EĞİTİM
okuma süresi: 7 dak.

Adım At kampanyası başladı

Adım At kampanyası başladı

Avrupa'da Şiddete Karşı Kadın Ağı, kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla tüm Avrupa ülkeleriyle eş zamanlı yürütülecek uluslararası bir kampanya hazırladı. "Adım At" ismini taşıyan uluslararası kampanya, tüm ülkelerle eşzamanlı olarak Kuzey Kıbrıs'ta başlatıldı.

Yayın Tarihi: 25/05/16 11:41
okuma süresi: 7 dak.
Adım At kampanyası başladı
A- A A+
Avrupa'da Şiddete Karşı Kadın Ağı Bu ağın üyesi olan Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD) "Adım At" ismini taşıyan uluslararası kampanya hakkında basın toplantısı düzenledi.

Şiddetle mücadele eden kadınların ve çocuk haklarını destekleyen, uygun yardım ve korumaya erişimi savunan kampanya, KAYAD Başkanı Meral Akıncı tarafından tanıtıldı.

Akıncı, Avrupa'nın farklı ülkelerinde farklı dillerde hazırlanan ve eş zamanlı olarak okunacak ortak basın açıklamasıyla kampanyanın Kıbrıs'ın kuzeyinde de başlatıldığını duyurdu.

"KAMPANYA 2 YIL BOYUNCA KIBRIS'IN KUZEYİNDE YÜRÜTÜLECEK..."

Meral Akıncı, basın toplantısında İngilizce kısaltması WAVE olan (Women Against Violence Europe), Türkçeye "Avrupa'da Şiddete Karşı Kadın" şeklinde çevrilen ve üyesi oldukları bu kadın ağının uluslararası kampanyasını anlattı.

"Adım At" (Set Up) isimli kampanyanın 2 yıl boyunca Kıbrıs'ın kuzeyinde yürütüleceğini dile getiren Meral Akıncı, kampanyanın şiddetle mücadele eden kadın ve çocuk haklarını desteklediğini, uygun yardım ve korumaya erişimlerini savunduğunu belirtti.

Akıncı, kampanya süresince yasa koyuculara, yerel yetkililere bu konuda önlemler almaları konusunda çağrıda bulunacaklarını ifade ederek, Avrupa'da kampanyanın böyle yürütüleceğini söyledi.

"KIBRIS'IN KUZEYİNDE HER 3 KADINDAN BİRİ FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYOR"

Avrupa'nın farklı ülkelerinde; farklı dillerde okunacak ortak basın açıklamasını okuyarak "Adım At" kampanyasının ülkede de başladığını duyuran KAYAD Başkanı Meral Akıncı, Kıbrıs'ın kuzeyinde her 3 kadından birinin fiziksel şiddete maruz kaldığını kaydetti.

Ülkede yerel veya merkezi yönetim tarafından oluşturulan tek bir sığınma evi olmadığına da dikkati çeken Akıncı, KAYAD'ın "2015 Şiddete Karşı Diren Raporu"na değindi.

"EV İÇİ ŞİDDETLE İLGİLİ YASAMIZ YOK"

Meral Akıncı, ülkede hala adli yardımı öngören ev içi şiddet yasası olmadığını da ifade etti.

Avrupa'da her 3 kadından 1'inin fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını söyleyen Akıncı, "Buna rağmen kadınların da vergileriyle katkıda bulundukları devletler yeterli özel destek hizmetlerine erişim sağlamakta başarısız kalıyor" dedi.

46 Avrupa ülkesinin sadece 15'nin 7-24 erişilebilen özel destek hattı sağladığını anlatan Akıncı, "Şu anda Avrupa'da en az 47 bin kadının sığınma evi ihtiyacı da yerine getirilmedi. Tecavüz ve cinsel saldırı destek merkezleri oluşturulmadı" ifadesine yer verdi.

"BİRÇOK KADIN YAŞADIKLARI AYRIMCILIK SEBEBİYLE DESTEĞE ERİŞEMİYOR"

"Yardıma muhtaç birçok kadın yaşadıkları ayrımcılık sebebiyle desteğe erişemiyor" diyen Akıncı, Avrupa'da Şiddete Karşı Kadın Ağı Başkanı Rosa Logar'ın sözlerinden bir kesiti de şöyle okudu:

"Avrupa'daki birçok ülkede özel destek hizmetlerine gerekli yatırım yapılmamakta ve sonuç olarak ihtiyacı olan kadınların yardım için başvurabilecekleri bir yer bulunmamaktadır. Biz tüm Avrupa'daki yetkililere, devletlere ve toplumdaki ilgili taraflara 'ADIM AT'arak kadına yönelik şiddeti sonlandırmak adına gerekli yatırımları yapmaları için çağrıda bulunuyoruz.'

