EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi yolda...

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi yolda...

Yaklaşık bir yıldır çalışmaları süren Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (TOCED) oluşturulmasına yönelik büyük adım dün atıldı.

Yayın Tarihi: 12/11/14 08:23
okuma süresi: 3 dak.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi yolda...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Filiz Seyis

Dairenin oluşumunu öngören "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı", Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi tarafından oybirliği ile onayladı. Yasa Tasarısı'nı hazırlayan Milletvekili Doğuş Derya, "Biraz geç oldu ama daha sistemli ve daha kapsamlı oldu. Bizde kabul edilen Uluslararası sözleşmeler yasalara yansımaz. İlk kez bu yasaya ilgili uluslararası sözleşmeler doğrudan yansıdı" dedi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi'nin oluşumunu öngören "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı", Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi tarafından oybirliği ile onayladı. Tasarı'nın Pazartesi günü Genel Kurula sunulması bekleniyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak konusunda günümüz ihtiyaçlarının karşılanmasında yetersiz kalındığı için, yetersizlikleri gidermek, günümüzde yaşanan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıklara uluslararası sözleşmelerde önerildiği ve modern hukuk devletlerinde uygulandığı üzere, bütüncül ve çok boyutlu siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyal çözümler üretmek üzere hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasa Tasarısı, Kadın Çalışmaları Dairesi Yasası'nın yerini alacak.

Birçok kurum ve kuruluş koordineli çalışacak

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan, Yasa Tasarısı'nın mimarı Doğuş Derya, TOCED bünyesinde yapılacak organizasyonlar ile bakanlıkların, polis teşkilatının, hastahanelerin, sivil toplum örgütlerinin, belediyelerin, siyasi partilerin ve savcılığın koordineli çalışacağını belirtti.

Derya, TOCED ile, düzenlenecek çalıştayla bir Eylem Planı üretilmesini, Kadın Sığınma Evleri ve Cinsiyet Odak Noktaları (CON) kurulmasını hedeflediklerini kaydetti.

Derya, ayrıca, polis ve hastanelerde "Şiddete Müdahale" birimlerinin kurulmasını amaçladıklarını ifade etti.

"Emsal teşkil edecek nitelikte"

Dünyadaki pek çok örneğin incelenerek bu tasarının oluştuğunu belirten Derya, "Biraz gecikmiş oldu ama daha sistemli, daha kapsamlı olmuş oldu. Bizde kabul edilen Uluslararası sözleşmeler raflara kaldırılır, yasalara yansımaz. İlk kez bu yasaya, ilgili uluslararası sözleşmeler doğrudan yansıdı. Tasarı bu açıdan da emsal teşkil edebilecek niteliktedir" dedi.

Derya, 'BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi" ve "AB Konseyi Kadına Yönelik Şiddet Ev İçi Şiddetin Önlenmesi Sözleşmesi'nin, Tasarı 'ya doğrudan yansıdığı bilgisini verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.