GİRNE
okuma süresi: 4 dak.

Kantara'da devlete ait evlerin yarısı yıkıldı

Kantara'da devlete ait evlerin yarısı yıkıldı

Beşparmak Dağları'nın en güzel noktalarından biri olan Kantara'da, devlete ait evlerin yarısı yıkıldı. Devleti yönetenlerin ihmali nedeniyle yıkılan evlerin paha biçilmez değerde olduğu belirtildi.

Yayın Tarihi: 02/08/15 11:40
okuma süresi: 4 dak.
Kantara'da devlete ait evlerin yarısı yıkıldı
A- A A+
Bölgedeki bir esnaf, "Kantara'ya, belki de ülkenin en serin, en havalı, en güzel manzaralı bölgesindeki 40 kadar evin yarısını yıkılmaya terkettik. Bunu ihmal nedeniyle yaptık ve sonuçta Kantara'ya yazık ettik" dedi.

Tarihi Kantara Kalesi'ne 3 kilometre uzaklıkta, Büyükkonuk Belediyesi sınırlarında bulunan yaklaşık 45 konutun en az 20 tanesi, tamamen kullanılmaz hale geldi. Bölgede 1979 yılından beri restoran işletmeciliği yapan Ergazili Mehmet Şahkın, "dünyanın en güzel havasına sahip bir yer" dediği Kantara'da, evlerin, hükümetlerin ihmalleri nedeniyle bakımsızlıktan ve sahipsizlikten yıkıldığını öne sürdü.

Şahkın, Rumlara ait evlerin, 1974 yılı sonrası bazı nüfuzlu kişilere tahsis edildiğini, birçok kişinin KKTC koçanı aldığını kaydetti. Şahkın, "tahsis edilmeyen ve önce Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi daha sonra İçişleri Bakanlığı İskan birimine devredilen 20 kadar ev, bakımsızlıktan yıkılmış durumdadır" dedi.

Ya tamamen kullanılmaz hale gelen ya da ciddi masraflarla belki kullanılabilir duruma gelebilecek evler, hem tertemiz ve serin havası hem de muhteşem manzarası nedeniyle, 1974 öncesi Rum zenginler tarafından inşa edilmişti.

1974 sonrası yaşanan "iskan" karmaşasında, bölgeyi bilen bazı nüfuzlu kişiler, hatta çok üst düzey yöneticiler, Kantara'daki "havalı" evlerden almayı becerdi.

Bazıları, bu evleri "eşdeğer" veya "mücahitlik puanı" gibi avantajlarla, "üzerlerine" geçirmeyi de başardı. Ancak, devletin malı olarak kalan 20 kadar ev, yine nüfuzlu kişilere kiralandı. Şahkın'ın verdiği bilgiye göre 2005 yılında, dönemin hükümeti, kiraları feshetti. "Yeniden kiralayacağız" dendi ancak 10 yıldır kimseye kiralanmadı.

"Turistler çok soru soruyor, yanıt veremiyoruz"

Şahkın, şunları kaydetti:

"Ben restoranımın koçanını puan karşılığı aldım. Kantara'da yaklaşık 45 ev var ve bunların yarısı kullanılmaz haldedir. Maalesef yıkılmıştır. Bakımsızlıktan yıkıldılar. Kira sözleşmeleri olanları 2005'te hükümet iptal etti. Tekrar kiralanacak dendi ama yapılmadı. Bakımlı olan var. Onlar sahiplidir. Eşdeğer veya benzer usullerle koçan aldılar. Keşke hepsine koçan verileydi, bakımı yapılaydı. Rumlardan kalan evler devletin malıdır. Eskiden Maliye'ye, Emlak ve Malzeme'ye bağlıydı. Sonra İçişleri bünyesinde iskan birimine verilmiş... İngilizlerin de üç dört tane evi var... Ben 36 yıldır aynı evdeyim 36 yıldır tamir yaparım. Bakım yapılmazsa yıkılır... Bu sene bölgedeki Gençlik Kampı da açılmadı... Turistler geliyor, evleri soruyor. Yolu soruyorlar. Turnalar yolu berbattır. Turistler çok soru soruyor, mesela, 'Bu evler neden yıkıldı?' diyorlar, yanıt veremiyoruz. Kalemiz mükemmel, hava mükemmel, belediye temizlik hizmetini gayet iyi veriyor ama evler gitti; yol bozuk..."

"Burada yaşayan başka yerde yaşayamaz"

Şahkın, hükümetlerin ilgisizliği ve ihmali ile yarı evlerin yıkıldığı Kantara ile ilgili şunları ekledi:

"Buranın şu anda, aşırı sıcaklarla boğuşan ülkemize göre şahane bir havası var. Özellikle akşamları muhteşem. Yaz aylarında çok daha canlı olabilirdi. Bu evler bakımlı olsaydı, en azından hafta sonları veya yaz ayları insanlarla dolsaydı, buraları da cıvıl cıvıl olurdu. Burada 36 yıldır yaşıyorum. Başka yere asla gidemem. Ergaziliyim, orada da evim var ama gitmiyorum... Burada yaşayan başka yerde yaşayamaz."

Bazı bakanlıkların ve kurumların evleri var

Bir yetkiliden elde ettiğimiz bilgilere göre, Kantara'da, BRTK Müdürlüğü ve Eğitim Bakanlığı gibi kurumlara ait lojmanlar da bulunuyor. Bu lojmanlar da kapalı ve bakımsızlıktan çürümüş durumda.

Serhat İncirli - Kıbrıs Gazetesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.