GİRNE
okuma süresi: 4 dak.

Ozanköy Pekmez Festivali başladı

Ozanköy Pekmez Festivali başladı

Girne Belediyesi'nin, Ozanköy Muhtarlığı işbirliğinde geleneksel olarak düzenlediği 7'nci Ozanköy Pekmez Festivali başladı.

Yayın Tarihi: 29/08/15 16:33
okuma süresi: 4 dak.
Ozanköy Pekmez Festivali başladı
A- A A+

Girne Belediyesi ile Ozanköy Muhtarlığı'nın, Ozanköy'ün turistik tanıtımına katkı yapma, harnup üretiminin devamını sağlama ve pekmez tüketimini teşvik etme amacıyla düzenlediği Ozanköy Pekmez Festivali başladı. Festivalin açılış törenine meclis başkan Yardımcısı Dt Ünal Üstel, Sağlık Bakanı Salih İzbul, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, UBP Girne milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra Girne Kaymakamı Mehmet Envergil ve halk katıldı.

Festivale katılan protokol, pekmez şırası içerek festivalin açılışını gerçekleştirdi. Festivalin ilk gününde Girne Belediyesi Büyükler Halk Dansları Topluluğu gösterisi, "Caravan Blue Konseri", "Friends Line Dance Group Modern Dans Gösterisi" ve Hikmet Kurtarıcıoğulları konseri yer aldı.

Muhtar emeği geçenlere teşekkür etti

Festivalin açılışında konuşan Ozanköy Muhtarı Mustafa Uzun, harnubu ve pekmeziyle ünlü olan köyde 2008 yılında başlatılan festivalin, 7'inci yılına girdiğini belirterek, başta Girne Belediyesi olmak üzere, festivalin gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.

Güngördü: Osman Türkay'ın anısı yaşatılacak

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Ozanköy'ün otantik yapısı, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle Akdeniz ve Girne'nin en güzel köylerinden biri olduğunu belirterek, zeytin ve harnup ağaçlarının yetişmesinin de bu bölgeye ayrı bir değer kattığını vurguladı.

Nidai Güngördü, Ozanköy'ün Nobel Edebiyat ödülüne aday gösterilen uzay Şairi Osman Türkay'ın doğduğu köy olduğunu anımsatarak, eski adı "Kazafana" olan köyün, Osman Türkay'ın Nobel Ödülü'ne aday gösterilmesinden sonra "Ozanköy" adını aldığını aktardı.

Güngördü ayrıca Girne Belediyesi olarak, Ozanköy muhtarlığı ve vatandaşlarla işbirliği içinde, köy meydanına uzay şairi Osman Türkay'ın anısını yaşatacak bir eser kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Üstel:Harnup ağaçlarına sahip çıkılmalı

Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel ise büyüyen ve bir kasaba görüntüsüne bürünen köyde, zeytin ve harnup ağaçlarının gün geçtikçe azaldığına dikkat çekerek, "Ne olursa olsun, Kıbrıs Türk kültüründe büyük bir önemi olan bu değerli ağaçlarımıza sahip çıkmalıyız" dedi. Ünal Üstel, harnup, pekmez ve yan ürünlerinin gerek ekonomik olarak gerek sağlık açısından büyük bir değere sahip olduğunu vurguladı.

Festival programı

Festivalin ikinci gününde "Girne Tango Kulübü" dans gösterisi, Şair Osman Türkay'ın Hayatı ve Şiir Dinletisi; Osman Türkay Kültür ve Sanat Vakfı Kurucu Üyelerinden Dr.Tunis Özdoğanoğlu'nun Osman Türkay'ı anlatan konuşması ve slayt gösterisi, "Grup Arabent konseri", "Turizm ve Araştırmaları Derneği (TUFAD) Halk Dansları Gösterisi" ve Mustafa Gürkan konseri yer alırken, Pazar günü programı ise şöyle:

Saat 19.00 "Şinya Kültür- Sanat Derneği Halk Dansları Gösterisi", 19:30'da Pekmezli Tatlılar

Yarışması ve Pekmezin Sağlığımıza Faydaları Konulu Sunum, 19:45'de Girne Halk Sanatları Derneği (Girsad) dans gösterisi, 20:00'de Dikmen Gençlik Merkezi (DİGEM) Müzik Grubu Folklorik Kıbrıs Müzikleri konseri, 21:00'da Pekmezli Tatlılar Yarışması'nın sonuçlarının açıklanması ve 21:15'de Örge Volkan final konseri.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.