EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

Benim Gözümden adlı sesli kitabın başarısı yurt dışına taşıyor

Benim Gözümden adlı sesli kitabın başarısı yurt dışına taşıyor

Kıbrıs Türk Edebiyatı'na kazandırdığı birçok kitapla hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli başarılara imza atan Hasan Çakmak, Kıbrıs'ta bir ilki gerçekleştirerek Telsim Sanat'ın sponsorluğunda "Benim Gözümden" isimli bir sesli kitap oluşturdu. Sesli kitap çalışmasının ortaya çıkış fikri ile hayata geçirmek için nasıl bir süreçten geçtiğini anlatan Çakmak, bu fikrini birçok kişiyle paylaştığını ama, kendisine tek inananın Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 22/07/14 17:53
okuma süresi: 6 dak.
Benim Gözümden adlı sesli kitabın başarısı yurt dışına taşıyor
A- A A+

Telsim'den yapılan açıklamaya göre Küba'da Havana Üniversitesi'nden aldığı bir davet üzerine katıldığı bir söyleşide konuşmasını bitirdikten sonra, Carlos isimli bir çocuğun heyecanla yanına yaklaşıp birşeyler anlattığını söyleyen Çakmak, "Tercüman yardımıyla Carlos'un kitaplarımı okumayı çok istediğini öğrendim. Fakat Carlos görmüyordu ve onlarca kitap yazan benim, O'na verecek bir kitabım yoktu. Bu durum, yüreğimi burktu" diyor.

Sesli kitabın çıkış noktası olarak bu anısını aktaran Çakmak, Kıbrıs'a döndükten sonra bu fikrini herkesle paylaştığını ama sadece Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar'ın kendisine inanıp bu yola çıkması için desteklediğini kaydetti.

BİLİMSEL BİR KİTAP

Üç tane görme engelli eğitim uzmanının desteğiyle birlikte, Kıbrıs'ı anlatan 10 tane deneme yazısı kaleme alan Çakmak, bir yılın sonunda kitabını tamamladığını ve 10 farklı Kıbrıslı tiyatro sanatçısı ile ses sanatçısının bu denemeleri seslendirdiğini kaydetti.

"Görmeyen birine denizin mavisini, hatta o mavinin tonunu anlatmak zordu, ama biz bunu başarmak istedik. Dinleyicilerin, "soğuk" denildiği, zaman soğuğu hissetmeleri için itinayla çalıştık" diyen Çakmak, seslendirme bittikten sonra kayıt stüdyosunda efektlerin de ilave edilip, radyo tiyatrosu tadında bir kitap oluşturduklarını söyledi.

"TELSİM'İN BANA SADECE İNANMASI BİLE EN BÜYÜK DESTEKTİ"

"Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar'ın bana sadece inanması bile en büyük destekti" diyen Çakmak, Telsim'in sadece bununla kalmayıp kitabın basıma hazırlanmasında, kapağının braille alfabesiyle özel olarak Türkiye'de hazırlatılıp, çoğaltılmasında büyük desteği olduğunu vurgulayarak, Telsim'i duyarlılığından dolayı takdir edip, teşekkürlerini sundu.

Çakmak, Telsim Sanat sponsorluğunda yayımlanan kitabın Telsim yetkilileriyle birlikte tespit edilen 460 görme yetisini yitirmiş kişiye ücretsiz olarak hediye edilmesi için, Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk aracılığıyla "Görmezler Derneği'ne" kitabı bağışladıklarını söyledi.

Çakmak, kitapların sadece Lefkoşa'ya değil, Dipkarpaz'dan Yeşilırmak'a kadar ulaştırılmasının kitabın en önemli başarılarından biri olduğunu söylüyor.

KİTAP SAHNEYE TAŞINDI

Kitap yayınlandıktan sonra bir video klip hazırladıklarını söyleyen Çakmak, klipte tiyatro sanatçıları ile görme engelli kişilerin birlikte yer almasının Kıbrıs'ta bir ilk olduğuna dikkati çekerek, bunun kendisi için büyük bir deneyim ve mutluluk olduğunu söyledi.

Kitabı dinleyen, bir görme engelli kişinin kendisine ulaşıp, "Biri bizim için bir şeyler yaptı. Size çok teşekkür ederim" dediğini aktaran Çakmak, bunun kendisinini çok duygulandırdığını söyledi.

Kıbrıs'ta ilklere imza atan bir kitap oluşturduklarının altını çizen Çakmak, bir canlı performans gecesi düzenleyerek, kitabı sahneye taşıdıklarını aktardı.

Çakmak, 400 kişinin davetli olduğu gecede 200 kişinin görme engelli vatandaşlardan oluştuğuna dikkati çekerek, "Protokola, görme engelliler okulundaki engellileri yerleştirdik" dedi.

Abdullah Öztoprak'ın kareografisini üstlendiği gecenin amacı hakkında, "hem görmezlere hem de engellilere onlar için birşey yaptığımızı göstermek istedik" diyen Çakmak, bu etkinlikten sonra dünyanın çeşitli yerlerinden çeşitli tebrik mesajları aldıklarını söyledi.

Çakmak, canlı performans gecesinin ardından birçok yerden davet alarak, sırasıyla Kıbrıs, Ankara, Londra ve İstanbul'da imza günü ve sohbet toplantılarına katılarak hem kitabın tanıtımını yaptığını hem de görme engellileri anlattığını kaydetti.

ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Katıldığı davetlerin ardından, Almanya'dan kitabın Almanca'ya çevrilmesi için bir teklif aldıklarını ve çalışmalara başladıkarını söyleyen Çakmak, kitabın çevrilme aşamasının tamamlandığını kaydetti.

Denemelerin, Alman tiyatro ve opera sanatçıları tarafından seslendirilmek üzere kayıt aşamasına gelindiğini ifade eden Çakmak, Alman hükümetinin kitabın engelli okullarda dağıtılması için karar aldığını söyledi.

Çakmak, Güney Kıbrıs'ta da kitaptan esinlenerek benzer bir kitap oluşturmaya başladıklarını dile getirdi.

Türkiye'de ise 10 sanatçının biraraya gelerek böyle bir kitap oluşturmak için çalışmalara başladıkları haberini aktaran Çakmak, Çek Cumhuriyeti'nden de engellilerden sorumlu bakanlıktan kitabın incelenmesi için kitabı talep ettiklerini kaydetti.

Kitabın başarısının yurt dışına taşmış olmasının mutluluk verici olduğunu söyleyen Çakmak, bu başarıyı kitabın "bilimsel bir kitap" oluşuna, görme eğitim uzmanlarının desteği ile profesyonel bir şekilde hazırlanmasına bağlıyor.

SIRADA SESLİ KÜTÜPHANE VAR

"Benim Gözümden" adlı kitap hakkında şu ana kadar 92 tane radyo ve televizyon programına konuk olduğunu belirten Çakmak, kitabın kendi kategorisinde bir rekor kırdığının da altını çizdi.

Çakmak, gerek Kıbrıs Türk, gerekse Kıbrıs Rum ve Türkiye basının kitaba ciddi destek verdiğine dikkati çekti.

Çakmak, ülkemizde Telsim Sanat'ın desteğiyle hazırlanan "Benim Gözümden" adlı sesli kitap ile çıktıkları yolda sesli kütüphane aşamasına geldiklerine işaret ederek, Görmezler Derneği'nde bir sesli kütüphane oluşturup, Türkiye'den ve dünyadan buraya kitaplar topladıklarını, kütüphaneyi Boğaziçi Üniversitesi ile ortak kullanıma açtıklarının da müjdesini verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.