EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

Ülkemizin kara tablosu: Her ay 18 intihar teşebbüsü

Ülkemizin kara tablosu: Her ay 18 intihar teşebbüsü

2002-2012 yılları arasındaki 11 yıllık dönemi kapsayan araştırma sonuçlarına göre ülkemizde her ay ortalama 18 kişi intihar teşebbüsünde bulunuyor ve üç günde bir, ortalama yaşı 25 olan bir genç intiharı deniyor…

Yayın Tarihi: 08/09/14 10:45
okuma süresi: 4 dak.
Ülkemizin kara tablosu: Her ay 18 intihar teşebbüsü
A- A A+

2002-2012 yılları arasındaki 11 yıllık periyotta ülkemizde gerçekleşen intihar vakalarını araştıran ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'ne intihar girişimi nedeniyle getirilmiş hastaları kapsayan araştırma tamamlandı…

Buna göre ülkemizde her ay ortalama 18 kişi intihar girişiminde bulunuyor ve bunların yüzde 58'i, yani yaklaşık 11'i gençlerden oluşuyor. Araştırma sonuçlarının en çarpıcı alt başlıklarından biri, yaş ortalamasının her yıl yükselmesi ve özellikle 2011–2012 döneminde 30 yaşa kadar çıkması…

Kıbrıs Postası'nı araştırma sonuçları hakkında bilgilendiren Psikiyatrist Dr. Abidin Akbirgün'e göre yaş ortalamasının sürekli artıyor olması, toplumun üretkenlik çağında olan bölümünün her geçen yıl artan ağır bir yük ve zorlanma altında olduğunu işaret ediyor…

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

2002-2012 yılları arasındaki 11 yıllık periyotta ülkemizde gerçekleşen intihar vakalarını araştıran ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'ne intihar girişimi nedeniyle getirilmiş hastaları kapsayan araştırma tamamlandı…

Buna göre son 11 yılda ülkemizde her ay ortalama 18 kişi intihar girişiminde bulunuyor ve bunların yüzde 58'i ortalama 25 yaşında olan gençlerden oluşuyor.

Psikiyatrist Dr. Abidin Akbirgün, araştırma sonuçlarına ilişkin Kıbrıs Postası'nı bilgilendirdi.

İntihar ekonomik, kültürel ve toplumsal

İntihar girişiminin sadece ruhsal bir süreç olmadığına dikkat çeken Dr. Akbirgün şöyle dedi; "İntihar davranışı bireyin öz benliğine yönelmiş bir saldırganlık olup, istemli olarak yaşamına son vermesidir. Bu eylem sadece ruhsal bir süreç olmayıp, aynı zamanda ekonomik, kültürel, toplumsal yönleri olan bir olgudur.

İntihar girişimi bireyin içinde bulunduğu kültürde sorunlarına sağlıklı çözüm bulmada zorlandığını işaret eden bir göstergedir. İntihar olgusu beraberinde iki önemli kavramı gündeme getirmektedir; tamamlanmış intiharlar (ki burada sonuç ölümdür) ve intihar girişimleri…"

Kişilik bozukluklarına işaret ediyor

"Tamamlanmış intiharlar daha çok psikiyatrik bir hastalığın (örneğin depresyon) sonucuyken, intihar girişimleri daha çok kişilik bozukluklarını ve zorlanmaların bir sonucudur; bireyin yardım arayış ve problem çözme çabalarının uygunsuz bir şekilde dile getirilmesidir…"

En çok 23 – 25 yaş aralığında…

"(araştırma sonuçlarına göre) İntihar girişimleri daha çok ergen ve genç yetişkinlerde görülmekte. İntihar girişimlerinde ortalama yaş 23 – 25 olarak ve kadın-erkek oranı yaklaşık 1,7 - 2 olarak beklenmektedir (Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD verileri). Tamamlanmış intiharlarda ise erkek - kadın oranı yaklaşık 1,8 – 2'dir. Kadınlar yaklaşık iki kat fazla intihar girişiminde bulunurken erkeklerde tamamlanmış intihar iki kat fazla olmaktadır.

Cinsiyet dağılımı

"2002-2012 yıllarını kapsayan 11 yılda toplam 2366 kişi intihar girişimi nedeniyle Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi acil servisine başvurmuştur.

İntihar girişiminde bulunanlarda cinsiyet dağılımı; 1525 erkek, 841 kadın. Erkek \ kadın oranı 1,8 olarak saptanmış olup bu oran AB ve TC verileri ile uyumludur.

KKTC de her ay ortalama 18 kişi intihar girişiminde bulunmuştur.

Yüzde 58'i 25 yaş…

"Çalışmanın yapıldığı 11 yıllık dönemde tüm intihar girişimlerinin %58 kadarının (1383 kişi) gençler tarafından yapıldığı tespit edilmiştir (<25 yaş). Bu veri literatür ile uyumludur…"

Yaş ortalaması sürekli artıyor

Dr. Akbirgün sözlerini şöyle sürdürdü; "Çalışmanın yapıldığı 11 yıllık dönemde anlamlı bulunan diğer bir veri intihar girişiminde bulunanların yaş ortalamasının sürekli artıyor olmasıdır. Periyodun başında 25 olan yaş ortalaması sürekli artış trendi içinde olup özellikle 2011 – 2012 döneminde iyice yükselip yaş ortalaması 30 olmuştur. İntihar girişimlerinde yaş ortalamasının sürekli artıyor olması, toplumun üretkenlik çağında olan bölümünün her geçen yıl artan ağır bir yük ve zorlanma altında olduğunu göstermektedir. Bunun sebepleri araştırılıp önlemler alınmalıdır."

Uyuşturucu etkisiyle kaçma çabası

"Diğer ve daha tehlikeli bir yorum ise gençlerin artık zorlanmalardan uyuşturucu madde etkisiyle kaçmaya çalışması ve sorunları erteleyerek kriz dönemini 20'li yaşların sonlarına doğru kaydırmaları olabilir. Bu son yorumu destekleyen bir veri de ergenlerde son 3 yılda intihar girişimlerinin bir azalma trendinde olmasıdır (2009 – 2012 arasında %64 lük bir azalma)…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.