EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Başel: "Ülkede suç önleme politikası yok!"

Başel: "Ülkede suç önleme politikası yok!"

Diyalog Tv'de yayınlanan ve Çiğdem Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Güne Merhaba programına konuk olan Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, son günlerde ülkede artan toplumsal suçlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 25/04/17 10:48
okuma süresi: 5 dak.
Başel: "Ülkede suç önleme politikası yok!"
A- A A+
Kıbrıs Postası Diyalog Tv'de yayınlanan ve Çiğdem Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Güne Merhaba programına konuk olan Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, son günlerde ülkede artan toplumsal suçlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ülkede suç önleme politikasının olmadığına vurgu yapan Başel, polisin sırtına çok büyük bir yük yüklendiğini ve her şeyin polisten beklendiğini vurguladı.

"BİR YANDAN SUÇ ORANININ ARTTIĞINDAN ŞİKAYET EDİYORUZ DİĞER YANDAN DA SUÇA ORTAK OLUYORUZ"

Ancak suçların işlendikten sonra değil işlenmeden önce önlem alınması gerektiğini söyleyen Başel, "bir yandan suç oranının arttığından şikayet ediyoruz diğer yandan da suça ortak oluyoruz. Örneğin yolda radar gördüğümüzde hemen selektörle karşıdan gelen sürücüyü uyarıyoruz, karı koca arasına girilmez deyip şiddet gören kişilerin mağdur olmasına ortak oluyoruz. Toplum olarak suça ortak olmaya hazırız" diyerek vatandaşların da sorumluluk alıp bilinçlenmesi gerektiğini dile getirdi.

"HER BOYUTTA TÜM SUÇ VE CEZA YASALARI YENİDEN İNCELENMELİ, EKSİKLİKLER GİDERİLMELİDİR"

Öte yandan, tüm suç ve ceza yasalarının tekrardan gözden geçirilip eksikliklerinin giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Başel, "son yaşanan kadın cinayetine baktığımızda, ülkeye girişlerin daha kontrollü yapılması gerektiğini savunan bir grup oluştuğunu görüyoruz. Yarın olası bir çözüm olduğunda, tüm AB ülkelerinden adaya büyük bir talep olacak. Peki o zaman bunun kontrolü nasıl yapılacak? Bunun için bir önlem aldık mı? Hayır. Dolayısıyla her boyutta tüm suç ve ceza yasaları yeniden incelenmeli, eksiklikler giderilmelidir. Denetimli serbestlik yasasından bilişim suçları yasasına, zamanın koşullarında nerede eksiklik varsa onlar tespit edilmeli ve yasalar düzenlenmelidir. Bu haliyle çok çağdaş bir hukuk sistemi yok maalesef.

"POLİS TEK BAŞINA ÇOK YOĞUN ÇALIŞIYOR"

Polise çok büyük sorumluluk yükleniyor. Yerel yönetimler belli önlemler almalıdır. Gerek güvenlik görevlileri, gerekse yerel güvenlik birimleri yeniden düzenlenmelidir" diyerek polisin tek başına çok yoğun çalıştığını belirtti.

Başel, polisin çalışma koşullarının çok zorlayıcı olduğuna da değinerek, "Her bölge için ayrı ayrı suç önleme birimleri oluşturulmalıdır. Teşkilatlar içinde kadınlara yönelik suç önleme birimi, çocuklara yönelik suç önleme birimi gibi birimler ayrı ayrı teşkilatlandırılmalıdır" dedi.

"İKİ LİRALIK GELİRLE DÖRT LİRALIK HAYAT YAŞAMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Başel ayrıca toplumun tüketim çılgınlığına kapılarak hedonist bir yapıya dönüştüğünü söyleyerek, "dünyanın hiçbir yerinde kredi kartına 12 taksitle kimse yurt dışı tatiline çıkmaz. Bizde ise olmayan parayla olağanüstü lüks harcamalar yapılıyor. Daha sonra çiftler bu sebepten kavga ediyorlar. İki liralık gelirle dört liralık hayat yaşamaya çalışıyoruz. Bu yarış neden? Ekonomik kriz var deniyor ancak araba plaka harfleri her gün güncelleniyor. Mış gibi yaşayan bir toplum haline geldik" şeklinde açıkladı.

"ÇOCUK YETİŞTİRMEYİ BİLMİYORUZ"

2009-2017 yılları arsında 18 çocuğun, önlenebilir kaza ve ihmale kurban gittiğine dikkat çeken Başel, ülkede koşullu sevgiyle çocuk yetiştirildiğini kaydederek aileleri uyardı.

Başel, "aileler çocuklarına iyiyi kötüyü öğreteceğine faydacılığı öğretiyor. Şunu yaparsan bu oyuncağı alırım, yaramazlık yaparsan seni şöyle cezalandırırım diyerek çocuk yetiştirilmez. Çocuğa ayrı bir birey olduğunu, kendi kararlarını kendisinin vermesi gerektiğini ve verdiği kararın da sorumluluğunu alması gerektiğini öğretmeniz gerekir. Ülkemizde ise ya büyük baskılarla çocuklar sindiriliyor ya da sonsuz özgürlük verilerek hiçbir şeyin değerini bilmeyen duyarsız bireyler yetiştiriliyor" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.