EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

Emek ve sabırla can buluyor

Emek ve sabırla can buluyor

Düğünler, doğumlar, özel günlerde hediye edilen, kadınlarımızın aksesuar olarak da tercih ettiği altın sevgi ve gücün temsili altın, aynı zamanda önemli bir yatırım aracı; nesiller boyu devam eden bir gelenek... Emek ve sabrın yoğrulmasıyla can bulan altını işin ustaları Kıbrıs Postası'na anlattı.

Yayın Tarihi: 12/03/14 13:00
okuma süresi: 6 dak.
Emek ve sabırla can buluyor
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Özellikle kadınların vazgeçilmezi olan mücevherler arasında en çok tercih edilen altın, usta ellerde sabırla şekilleniyor.Parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri nedeniyle insanların ilkçağlardan beri ilgisini çeken altın Kıbrıs kültürünün de vazgeçilmez bir parçası.Düğünler, doğumlar, özel günlerde hediye edilen, kadınlarımızın aksesuar olarak da tercih ettiği altın sevgi ve gücün temsili, aynı zamanda önemli bir yatırım aracı…

30 yıldır emekle sabrı harmanlayarak altına can veren Hakan Angay, mesleğin incelikleri ve zorluklarını Kıbrıs Postası'na anlattı.
"Mesleği babamdan öğrendim"

Mesleği babasından öğrendiğini ve kardeşi ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Angay, "Babam işini severek yapardı. Aynı şekilde bu merakı ve bu sevgiyi bize de aşıladı. Şimdi onun yaptığı bu sanatı biz icra ediyoruz.Aynı sevgiyi işlediğimiz kolyeye veya alyansa biz yansıtıyoruz" dedi.

Birçok alanda altın kullanılıyor

Kolay işlenebilirliği, aşınmaması, elektriği ve ısıyı kolay iletmesi gibi özellikleriyle elektronik, iletişim, havacılık ve ilaç sanayilerinde sıklıkla tercih edilen altın,alerji yapmadığı için tıp alanında da yoğun bir biçimde kullanılıyor.Geleneksel el işçiliğiyle şekillenip can bulan altın ülkemizde de yoğun ilgi görüyor.

İmalatçılar nasıl çalışır?

Takı imalatçıları genelde altın atölyelerde ve kuyumcu tezgâhlarında çalışır.

İmalatçı, işe başlamadan önce kullanacağı tüm araç ve gereçleri tezgâh üzerine hazırlar ve çalışmalarını yapacağı ortamı hazırlar.

Takı yapılırken ki kullanılan malzemelerde şunlardan oluşur; testere, eğe, kaynak malzemeleri, temizleme malzemeleri, freze motoru ve uçları gibi birçok aletten takı yapımında kullanılır.

Gerilemeye tedbir alındı

Her geçen gün dünyada altın takı tasarımı ve üretimi gelişmektedir. Son yıllarda altın takı kullanımı ve alımında azalma olmuştur. Bu azalmanın sebebi ise altın fiyatlarının yükselmesinden ve farklı değerlerin altının yerini almaya başlamasından dolayı gerçekleşmiştir. Hal böyle olunca da altın takı tüketiminde gerileme kaydedilmiştir. Ancak takı üreticileri bu durum karşısında altın takı tasarımlarında daha modern, günlük hayatta kullanılabilen ve sade modellere yönelmişlerdir. Ayrıca altın kullanımını hafifleterek pahada da hafif ürünler piyasaya sunmuşlardır.

Altın İşlemecisi Hakan Angay:

"Altın sabırla yoğruluyor"

Altın İşlemecisi Hakan Angay, altın işlemenin sabırla yoğrulan bir iş olduğunu söyleyerek, "Bizim işimiz müşterilerimizi memnun etmek…Elimizdeki altını müşterinin isteğine göre işliyoruz ve beğenisine sunuyoruz. En çok istenen ve yaptığımız işleme isim kolyeleri. İsim kolyelerine inanılmaz bir talep var. Bunun yanında müşterilerin isteğine göre desenlerle künye, kolye veya alyans yapıyoruz" şeklinde konuştu.

"Babam işlemeciliği bize de aşıladı"

Angay, 30 yıldır altın işlemekle uğraştığını belirterek, "15 yıl başka yerde çalıştıktan sonra kendi imalathanemi açtım. Adana'da doğdum ve daha üç aylıkken ailemle Kıbrıs'a yerleştik. 1979'da babam altın ve gümüş işlemeyi öğrendi ve bu işi yapmaya başladı.Ben ve kardeşimde onun yanına gide gele işi öğrendik ve aynı mesleği devam ettirdik. Babam işini severek yapardı. Bu merakı ve bu sevgiyi bize de aşıladı. Şimdi onun yaptığı bu sanatı biz icra ediyoruz ve aynı sevgiyi işlediğimiz kolyeye veya alyansa biz yansıtıyoruz" dedi.

"Mesleği öğrenmek için 10 yıl gerek"

Angay, sözlerine şu şekilde devam etti; "Altın işleme sanatı çocukluktan başlanması gereken bir meslektir. Bu sanatı öğrenmek için 10 yılınızı harcarsınız. İncelikleri çoktur ve en zor mesleklerden biridir. Büyük oranda emek ve sabır isteyen bir iştir. Altınla birçok şey yapıyoruz. Kimi zaman alyans içerisine yazı veya bir kolye üzerine isim veya şekil, alyanslar üzerine desenler de çalışmalarımızın arasında yer alıyor. Bununla birlikte altın parlatma veya takı tamiratları da yaptığımız zamanlar oluyor."

Altın İşlemecisi VolkanAngay:

"Altın, altın yılını yaşıyor"

"30 sene var kardeşimle birlikte babamızdan öğrendiğimiz bu mesleği yapıyoruz. Altın doğada seyrek olarak bulunduğu ve işlemesi çok zahmetli olduğu için çok pahalıdır. Bu sıralarda deyim yerindeyse altın, altın yılını yaşıyor. Tarihte hiç olmadığı kadar değer kazanmış durumdadır. Rum tarafından çok talep oluyor. Ne Güney Kıbrıs'ta, nede Londra'da bu işi bizim gibi detaylı ve ayrıntılı yapan yok."

Altın İşlemecisi Eyüp Dilekçi:

"İşi sevmiyorsanız sabrı bulamazsınız"

"Yeğenlerimin yanına gide gele altın işlemeciliğine bende merak saldım. Şimdi onların yanında hem mesleği öğreniyorum hem de çalışıyorum. Altın işlemeciliği gerçekten de çok sabır isteyen bir eğer bu işi sevmiyorsanız imkânı yok sabrı da bulamazsınız."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.