GİRNE
okuma süresi: 3 dak.

GAÜ öğretim üyesi Gülcan, kredi kartı kullanımı konusunda uyardı

GAÜ öğretim üyesi Gülcan, kredi kartı kullanımı konusunda uyardı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nur Yeliz Gülcan, son günlerin güncel konusu olan "kredi kartları kullanımında dikkat edilmesi gereken konulara" açıklık getirdi.

Yayın Tarihi: 03/03/15 14:12
okuma süresi: 3 dak.
GAÜ öğretim üyesi Gülcan, kredi kartı kullanımı konusunda uyardı
A- A A+
Katıldığı TV programında konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Nur Yeliz Gülcan, kişilere ait kredi kartlarının kopyalanması, şifrelerinin çalınması gibi kanun dışı saldırıların yeni bir gelişme olmadığını, tüketicilerin kredi kartı kullanırken dikkat etmesi gereken bir çok nokta bulunduğunu söyledi.
Kredi Kartı kullanıcıları nelere dikkat etmeli?
Kredi kartlarının, sürekli para taşımayı gerektirmediğinden ve taksit avantajları bulunmasından dolayı günümüzde hemen hemen herkes tarafından kullanıldığına işaret eden Yeliz Gülcan, "Ancak kredi kartı kullanmak avantajlarının yanı sıra dikkat edilmezse dezavantaj da getirmektedir. Bugün maalesef kötü niyetli kişiler tarafından kredi kartı kullanıcıları mağdur edilebilmektedir. Bu mağduriyete düşmemek için kart kullanıcılarının dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Kredi kartı dolandırıcılığının en yaygın yapıldığı yer internet siteleri ve bankamatiklerdir. Bu nedenle kredi kartı kullanıcıları işlem yaparken dikkatli olmalıdırlar" diye konuştu.
Güvenli alışveriş siteleri
Tüketicilerin internet ağında alışveriş yaparken güvenilirliği onaylanmış sitelere öncelik vermesini isteyen Yeliz Gülcan, internet cafe ve benzeri ortak kullanım alanlarında kredi kartı işlemi yapılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Kart şifresine dikkat
Kredi kartı kullanıcılarının kart şifresi ve özel bilgileri kimseyle paylaşmaması gerektiğini vurgulayan Gülcan, "Kredi kartı kullanıcıları şüphelendikleri bir durumla karşılaştıklarında bankaları ile irtibata geçip, gerekirse kartlarının kullanımını dondurmaları gerekir. Kart kullanıcıları hiçbir şekilde bankamatiklerde tanımadıkları kimselerden yardım kabul etmemelidir" dedi
İşyerlerinde alınabilecek önlemler
Kredi kartıyla alışveriş yapılan işyerlerinde kredi kartı kopyalanmasının en yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Yeliz Gülcan, bu konuda işyerleri ve müşteriler açısından alınması gereken önlemler olduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı: Kart bilgileri herhangi bir nedenle saklanmamalıdır, Aynı müşterinin aynı zaman dilimi içerisinde değişik kartlar ile sürekli işlem yapması durumunda bu durumdan şüphelenip banka ile irtibata geçmeliler, POS cihazlarını kullanan personellerini eğitebilirler, Şifresiz kredi kartı işlemi yapılmasına izin vermemeliler, Şüphelendikleri müşterilerinden imza ya da kimlik onayı almalılar, Çok yüksek miktarlardaki harcamalardan şüphelenebilirler ve gerekli kontrolü sağlayabilirler.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.