EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

"Zincirli Çaresizlik" - Engelli çocuk 18 yaşında hatırlandı!

“Zincirli Çaresizlik” - Engelli çocuk 18 yaşında hatırlandı!

Kuzey Kıbrıs Postası'nın "Zincirli Çaresizlik" başlıklı manşet haberinin ardından gazeteye konuşan Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, engelli genç Derviş Özdemirağ'ın Girne'deki 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim alabilmesi için gerekli işlemlerin tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.

Yayın Tarihi: 14/03/14 12:00
okuma süresi: 4 dak.
“Zincirli Çaresizlik” - Engelli çocuk 18 yaşında hatırlandı!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel ise, "Yaşanan engelli istismarıdır. Nasıl bir istismara uğradığının en büyük kanıtıdır. Bu onun resmidir" dedi.

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, 18 yaşındaki engelli genç Derviş Özdemirağ'la ilgili gelişmelerin daire tarafından takip edildiğini ifade ederek, "Konunun takibi yapılıyor. Tüm detaylar dairenin bilgisindedir. Çalışma Dairesi'nden bir yetkili ile Sosyal Hizmetler Dairesi'nden uzmanlar aileyle görüşüyor" dedi.

Rehabilitasyon Merkezi için girişim başlatıldı

Daire'ye bağlı sosyal hizmet uzmanlarının geçtiğimiz hafta Derviş Özdemirağ'ın bakımını üstlenen Erdoğan Öner Özdemirağ ile görüştüklerini ve hazırladıkları ayrıntılı raporu dün kendisine bildirdiklerini ifade eden Örs, 1 ay önce 18 yaşını doldurduğunu belirttiği Derviş Özdemirağ'ın Girne'deki 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim alabilmesi için Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden rapor alındığını, Sosyal Hizmetler Dairesi'nin de uygunluk raporunu hazırladığını bildirdi.

Örs, engelli genç Derviş Özdemirağ'ın rehabilitasyon programı ile başka kişilere olan bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade ederek, "En kısa zamanda rehabilitasyon merkezine gitmesini sağlayacağız. Bu konuda en büyük eksikliğimiz bir yaşam evidir. Devletimiz aslında bu konuda hızlı çalışmalar yürütüyor. En büyük sorun engelli bireylerin 24 saat içerisinde hizmet alabileceği bir merkez olmamasıdır" şeklinde konuştu.

Barış Başel: "Her gelen topluma söz verir"

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel ise öncelikle Sosyal Hizmetler Dairesi'nin gelişmelere müdahalesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, birçok alanda çalışmalar yürüten Sosyal Hizmetler Dairesi'nin güçlendirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Özel gereksinimi olan bireylerin yaşam boyu güvence altında olabilmesi amacıyla "yaşam evleri" projesinin gerçekleşmesinin önemle üzerinde duran Başel, bu konuda somut adımlar atılmadığını ifade ederek, hem gelmiş geçmiş hükümetleri hem de toplumu eleştirdi.

Başel, "Bizde yaşam evleri dediğimiz bir proje var. Her gelen bu topluma söz verir. Hiçkimse bunu yapmaz. İstismar edilen bir konudur. Bir ailenin güvenle bırakabileceği bir yer var mı yok mu? Bir anne babanın bu konudaki huzursuzluğunu ne zaman ki toplum olarak anlayacğız, o zaman da devlet yapmak zorunda kalacak" dedi.

"Yaşanan engelli istismarıdır"

Özel gereksinimi olan bireylerin ve onların bakımını üstlenen kişi veya kişilerin sosyal ve ekonomik olarak güçlendirilmesi gereğine de işaret eden Başel, "Aileler çok güvensiz durumdadır. Devlet bu insanları güvencesi altına almalıydı" ifadelerini kullandı.

Başel, Derviş Özdemirağ'ın kaçmaması ve yaşamıyla ilgili bir risk oluşturmaması adına bakımını üstlenen dedesi Erdoğan Öner Demirağ tarafından bir sandalyeye zincirle bağlanması konusunda ise şöyle konuştu:

"Yaşanan engelli istismarıdır. Nasıl bir istismara uğradığının en büyük kanıtıdır. Fiziksel anlamda, sosyal anlamda, duygusal anlamda istismara uğruyor. Bu onun resmidir.

Aile bilinçsizse ve buna devam ediyorsa, aileye bu hizmetlerin götürülmesi gerekir. Devletin, özel gereksinimli bireyi, sağlıklı şekilde, güvenli ortamda yaşamını yürütebilmesi için koruma altına alması gerekir. Dede iyi bakıyor mu? Buna kim gidip baktı? O maaşı verdiğinde kimin için harcanıyor kim denetledi?."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.