EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

Başka Cuma'lar ölmesin diye 'Başkaldırıyoruz'

Başka Cuma'lar ölmesin diye 'Başkaldırıyoruz'

Ülkemiz önceki gün en çok katılımlı etkinliklerden birine tanıklık etti. Binlerce motosiklet ve bisiklet sürücüsü, eylemle sesini duyurmaya çalıştı…

Yayın Tarihi: 21/03/16 07:47
okuma süresi: 6 dak.
Başka Cuma'lar ölmesin diye 'Başkaldırıyoruz'
A- A A+

Levent KUTAY

KKTC önceki gün en çok katılımlı etkinliklerden birine tanıklık etti. Binlerce motosiklet ve bisiklet sürücüsü, eylemle sesini duyurmaya çalıştı. Verilen mesajlarda devletten yasal düzenleme ve denetim, araba sürücülerinden de farkındalık ve saygı talep edildi. Eylem trafik kazasında hayatını kaybetmiş 57 yol arkadaş anısına düzenlendi.

KKTC'de motosiklet ve bisiklet tutkusu uzun yıllara dayanıyor…

Hem nüfusun yıllar içinde artması hem de motosiklet ve bisiklet satıcılarının çoğalması bu sektörü de büyüttü. Ancak ne var ki, alt yapı ve kültürel eksiklik burada da baş göstermeye başlayınca, ölümler de artmaya başladı.

Ülkede motosiklet ve bisiklet tutkunları, haftasonunu iple çekiyor. Çünkü çoğu aracını hafta sonu kullanma imkânına sahip… Motosikleti ve bisikleti, bir yaşam biçimi haline getiren de azımsanmayacak kadar fazla. Gelin görün ki, iki teker cenneti olması gereken KKTC'de neredeyse kişi başına bir araba düşüyor.

Halbuki motosiklet ve bisiklet kullanımının hem çevre sağlığına olumlu etkisi hem de trafiği rahatlatıcı rölü, bilimsel rakamlarla kanıtlanmış durumda. Bisiklet ve motosiklet kullanımı Avrupa'da başta geliyor. Amsterdam'da 1 milyon bisiklet olduğu söyleniyor. Roma'da birseysel ulaşım yüzde 60 motosikletle sağlanıyor.

KKTC'de ise motosiklet ve bisiklet kullanımı, ülke oranına göre düşük. Motosiklet ve bisiklet kullanmayı tehlikeli gören de çok fazla… Haksız da değil bu kitle…

Özellikle araba şoförlerinin, yola hâkim dav ranış biçimi, motosikleti farketmesine rağmen yola çık makta ısrar etmesi, yolunda giden motosikletin, solundan geçmesi, motosikletlilerin karşılaştığı sadece bir kaç tehlikeden biri. Öte yandan, kazaları sadece arabalara dayandırmak ta yanlış. Çünkü, bazı motosiklet kazalarının, aşırı ve dikkatsiz sürüşten kaynaklandığı da yadsınamaz bir gerçek. Araba şöförleri, Bazı Motosikletlilerin aşırı sürat yapmalarından şikayetçi. Herkes kendine göre haklı denebilğir ama kesin ve net olan bir şey var ki... Kazaları önlemenin yolu Denetim, Eğitim ve Bilinç…

İşte böyle bir realite içinde düzenlenen "Devlet Bizi Gör ve Duy" etkinliğinde, önce talepler sıralandı, sonra da farkındalık için Başkent Lefkoşa caddelerinde turlar atıldı…

"Başkaldırıyoruz…"

Eylem sırasında, Gönyeli Çemberi'nde yapılan açıklamada öne çıkan ifade ise şu oldu: Başkaldırıyoruz…

İki teker kullanıcıları adına motosiklet sürücüsü Hasan Zabit'in yaptığı basın açıklamasında, "Biz, iki teker kullanıcıları fark edilmek için başkaldırıyoruz" dedi.

