EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

Önce kariyer sonra çocuk

Önce kariyer sonra çocuk

Google ve Facebook'un kadın çalışanların yumurta hücrelerini dondurmasına destek vereceğini açıklaması tartışmalara yol açtı. Ancak ABD'de kadınlar düzenli aralıklarla 'yumurta hücresi dondurma' partileri düzenleniyor.

Yayın Tarihi: 23/10/14 11:38
okuma süresi: 3 dak.
Önce kariyer sonra çocuk
A- A A+
ABD'nin New York, Chicago ve Los Angeles gibi metropollerde düzenli aralıklarla 'yumurta hücresi dondurma' partileri düzenleniyor. Uyanık bir şirket de 'Akıllı Kadın Dondurtur' sloganıyla hamileliğini ertelemek isteyen anne adaylarına, en uygun hekim ve klinikleri bulmalarında yardımcı oluyor.

Alman Deutsche Welle, bu konuda özel bir haber yaptı. Miriam Braun'un haberi, çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu.

Çarpıcı Unsurlar

Manhattan'daki bir otelde yüz dolayındaki kadın içkisini yudumlayıp sohbet ediyor. Salonda hemen hiç erkek yok. Tıpkı bu kadınların hayatlarında da olmadığı gibi.

Kadınlardan biri, "Görünürde eş yok. Buradaki kadınlar da benim yaşlarımda. Kendimi burada iyi hissediyorum" diyor.

Kadınların çoğu 30'larında. Hepsi biyolojik saatini atlatabileceğine inanıyor. 'Rahatlayalım, sakinleşelim' buluşmasına yumurta hücrelerinin dondurulması hakkında bilgi almaya gelmişler. Daha sonra sahneye hekimler ve foliküllerini dondurtmuş olan hemcinsleri çıkıyor.

Jinekolog Fahimeh Sasan, hamile kalma endişesinin kadının seks hayatını altüst edebileceğini söylüyor: "İlk cinsel ilişkimizde iki şeyden çekinirdik. Hamile kalmak ve cinsel hastalığa yakalanmak. 20 ve 30'lu yaşlarımızı hep bu korkuyla geçirdik."

Dr. Sasan 37 yaşına geldiğinde çocuk sahibi olmak istemiş. Sahnedeki hekimler de folikül dondurtmanın teknik ayrıntılarını anlatıyor. Müdahalenin risk ve tehlikeleri hakkında da bilgi veriyorlar. Toplantıya 45 dolar ödeyen ve adını söylemek istemeyen kadınların sorularını yanıtlıyorlar.

Parti adı altında düzenlenen hamileliği erteleme buluşmalarını eleştirenler bu zahmetli işlemin önemsizleştirildiğini ve ileri yaşlara kadar çalışmak zorunda olduğu için ileri yaşta da hamile kalabilmek isteyen kadınların kariyer yapma adına robotlaştırıldığını belirtiyorlar.

35-40 Yaşları Arasında Risk Üçte Bir Oranında

Bilgilendirme toplantısını düzenleyen Jay Palumbo bu eleştirileri geri veriyor ve kadının doğurganlığı hakkında çok az şey bilinmesinin yanlış yorumlamalara yol açtığını söylüyor: "35 yaşın altındaki her altı kadından birinde doğurganlık problemi çıkıyor. 35 ile 40 yaşları arasındakilerde bu oran üçte biri buluyor.

Palumbo, "hamile kalamama hakkında konuşmak istenmez. Kadınların çoğu istatistiklerden habersiz. 35 yaşından sonra çocuk sahibi olan kadınların sayısı son kırk yılda on kat arttı. Çalışsın, çalışmasın fark etmez, bunun bütün toplumu ilgilendiren bir fenomen olduğu ortada" diyor.

Kaynak:Deutsche Welle Türkçe

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.