GİRNE
okuma süresi: 5 dak.

İşte Karaoğlanoğlu'nda "Yasadışı devir" talebinin resmi belgesi

İşte Karaoğlanoğlu'nda "Yasadışı devir" talebinin resmi belgesi

30 Aralık 2015'te Turizm Bakanlığı kontrol ve denetimine verilen Karaoğlanoğlu'ndaki arazinin Banayan Beach Ltd'e (Kaya Grubu'na) devredilmesi için Bakanlar Kurulu'na önerge getiren dönemin Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu'nun önergesinde "ilgili şirketin araziye yatırım gerçekleştirebilmesine olanak sağlanması adına devrin yapılması" yazıyor.

Yayın Tarihi: 20/04/16 12:12
okuma süresi: 5 dak.
İşte Karaoğlanoğlu'nda "Yasadışı devir" talebinin resmi belgesi
A- A A+
CTP-UBP koalisyon hükümetinin son Bakanlar Kurulu toplantısına UBP'li bakan Faiz Sucuoğlu tarafından getirilen Girne Karaoğlanoğlu (Ayorgi) Zeyko Yağ Fabrikası yanında bulunan devlete ait 'hali arazinin Artemis Oteller Grubu'na kiralanmak istenmesi talebini içeren resmi belge… Faiz Sucuoğlu imzalı belgede "Arazinin Banayan Beach'e verilmesini öneriyoruz" yazıyor…

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)- Ulusal Birlik Partisi (UBP) koalisyon hükümetinin bozulmasına neden olan en kritik anlaşmazlıklardan birinin Girne'deki Zeyko Yağ Fabrikası yanında bulunan devlete ait 'hali arazinin' UBP'li bakanlarca Artemis Oteller Grubu'na (Banayan Beach Ltd'e) kiralanmak istenmesinin olduğunun ortaya çıkmasının ardından söz konusu önerge de gün yüzüne çıktı.

Hükümetin sona erdiği son Bakanlar Kurulu toplantısına UBP lideri Hüseyin Özgürgün tarafından "olmazsa olmaz" olarak iletilen öneriye CTP'li bakanların karşı çıkmasıyla ipler kopmuştu.

İTEM Yasası kapsamında olan ve 'kamu yararı' olmak şartıyla devredilebilen arazinin kar amacı güden bir şirkete devredilmek istenmesinin yasadışı olduğu görüşünü ortaya koyan CTP'li bakanların bu talebe olumsuz yanıt vermesi hükümetin de sona ermesinde son nokta olmuştu.

"Olmazsa olmaz" olarak Bakanlar Kurulu'na gönderilen CTP'li bakanların 'hayırı' ile kabinden onay alamayan önerinin reddedilmesine öfkelenen Hüseyin Özgürgün'ün "Bu iş bitti" diyerek hükümetin sona ermesi için düğmeye bastığı iddia edilmişti.

30 Aralık 2015'te Turizm Bakanlığı kontrol ve denetimine verilen Karaoğlanoğlu'ndaki arazinin Banayan Beach Ltd'e devredilmesi için Bakanlar Kurulu'na önerge getiren Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu'nun önergesinde "ilgili şirketin araziye yatırım gerçekleştirebilmesine olanak sağlanması adına devrin yapılması" yazıyor.

Talep edilen arazinin batı kısmındaki fabrikanın olduğu bölgede 192 yatak kapasiteli otel inşaatının sürdüğüne işaret eden Sucuoğlu inşaatın sürdüğü alanın hemen yanındaki devlet arazisinin de söz konusu şirkete devredilmesini talep ediyor.?Faiz Sucuoğlu'nun önergesinde Banayan Beach Ltd'in 17 Şubat 2016 tarihinde bakanlığa başvurarak araziyi talep ettiği kayda geçirilirken araziye 'yeşil alan yatırımı' yapacağını iddia ediliyor.

Söz konusu araziler ile ilgili Başsavcılık görüşü de bulunurken Başsavcılık 15 Temmuz 2013 tarihli görüşünde "turizm amaçlı olarak bir taşınmaz malın İTEM Yasası kapsamından çıkarılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu konusunda karar" belirtiliyor.?Yine 24 Temmuz 2013 tarihli Başsavcılık görüşünde söz konusu parselin İTEM Yasası uyarınca 'sahil' ve 'kent' ülke planlaması maksatları için eşdeğere kaynak teşkil etmemek üzere 'kamu yararına' ayrıldığı da vurgulandı. Aynı Başsavcılık görüşünde Anayasa'nın 159 (1) (b) maddesi kapsamında olan malların kamu yararı kapsamı ile İTEM Yasası kapsamı dışına alınabileceği anlatılıyor.

Kaya Grubu: "Hem o araziyi, hem de belediyeye ait araziyi istiyoruz"

Yaşanan gelişmeler üzerine KAYA GRUBU Kıbrıs Bölge Müdürü Nihat Berkan da YENİDÜZEN'e konuşmuş, bölgede birçok araziyi talep ettiklerini doğrulamıştı.

YENİDÜZEN'e konuşan KAYA GRUBU Kıbrıs Bölge Müdürü Nihat Berkan "Araziyi talep ettiğimiz doğrudur. Söz konusu arazi ile bizim arazimiz arasında bir de belediyeye ait alan var. Biz orayı da sözlü olarak talep ettiğimizi ilettik. Böyle bir sorun çıktığını bilmiyorduk, gazeteden öğrendik" demişti.

Nihat Berkan bölge halkının söz konusu otel inşaatı nedeniyle sevinçli olduğunu iddia ederek "Talep ettiğimiz araziye amfi tiyatro, futbol sahası, tenis kortları, basketbol sahaları aguapark, kongre merkezi yapmak istiyoruz" diye konuşmuştu. Berkan "Bu arazi bize verilmezse ne olacak biliyor musunuz? Birileri buraya 'eşdeğer' diyecek, oraya bir tane villa yapacak. Bir tane adam orada paşa keyfi yapacak" diyerek arazinin kendilerine verilmesi için taleplerinin geçerli olduğunu kaydetmişti.

Yenidüzen - Mert Özdağ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.