GİRNE
okuma süresi: 5 dak.

3. Uluslararası "Zeytin" Karikatürleri Yarışması Basın Toplantısı düzenlendi

3. Uluslararası "Zeytin" Karikatürleri Yarışması Basın Toplantısı düzenlendi

Girne Belediyesi tarafından düzenlenen 13. Zeytin Festivali kapsamında gerçekleşen ancak 2009 yılından bu yana ara verilen Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması yeniden yapılıyor.

Yayın Tarihi: 25/09/14 18:13
okuma süresi: 5 dak.
3. Uluslararası "Zeytin" Karikatürleri Yarışması Basın Toplantısı düzenlendi
A- A A+

13. Zeytin Festivali kapsamında "Zeytin ve Kadın" ana temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışmasıyla ilgili olarak, bugün Girne Dome Otel'de bir basın toplantısı düzenlendi.

Girne Belediyesi'nin, Zeytin Festivali kapsamında 2007 yılında düzenlenmeye başladığı ancak 3 yıldır ara verilen, Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması yeniden yapılıyor.

Basın toplantısında, aralarında karikatür sanatında dünyanın farklı ülkelerinden gelen ünlü sanatçıların da bulunduğu jüri üyeleri de basına tanıtıldı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü; Girne Beleidyesi tarafından 13 yıl önce başlatılan Zeytin Festivali'nin, bu güne kadar birçok kültürel sosyal etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirterek, festivalin kent ve ülke tanıtımı ve de turizm açısından büyük önem taşıyan bu festivali, genişleterek daha ileri bir noktaya taşımayı hedeflediklerini vurguladı.

Festival kapsamında, 2007 yılında başlatılan ancak son 4 yıldır yapılmayan Uluslararası Zeytin Karikatürleri yarışmasını bu yıl yeniden hayata geçirdiklerini dile getiren Güngördü, bu yıl yeniden hayat bulan yarışmaya, 60 ülkeden, 339 çizerin, 553 eserle katıldığını vurguladı..

Ön elemeden geçen eserlerin, aralarında Dünya Karikatürcüler Örgütleri Federasyonu Başkanı Fransız Karikatürist Bernard Bouton'un da bulunduğu, Portekiz, İran, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'tan ünlü karikatür sanatçılarından oluşan jüri tarafından değerlendirileceğini söyleyen Güngördü, yarışmanın gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.

Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Başkanı Musa Kayra; Zeytin Ağacının önemine vurgu yaptı. Musa Kayra; 'kendisinin festivalin ilk yılında büyük özveri ile çalıştığını ve Zeytin ile ilgili ilk kişisel sergisini açtığını ve festival fikrini ilk duyduğunda da çok heyecanlandığını belirtti. Karikatür Yarışmasının yeniden gündeme gelmesiyle çok mutlu olduğunu vurgulayan Karikatürcüler Derneği Başkanı Musa Kayra; Belediye Başkanı Nidai Güngördü'ye teşekkür etti. Kayra; Ülke tanıtımındaki önemini vurguladı.

Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çakmak, 60 ülkeden 339 yarışmacının 553 eserin, yerli karikatür sanatçılarından oluşan ön jürinin elemesinden geçtiğini belirterek, yarışmanın uluslararası jürisinin bu 250 eser üzerindeki değerlendirmesini 27 Eylül Cumartesi günü tamamlayacağını söyledi.

En yüksek oyları alan eserlerin, taklit ya da kopya olmasını önlemek için, internet ortamına uluslararası karikatür dünyasına sunularak, bu eserlere itiraz süresi tanınacağını söyleyen Çakmak, bu sürecin tamamlanmasıyla ödüllerin de belirlenmiş olacağını kaydetti. Çakmak daha sonra, 3. Uluslararsı Zeytin festivali jüri üyelerini basına tanıtttı.

Dünya Karikatürcü Örgütleri Federasyonu Başkanı Fransız Karikatür sanatçısı Bernard Bouton da, yarışmaya jüri üyesi olarak devat edilmekten büyük mutluluk duyduğunu vurgulayarak, Federasyon'un 30 ülkeden üyeleri bulunduğunu anlattı.

Karikatürün, güldürürken düşündüren bir sanat türü olduğunu kaydeden Bouton; karikatürde, duygu düşünce ve mesajların çizgilerle verilmesi nedeniyle dil farklılıklarının bir önem taşımadığını vurguladı.

Etkinlikte daha sonra, Jüride yer alan; İranlı sanatçı Firoozeh Mozafari, Portekizli sanatçı Cristina Sampaio, Türkiyeli sanatçılar, Raşit Yakalı, Mustafa Yıldız, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Başkanı Musa Kayra, Kıbrıslı Sanatçılar Serhan Gazioğlu ve Derman Atik söz alarak, yarışmayla ilgili düşüncelerini dile getirdiler.

Yarışmada, birinci Bin Euro ve Altın madalya, 2'inci 800 Euro ve Gümüş madalya, 3'üncü ise 600 Euro ve Bronz madalyayla ödüllendirilirken, Özel ödül almaya hak kazananlara da çeşitli ödüller verilecek.

3. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması ödül töreni ise; 10 Ekim'de başlayacak Zeytin Festivalinin finalinde yer alacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.