EĞİTİM
okuma süresi: 2 dak.

Doğal mekanlarda yetişen çocuklar daha mutlu

Doğal mekanlarda yetişen çocuklar daha mutlu

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yüksek Mimar M. Selen Abbasoğlu Ermiyagil'nin "Çocukluk Mekanlarımız" isimli kitapta "1980'lerde Gönyeli Lefkoşa'da Çocuk Olmak" adlı yazısı yayınlandı.

Yayın Tarihi: 24/08/15 16:21
okuma süresi: 2 dak.
Doğal mekanlarda yetişen çocuklar daha mutlu
A- A A+

Mimarideki önemli bir kavram olan mekan kavramının, mekan-çocuk ilişkisinin geçmişteki kullanımını yeni nesillere aktarmak adına öğretici amaçla yazılan "Çocukluk Mekanlarımız" adlı kitapta "1980'lerde Gönyeli Lefkoşa'da Çocuk Olmak" isimli bölümde yayınlanan yazısı hakkında bilgi veren Ermiyagil, yazısında genel olarak 1980 yıllarında Gönyeli'de yaşamlarını sürdüren 7-14 yaş aralığındaki çocukların oyun mekanlarını, vakit geçirdiği, kendi hayal güçleriyle oluşturdukları doğal, kamusal ve sosyal mekanları anlattığını belirtti.

Kentleşmenin iyi ve kötü yönleri, mekanlardaki gelişimi irdelendi

Adanın genelinde kentsel gelişimin hızlı bir şekilde sürdürüldüğü ve çocuk oyun alanlarının henüz tasarlanmamış olduğu yıllar olan 1980'li yıllarda yaratılan mekanların mimari açıdan daha yaratıcı olduğu söyleyen Ermiyagil, bilinçsizce tasarlanan mekanların aslında o zamanın çocuklarının ihtiyaçlarına doğal malzemelerle cevap verecek şekilde, çocuklar tarafından tasarlandığını dile getirdi. Ermiyagil, yazısının anı niteliğinde olduğuna değinirken, yazısında zamanın, kentleşmenin iyi ve kötü yönlerini, mekanlardaki gelişimi, değişimi irdelediğini ve okuyucuya aktardığını ifade etti.

Araştırmasında geçmişte çocukların doğal mekanlarda, kendi yaratıcılıklarıyla geliştirdikleri doğal mekanlarda mutlu şekillerde yetiştiği sonucuna varan Ermiyagil, günümüz şartlarında ise çocukların birçok yapay eğlence ve oyun mekanına, teknolojik olanaklar sonucunda sahip olduklarına ama mutsuz çocuklar olarak büyüdüklerine vurgu yaparken, çocukların yetiştirilmesindeki mekan kavramının önemine, süreçteki psikolojik etkisine dikkat çekti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.