10 yılda trafiğe kurban verilen 57 kardeşlerini anmak için toplandıklarını söyleyen Zabit, "Bizler başka Cuma'lar ölmesin diye toplandık" şeklinde konuştu.

Zabit, şöyle devam etti: "Ey Devlet… Ey Hüküm Edenler… Ey Ahâli… Bizi Fark edin! Bizi Yasalarla Koruyun! Bizi trafikte öncelik hakkına sahip araçlar olarak ilan edin… Bizi, köşelerde, kavşaklarda ve çemberlerde görmek için bakın ve görün. Bizi, dikiz aynalarınızda arayın ve sinyalinizle uyarın. Bizi koruyun… Trafikte sıkıştırmayın… Artık isyan ediyoruz… Sözün bittiği, eylemin başladığı noktadayız. Ölümler kader değildir… Bunu hep beraber değiştireceğiz. Yeni başladık… Bundan sonra bizi daha çok göreceksiniz…!"

Günhan: "Bu sadece bir günlük bir etkinlik olmamalı…"

Harley Davidson Group Cyprus Chapter Başkanı Salih Günhan ise gazetemize şöyle konuştu: "Elimizden gelen tüm desteği vermeye çalıştık… Ancak bu sadece bir günlük bir etkinlik olmamalı. Aslında hiç sonu olmayan bir etkinlik haline getirmeliyiz ki zaman içinde hedeflenen farkındalık tüm halkımız tarafından benimsensin. Kısa zaman hedefimiz öncelikle yasal düzenlemelerle kanunlarımızı bu yönde düzeltmek olacak. Devletimize elimizi uzatıyor ve bizi görmesini -duymasını istiyoruz.

Etkin: "Pimi çekilmiş el bombaları trafiğe devlet eliyle atılıyor"

Kıbrıs Türk Motosiklet Kurumu Eğitim komitesi başkanı ve Motosiklet Eğitmeni Özün Etkin konuyla ilgili sert açıklamalar yaptı.

"Trafik Terörü" başlıklı yazısını bizimle paylaşan Özün Etkin'in ifadeleri şöyle: İlgili Bakanlıklar, Ulaştırma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı parayı verene motosiklet öğrenci ehliyetini usulsüz, gayrıyasal, tüzüğe aykırı olarak veriyor. Pimi çekilmiş el bombaları trafiğe devlet eliyle atılıyor.

Yandaşlara Usulsüz Motosiklet Eğitmenlik Belgesi veriliyor...

Motosiklet ehliyetleri eğitimi ve sınavı ile ilgili çıkarılan tüzük çelişkiler eksikliklerle dolu

  • Trafikle ilgili konularda ilgili Bakanlıkların kurduğu komitelere katılmayacağız.

  • Hak arayışımızı yargı yoluna taşıyacağız...

Vehbi: "Devletten taleplerimizi sıraladık…"

Açıklamada, "TRAKAYAD, TKÖD ve diğer Sivil T. Örgütlerine "Devletin trafik komisyonlarından derhal çıkın. Suçlara daha fazla ortak olmayın" çağrısı da yapıldı.

Motosiklet Tutkusuyla tanınmış Turgut Vehbi de görüşlerini Kıbrıs Postası ile paylaştı: "Etkinlik bugüne kadar ülkemizde (motosiklet-bisiklet açısından) en kalabalık etkinlik olmuştur. Etkinlikte motosiklet kazalarında hayatını kaybetmiş olan arkadaşlarımız anılmış ve devletten bazı taleplerimiz sıralanmıştır.

Taleplerimiz arasında motosikletlere bisikletlerle birlikte trafikte öncelik hakkı verilmesi, ilerki safhada aşırı gümrüklerin düşürülmesi, bizleri trafikte bazen tehlike altında bırakan 75 km hız sınırının arabaların hız sınırı olan 100 km ye çıkarılması. Çünkü ingiliz döneminden kalma, günün koşullarından oldukça uzak yasa ve tüzükler söz konusu..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.