EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Kaya: "Madde kullanımı ve bağımlılıkla ilgili devlet politikası yok"

Kaya: "Madde kullanımı ve bağımlılıkla ilgili devlet politikası yok"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gençlik Örgütü, Kuzey Kıbrıs'ta özellikle gençler için gün geçtikte ciddi bir tehlike haline gelen madde kullanımı ve bağımlılığına karşı devlet politikası olmadığını, bu konuda gerekli adımların atılmadığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 13/09/14 11:50
okuma süresi: 5 dak.
Kaya: "Madde kullanımı ve bağımlılıkla ilgili devlet politikası yok"
A- A A+

TDP Gençlik Örgütü Başkanı Atik Kaya, uyuşturucu madde deneme yaşının 11'e düştüğüne, 'Extacy' kullanımının 'esrar' kullanımı kadar yaygın bir düzeye ulaştığına, 'Bonzai'nin ise son zamanlarda patlama yaptığına dikkat çekerek "Bu konuda devletin sağlıkta ve eğitimde bir devlet politikası yoktur" dedi.

14 yaşındaki bir gencin madde kullanımından dolayı komada yatmasının bugün uyuşturucuya karşı verilen mücadelenin ne kadar yetersiz ve eksik kaldığının somut bir göstergesi olduğunu belirten Kaya, uyuşturucu kullanımı konusunda sürdürülebilir ve sistematik bir mücadele anlayışının geliştirilmesinin şart olduğunu vurgulayarak, TDP Gençlik Örgütü olarak her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını ifade etti.

"Çok ciddi bir tehdit"

Kaya, dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi, ülkemizde de kullanımının yaygın olduğu ve gün geçtikçe etkisi altına aldığı yaş aralığının düştüğünün bilimsel raporlar tarafından ortaya konduğunu belirtti.

Kaya, uzmanların, uyuşturucu madde kullanımının ciddi akıl hastalıklarına neden olduğunu, fiziksel rahatsızlıkların yanında, kişilik değişiklikleri ve psikolojik hastalıklara da neden olabileceği yönünde ciddi uyarıları olduğuna vurgu yaptı. Kaya, madde kullanımının kişiyi sadece fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından değil, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan da olumsuz etkilediğini, uyuşturucu kullananların topluma olan aidiyet hissinin düştüğünü, bir başka alt kültür oluşturduklarını belirtti. Kaya, bu tür sosyal sorunlar nedeniyle, kişinin topluma aidiyet hissi azaldığı müddetçe, inşa etmek istediğimiz kardeşlik bağı ile birbirine bağlı eşit ve adil toplum yapısının yaratılamayacağı uyarısında bulundu.

"Gençlerimiz kıskaç altında"

Bireyleri adeta içinden çıkılmaz bir duruma sürükleyen ve ileri safhalarda ölümlere dahi sebep olan bu alışkanlıkların ne yazık ki en çok da gençlerimizi kıskacına aldığının altını çizen Atik Kaya, gerçeklerden kaçış, bir gruba dahil olma ihtiyacı, popüler kültürün gençlerde uyandırdığı merak ve bunun gibi birçok nedenin, biri ya da birkaçından dolayı başlanan bu bağımlılığın gençler arasında uyuşturucu madde kullanımını daha da arttırıp yaygınlaştırmakta olduğunu kaydetti.

"Satıcı ile kullanıcı ayrılmalı"

Atik Kaya, Kuzey Kıbrıs'ta yasalar nezdinde'satıcı' ile 'kullanıcı' arasında bir ayırımın olmadığını belirterek, "Bağımlılar da, satıcılar da ceza alıyor. Yapılması gereken; bağımlı olduğu tespit edilen kişinin ceza evine göndermek yerine yasal bir prosedür hazırlayarak bağımlıların tedaviye yönlendirilmesidir" dedi. Kullanıcı ile satıcı arasındaki farkın mutlaka konması gerektiğini kaydeden Kaya, kullanıcı kişilere yönelik yeterli psikolojik desteğin sağlanamadığı ve topluma geri kazandırılmaları yönünde gereken adımların yeterli ve etkili düzeyde atılamadığını belirtti.

"Önleme programı hayata geçirilmeli"

"Devletin uyuşturucu konusunda maalesef bir politikası bulunmadığını kaydeden Kaya, dünyada müfredatlar içine konan önleme programlarının ülkemizde hayata geçirilmemesini büyük bir eksiklik olarak niteledi. Kaya, "Eğitim sistemimiz bu konuda yetersiz kalmaktadır. Müfredat içerisinde bu konuda bilgilendirici, eğitici ve/veya caydırıcı dersler ve aktiviteler mutlaka yer almalıdır" dedi.

"Cezaevi değil, tedavi"

Uyuşturucu kullanan herkesi tedaviye göndermek gerektiğini belirten Kaya, "KKTC'de satıcı ile kullanıcı arasında bir ayırım yoktur. Bağımlılar da, satıcılar da ceza alıyor. Uyuşturucu kullanan bağımlı olduğu tespit edilen kişiyi Cezaevine göndermek yerine, yasal prosedür hazırlayarak bağımlıların tedaviye yönlendirilmesidir. Türkiye'de uygulanan Denetim Serbestlik Yasası denilen ayakta tedavi programı bizde de hayata geçmelidir" diye konuştu.

"TDP Gençlik Örgütü desteğe hazırdır"

TDP Gençlik Örgütü Başkanı Atik Kaya ayrıca şunları kaydetti: "TDP Gençlik Örgütü olarak bu veya buna benzeri olayların bir daha yaşanmaması için gerek siyasi erk'i, gerekse sivil otoriteleri uyuşturucu ve madde kullanımına yönelik sistematik bir mücadele anlayışı geliştirmeye davet ediyor. Verilecek olan bu mücadelelerin koşulsuz destekçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. TDP Gençlik Örgütü olarak bugüne kadar verdiğimiz mücadelemizi yarın da sürdürmeye devam edeceğiz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.