EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

Kıbrıs Postası, SOS Çocuk Köyü Derneği'nin nabzını tuttu

Kıbrıs Postası, SOS Çocuk Köyü Derneği'nin nabzını tuttu

Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat ve Haber Müdürü Canan Onurer ile yazarlardan oluşan Kıbrıs Postası ekibi, dün 1993'ten bugüne 250'den fazla çocuğu destekleyen SOS Çocuk Köyü Derneği'ni ziyaret etti. SOS Çocuk Köyü Müdürü Ahmet Akarsu ile SOS ekibinin yer aldığı görüşmede, yüzlerce çocuğa aile olan, yüzlerce çocuk ve aileye de destek veren SOS Çocuk Köyü'nün yapısı, gelişimi ve çocuk hakları odaklı yeni projeleri ele alındı.

Yayın Tarihi: 03/09/15 08:19
okuma süresi: 4 dak.
Kıbrıs Postası, SOS Çocuk Köyü Derneği'nin nabzını tuttu
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat, Haber Müdürü Canan Onurer, Haber Müdür Yardımcısı ve gazete yazarlarından Vatan Mehmet ile yazarlar Çiğdem Dürüst ve Ulaş Barış'tan oluşan Kıbrıs Postası heyeti dün SOS Çocuk Köyü Derneği'ni ziyaret ederek, SOS Çocuk Köyü Müdürü Ahmet Akarsu, Ulusal Direktör Refika İnce, Fon Geliştirme Sorumlsuu Cemil Hafız ve SOS Anaokulu Müdüresi Rahme Kavaz ile köyün yapısını, aktivitelerini, etkinliğini ve projelerini görüştü.

SOS Çocuk Köyü Müdürü Ahmet Akarsu, mevcut durumda 106 çocuğa aile ortamı sağlayan, 101 çocuk ve aileye de güçlendirme desteği veren SOS Çocuk Köyü'nün devlet katkısı, bağışlar ve Viyana'dan finansal destekle etkinliklerini finanse ettiğini ifade ederek, 2018 yılından sonra SOS Viyana'dan desteğin kesileceğini anımsattı ve bu bağlamda finansman açısından yeni projeler üzerinde çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Bağışçılar çcouk başına, aile evi başına ve aile güçlendirme projesine yıllık belirlenen miktarda bağışta bulunurken, bazı ticari işletmeler de köye sağlık,eğitim ve gıda konularında destek veriyor.

SOS Çocuk Köyü'nün 1993'ten itibaren aktif olduğunu anısmatarak hedeflerinin kurulu sistemi geliştirmek olduğunun da altını çizen Müdür Akarsu, AB'den de dışarıdan ailelere destek verilen aile güçlendirme projesi için 3 yıl boyunca devam edecek bir fon sağlandığını kaydetti.

12 evde yaşam

Müdür Akarsu'nun açıklamasına göre 65 personeliyle aktivitelerini yürüten SOS Çocuk Köyü'nde, 12 çocuk evi bulunuyor. Her evde bir anne ve 6 çocuk bir arada yaşarken, her iki evden birinin de anneye yardımcı bir teyzesi bulunuyor. 0 yaşından 23 yaşına dek çocuklara ve erişkinlere olan aile desteğini sürdüren SOS'de şu anda mevcut 12 evin aktif olan 11'inde 0 ila 15 yaş arasındaki çocuklar annelerle ve teyzelerle yaşamlarını devam ettiriyorlar. 16 yaşındaki çocuklar ise 20 yaşına dek Girne Gençlik Evi'nde yaşam sürüyorlar. SOS, 20 yaşından sonra ise gençleri 23 yaşına dek Yarı Bağımsız Yaşam Programı'yla desteklemeye devam ediyor. Üniversite eğitimi gören ve çalışan genç erişkinler bu programda ev kiraları karşılanarak destekleniyor. Şu anda 11 genç üniversite eğitimi, 4 genç ise yüksek lisans eğitimi alıyor.

Aile bağları devam ediyor

Gençlerin kendi hayatlarını kurmalarının ardından da SOS Çocuk Köyü ile bağları devam ediyor. Anlatılanlara göre birçok genç çalışma hayatına başladıktan sonra ve kendi ailelerini oluşturduktan sonra da ne köyle ne de anneleriyle bağlarını koparmıyor. Günlük ziyaretler, birlikte öğlen yemeği yemeler devam ediyor.

"Anne olabilecek insanlara ihtiyaç var"

Finansal açıdan kaynaklarını geliştirerek etkinliğini artırmayı hedefleyen, ülkede çocuk hakları konusunda gerek yasa çalışmalarına gerekse eğitimlere aktif katkı koyan SOS'in mevcut sorunlarından biri ise uzun süre köyde çocuklarla olacak, burada hayat kuracak anne konusunda ülkede yetişmiş aday sıkıntısı yaşanması.

"Anne olabilecek insanlara ihtiyaç var" diyen Müdür Akarsu, dünyada uygulanan bir başka model olan anne baba sistemine yani çiftlerin SOS ailesi olmasına yönelik bir başka modele geçilmesi yönünde çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

Hedefi sosyal danışmanlık servislerini artırmak, çocuk terkinin ve istismarının önlenmesi konusunda ülke genelinde çalışmalarda bulunmak olan SOS Çocuk Köyü, bu konuda devletin de gerek yasalarını güncellemesini gerekse sosyal hizmetlerin personel yapısını geliştirmesini bekliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.