilecek olan turp, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak üç çeşittir. Ülkemizde genelde renklere göre çeşitlendirilmekte olup, en bilinenleri kırmızı ve siyah turptur. İçerdiği organik asitler nedeniyle keskin bir tada sahiptir. Bütün turp çeşitleri, antioksidan olarak bilinen flavonoidlerden zengindir. Karaciğer ve safra sağlığı açısından siyah turpu, antioksidan içeriği açısından kırmızıturpu tercih etmelisiniz." ifadelerini kullandı.

Turpun, içerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olduğunu anlatan Tutar, bu sebzenin diğer faydalarını şöyle sıraladı: "İçerdiği kükürtlü bileşikler sayesinde safra akışını hızlandırır. Kükürtlü birleşiklerin, karaciğer sağlığını koruduğu bilinmektedir. Safra salgısı üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırır. İdrara çıkışı hafif dereceli hızlandırır, ödem çözücü etki gösterir. Düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir. Lif içeriği yüksek olduğu ve fitosterol içerdiği için kan kolesterolünü azaltıcı etki gösterir. Lif içeriği ve içerdiği glukosinolat birleşikleri ile kalın barsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruma sağladığı düşünülmektedir. Düşük kalorili olduğu için diyet yapanlar için uygundur."

10 küçük boy kırmızı turp rendesi tüketen kişinin sadece 12 kalori alacağını aktaran Tutar, "Günlük posa ihtiyacınızın yüzde 25'ini karşılamış olursunuz. Turp, yüksek oranda potasyum içerir. Potasyum, kalp kası dâhil kasların düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Vücuda yeteri miktarda potasyum alımı, yüksek tansiyona karşı koruyucu özellik taşımaktadır. Turpun içerisinde yüksek düzeyde folat bulunması, turpu diğer sebzelerden ayrıcalıklı kılmaktadır. Folat vücudumuzdaki genetik kodlanmaların (DNA'nın) onarımında kullanılmaktadır. 1 kâse turp salatası tükettiğinizde günlük folat ihtiyacınızın yüzde 7'sini karşılarsınız. Kalsiyum mineralinin en iyi bitkisel kaynaklarından olan turp, özellikle menopoz dönemindeki kadınlara önerilmektedir.

Ayrıca kemik erimesine karşı olumlu etkileri bilimsel çalışmalar ile desteklenmiştir. Turp yaprakları da turp kadar iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında görevli olan C vitamini, turpta yüksek oranda bulunmaktadır. Gün içerisinde 1 kâse turp salatası tüketilmesi günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 40'ını karşılamaktadır. Kan kolesterolünün düşürülmesinde etkin madde olan fitosterol, 100 gram turpta 9 mg bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Kaynak: CİHAN

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.