"KADINA VE ÇOCUKLARA YÖNELİK ŞİDDET HALA EN YAYGIN İNSAN HAKKI İHLALİ"

Kıbrıs'ın güneyinde Akdeniz Cinsiyet Çalışmaları Enstitüsü'nün kuzeyinde ise KAYAD'ın WAVE'in üyesi olduğunu da anımsatan Akıncı şunu ekledi:

"Önümüzdeki iki yıl boyunca KAYAD dahil olmak üzere Avrupa'daki tüm WAVE üyeleri şiddet gören kadınların ve çocuklarının hakları konusunda farkındalık yaratarak, kadın ve çocukların destek hizmetlerine erişim haklarını vurgulayacak."

Meral Akıncı, kadın ve çocuklara yönelik şiddetin hâlâ en yaygın insan hakkı ihlali olarak kabul edildiğini de kaydettiği konuşmasında, bunun sonuçlarının ölümcül olabileceğini söyledi.

"EV İÇİ ŞİDDET KADINLARIN HAYATLARINA MAL OLUYOR"

2012'deki kadın cinayetlerinin yüzde 47'sinin kadınların aile üyeleri veya yakın ilişki içinde oldukları kişiler tarafından işlendiği bilgisini paylaşan Akıncı, "Avrupa'da olduğu gibi, ülkemizde de ev içi şiddetin kadınların hayatlarına mal olduğunu maalesef gözlemliyoruz" dedi.

"Tüm bu verilere rağmen, yeterli desteğe gerekli yatırımın yapılmamasının altında yatan sebeplerden biri şiddete uğrayan kişilere yönelik suçlamalardır" şeklinde konuşan Akıncı, şunları dile getirdi:

"Bu suçlama şiddet gören kişilerin şiddet gördüklerini ifade etmemelerine yol açıyor. Birçok toplumda ev içi şiddet yasal olmayıp suç sayılsa da, pratikte zımnen tolere edilmektedir. Dolayısıyla kadınlar sürekli maruz kaldıkları şiddetin karşısında sessiz kalmaktan başka bir seçenekleri yoktur."

"YİNELENEN ŞİDDETİN SONUÇLARI HEPİMİZİ ETKİLİYOR"

"Yinelenen şiddetin sonuçları hepimizi etkilemekte" diyen Akıncı, destek hizmetlerinin kadınların yetkilenmelerini, çocuklarıyla şiddetsiz ve güvenli bir yaşam sürmelerini sağladığını kaydetti.

"Bu sebeple toplumumuzu ve Avrupa topluluğunu kadın hakları bakış açısıyla çalışan destek hizmetlerini arttırmak için adım atmaya ve fark yaratmaya teşvik ediyoruz" diyen Akıncı, WAVE 2015 raporundan bazı verileri şöyle paylaştı:

"Özellikle 2004'ten sonra AB'ye katılan devletler ve AB üyesi olmayan devletler Avrupa Konseyi standartlarının altında bir sığınma hizmeti sunmaktadır. Çoğu ülkede tecavüz ve cinsel saldırıya uğrayan kadın ve kızlar için destek merkezleri sağlanmamaktadır. Birçok kadının zaten az olan destek hizmetlerine erişimi daha da zorlaşmaktadır, örneğin siyahi, etnik azınlıklara sahip, engelli, yaşlı veya LGBT bireyler."

WAVE AĞINDAN VE KAYAD'DAN ÇAĞRI...

Akıncı, WAVE ağının ve KAYAD'ın çağrısını şöyle dile getirdi:

"Kadına yönelik şiddeti önlenmesine ve kadının güvenliğini sağlanmasına aktif destek verilmesi; tüm kadın ve çocuklara özel hizmetlerin geliştirilmesi için harekete geçilmesi; Avrupa'da özel destek hizmetlerinin artırılması, özellikle 7-24 çalışan yardım hatları, sığınma evleri ve kadın ve çocuk destek merkezleri oluşturulması; destek hizmetlerinin kalitesinin arttırılması."

"DEĞİŞİM İÇİN İŞBİRLİKLERİ GELİŞTİRMEK ŞART"

"Değişim için işbirlikleri geliştirmek şart" diyen Akıncı, "Her birinize Adım At kampanyasına destek vermeniz için çağrıda bulunuyoruz. Kadın ve çocuklara yönelik şiddete karşı omuz omuza durup Adım Atın!" ifadesine yer verdi.

Kaynak: TAK/Haber: Rahme Çiftçioğlu - Fotoğraf: Hüseyin Sayıl

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.