GİRNE
okuma süresi: 3 dak.

Girne'de atık sular denize akıyor!

Girne'de atık sular denize akıyor!

Girne Atık Su Arıtma Tesisi'ne arıtma kapasitesinin artması için 2011 yılında yapılan ek iki havuz, yıllardır kullanılma konulmadığı için tesise gelen atık sular arıtılmadan denize akıyor.

Yayın Tarihi: 02/07/16 14:32
okuma süresi: 3 dak.
Girne'de atık sular denize akıyor!
A- A A+

Havuzların içerisine gerekli tesisat yapılmaması nedeniyle, ön arıtma sisteminin yeterli çalışmadığı ve tesise gelen atıkların karşılanamayarak denize gittiği belirtiliyor.

Girne'nin artan nüfusuna karşın gelen suyun kapasiteni karşılamadığı, bu nedenle katı atıkların da denizin içinde birikmeye başladığı öne sürüldü.

Konuyla ilgili Yeni Düzen'e bilgi veren Girne Belediyesi Kanalizasyon Bölüm Amiri Ahmet Türker, 2008 yılında yapılan tesisin çalıştığını ancak kapasitesinin yetersiz olduğunu, şuanda gelen suyun 4'de 1 buçuğunun arıtılabildiğine bu kapasite üstünde gelen suyun arıtılamadığını ifade etti. Girne nüfusunun artmasının buna neden olduğunu aktaran Türker, tesise bağlı bin 100 metrelik derin deniz deşarjının çalıştığını bundan dolayı kıyılarda bir kirlilik yaşandığını ama belediyenin Sağlık Bölümü'nün düzenli olarak numuneler alıp kontrol yaptığı gerekçesiyle bir sıkıntı görülmediğini ifade etti.

200 metre küp suyun üstü arıtılamıyor

2008 yılında yapılan tesisin çalıştığını ancak tesisin kapasitesinin yetersiz olduğunu belirten Türker, Girne nüfusunun artması nedeniyle bu sıkıntının yaşandığını söyledi. 2011 yılında ekstra yapılan 2 havuz beton haznesine mekanik yatırım yapılmadığı için çalışmadığını ifade eden Türker, bu havuzların hiçbir zaman çalışmadığını, 2008'de yapılan tesisin çalıştığını aktardı.
Türker, bu havuzların çalışması için 2 milyon TL'lik bir bütçeye ihtiyaç duyulduğunu, bu iki havuzun çalışması halinde tam kapasitenin sağlanabileceğini ifade etti. Şuanda gelen suyun 4'de 1 buçuğunun arıtılabildiğine dikkat çeken Ahmet Türker, 2008'de yapılan ön arıtma tesisinin 200 metre küp suyu artabildiğini ancak bu kapasite üstünde gelen suyun arıtılamadığını ifade etti.

"Nüfus artıyor tesis kaldırmıyor"

2008'de yapılan tesis yapılırken, bugün 10 katlı binaların yapılacağının bilinmediğini ve Girne'nin nüfus açısından gidişatının giderek artış gösterdiğini vurgulayan Türker, arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması için nüfusun tam belli olması gerektiğini kaydetti.

Tesisin denize bin 100 metrelik derin deniz deşarjı olduğunu söyleyen Türker, 2012 yılında beri bu deşarjın çalıştığını bundan dolayı kıyılarda bir kirlilik yaşandığını ama belediyenin Sağlık Bölümü'nün düzenli olarak numuneler alıp kontrol yaptığını ve bir sıkıntı görülmediğini ifade etti.

Didem Menteş - Yeni Düzen

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.