EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Eski usturalar tarih oldu

Eski usturalar tarih oldu

39 yıllık berber Mustafa Hürdoğan, eskiden sabah vakitlerinde berberlerin dolup taştığını, şimdilerde ise hayat standartlarının yükselmesiyle insanların eski kültürlerini kaybederek alışkanlıklarından vazgeçtiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 30/07/14 12:41
okuma süresi: 5 dak.
Eski usturalar tarih oldu
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz Orakcıoğlu

Larnaka'nın Lefkara köyünde doğan ve 16 yaşında ailesi ile birlikte Lefkoşa'ya yerleşen Mustafa Hürdoğan tam 39 senedir profesyonel olarak berberlik yapıyor.

Bu mesleği severek ve keyif alarak yaptığını söyleyen Mustafa Hürdoğan Kıbrıs Postası'na geçmişten bugüne meslekteki yenilikleri ve hayatını anlattı.

Hürdoğan, yaz tatillerinde 3 ay boş olduklarını ve canlarının sıkıldığını söyleyerek,"Kendimize uğraş arıyorduk… Şimdiki gençler gibi tatillerde alternatifimiz fazla yoktu, ben de yazları berberlik mesleğine öğrenmeye karar verip ilk adımlarımı attım" şeklinde konuştu.

"3 AY TATİLLERDE ÇIRAKLIK YAPTIM"

Berber Hürdoğan, mesleğe nasıl başladığını Kıbrıs Postası ile şu şekilde paylaştı; "Larnaka'dan Lefkoşa'ya yerleştiğimizde Liseye gidiyordum. Yaz tatillerimizde 3 ay boştuk, canımız sıkılıyor kendimize uğraş arıyorduk. Şimdi ki gençler gibi tatillerde alternatifimiz fazla yoktu, o zaman ben de yazları berberlik mesleğini öğrenmeye karar verip ilk adımlarımı çarşıda dükkânı bulunan Hasan Berberin yanında çırak olarak attım. İlk temelimi ve mesleğin ilk püf noktalarını Hasan Berberin yanında öğrendikten sonra, Lefkoşa Mücahitler sitesinin karşısında ki Berber dükkânında çıraklığıma devam ettim. Berber Ahmet'in yanında gerek çırak, gerekse kalfa olarak yetişerek iş ve işin püf noktalarını iyice öğrendikten sonra kendi yerimi açma kararı verdim."

"KENDİ DÜKKÂNIMI AÇTIM"

Berber dükkânı açmaya karar verdiğinde ustası Berber Ahmet'in kendisine ortaklık teklif ettiğini söyleyen Hürdoğan, "Ben kendi dükkânımı açmayı kafama koymuştum ve ustamın teklifini kabul etmedim. Böylelikle 1975 yılında ilk dükkânımı Arasta'da açtım. Uzun yıllar ilk dükkânımda çalıştıktan sonra ardından 1986'da postanenin arkasındaki şimdi çalıştığım berber dükkânında mesleğimi icra etmeye devam ettim" şeklinde konuştu.

"PATLATMADAN BALONU TIRAŞ ETTİM"

Hürdoğan, çıraklık dönemindeki bir anısını şu şekilde anlattı; "Ustam Berber Hasan'ın yanında çalışırken, sakal tıraşı yapmaya özeniyordum ve ustama ne zaman yapabileceğimi sordum. Oda bana 'Sana bir balon şişireceğim bu balonu patlatmadan tıraş etmeyi başarabilirsen, o zaman canlı bir insanı da tıraş edebilirsin' demişti. Hırslanmıştım ve büyük bir özenle balonu patlatmadan tıraş ettim ve bu benim için gurur vericiydi ve o zamandan sonrada sakal tıraşı yapmaya başladım. Bu anı benim için çok özel ve de güzeldir."

"ESKİ USTURALAR TARİH OLDU"

Berber Mustafa Hürdoğan, ilk mesleğe başladığı zamanlardan bugüne birçok değişiklik olduğuna dikkat çekerek, "Örneğin, bizim gençlik yıllarımızda usturalar farklıydı, zaman içinde onlarda değişti ve yenilendi. Eskiden berberlerin kullandığı usturaların yanında, kolon ve kayışlar vardı, usturalar bu kayışlar ve kolonlar sayesinde yağlanır bilenir ve tıraşa hazır hale getirilirdi. Şimdi iş hem berberler için daha kolay hale geldi, hem da tıraş için daha hijyenik usturalar üretildi. Modern usturalar sayesinde yağ ve çark kullanarak bilenen usturalar rafa kaldırıldı ve tarihin sayfalarında kaldı. Şimdiki usturalarda ise hazır jiletlerle iş kolaylaştı. Her tıraş olacak için farklı jilet takıyoruz ve bir öncekini çöpe atıyoruz" şeklinde konuştu.

"İNSANLAR ALIŞKANLIKLARINDAN VAZGEÇTİ"

Hürdoğan, eskiden memur, esnaf ve diğer işlerde çalışan herkesin her sabah berberlere dolduğunu ve sakal tıraşı yaptırdığını belirterek, "Bu sabah yoğunluğunun sebebi ise eskiden kullandığımız eski usturalardı. Şimdilerde ise sabahları o manzarayı göremiyoruz çünkü hem ülke ekonomisi bozuldu, hem de hayat standartları yükseldi. İnsanlar eski kültürü kaybetti ve alışkanlıklarından vazgeçti" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.