GİRNE
okuma süresi: 11 dak.

Güngördü, Girne-Çatalköy İmar Planı konferansının ardından konuştu: "Kent artık yoruldu!"

Güngördü, Girne-Çatalköy İmar Planı konferansının ardından konuştu: "Kent artık yoruldu!"

Göreve geldiği dönemde Girne'de altyapı, üstyapı, kaldırım, yeşil alan ve benzeri konularda sürdürülebilir bir sistem olmadığın altını çizen Güngördü, göreve geldikten sonra sürdürülebilir bir sistem oluşturabilmek için çaba sarf ettiğini kaydederek, Girne – Çatalköy İmar Planı'nı bu nedenle hayata geçirmek amacında olduğunu ifade etti.

Yayın Tarihi: 27/07/17 07:50
okuma süresi: 11 dak.
Güngördü, Girne-Çatalköy İmar Planı konferansının ardından konuştu: "Kent artık yoruldu!"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Göreve geldiği dönemde Girne'de altyapı, üstyapı, kaldırım, yeşil alan ve benzeri konularda sürdürülebilir bir sistem olmadığın altını çizen Güngördü, göreve geldikten sonra sürdürülebilir bir sistem oluşturabilmek için çaba sarf ettiğini kaydederek, Girne – Çatalköy İmar Planı'nı bu nedenle hayata geçirmek amacında olduğunu ifade etti.

Şehir Planlama Dairesi tarafından değerlendirme sürecindeki dosyaların, imar planı hayata geçirilinceye kadar değerlendirme sürecinin dondurulması gerektiği yönünde gelen katılımcı eleştirileri konusunda Kıbrıs Postası'na açıklama yapan Güngördü;

"Bu konuda yetkili makam, Şehir Planlama Dairesi'dir. Belediyenin de düşündüğü ve geliştireceği bazı yönleri var. Çatalköy Belediyesi'nden de gelecek öneriler var. Hepsini tekrar gözden geçirip ne gerekiyorsa yapacağız. Ancak bu 42 gün içerisinde dosya girişleriyle ilgili benim bir şey söylemek için yasal bir yetkim yoktur."
şeklinde konuştu.

Girne – Çatalköy İmar Planı'nın masaya yatırıldığını ve toplantıda gergin anlar yaşandığını da belirten Güngördü, plan hakkında katılımcılardan sert eleştiriler geldiğini söyledi.

Güngördü; "Hepsini tekrar gözden geçirip ne gerekiyorsa yapacağız" diye de ekledi.

İmar planı çalışmaları esasında, bazı kesimlerden "Girne'de kurtarılacak bir şey kalmadı, neden imar planı yapıyorsunuz" şeklinde eleştirilere maruz kaldığını belirten Güngördü, amacının 'bugünü değil; geleceği kurtarmak' olduğunu kaydetti

En önemli konulardan birinin de kentteki turizm hareketliliği olduğunu belirten Güngördü, kentte ciddi şekilde turizm yatırımı ve üniversite yatırımı gündeme geldiğini ancak kentte yaşanan nüfus patlaması ve Turizm Gelişim Yasası nedeniyle turizm ve üniversite yatırımlarının kontrol altına alınması gerektiğini kaydederek, "Herkes Girne'de otel yapmak istiyor, herkes Girne'de yurt yapmak istiyor, herkes Girne'de üniversite yapmak istiyor, herkes Girne'de istediği noktada eğlence mekânı açmak ister, bu da tabiî ki şehirdeki kaotik ortamı artırmakta ve var olan sorunlara sorunlar eklemektedir. Kent artık yoruldu" dedi.

Girne Belediyesi, Çatalköy Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi yetkililerinin birlikte çalışmalar yaparak oluşturdukları Girne - Çatalköy İmar Planı hakkında bilgi alışverişinde bulunulması adına halkın katılımı ile Grand Paşa Otel'in konferans salonunda basına açık bir konferans düzenlendi.
Konferansa, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Şehir Planlama Dairesi yetkilileri ve Girne Kaymakamı Mehmet Erişmen'in yanı sıra UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, TDP Milletvekili Zeki Çeler, CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe ve bazı devlet yetkilileri de katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan yaptı. Yiğitcan'ın ardından konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, imar planının gerekçeleri ve içeriği hakkında bilgi vererek, İmar Planı için halkın desteğine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Güngördü'nün ardından Şehir Planlama Dairesi yetkilileri imar planı hakkında sunumlar gerçekleştirdi.

10.00'da başlayan konferansın 13.00'da sona ermesi planlanırken, soru ve görüş kısmına geçildiği zaman yaşanan gerginlikler nedeniyle konferans 14.00'da son buldu.

"ŞİMDİYE KADAR İMAR PLANI KONUSUNDA CİDDİ ANLAMDA ADIM ATILMADI"

Konferansta konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, alınan kararla Girne – Çatalköy İmar Planı çalışmalarının Şubat 2016'da başladığını kaydederek, Girne'de şimdiye kadar imar planı konusunda ciddi anlamda adım atılmadığını bildirdi, "Girne Belediyesi ve Çatalköy Belediyesi bu imar planına çok önem veriyor. Bugün burada çok önemli bir hadise için toplanmış bulunuyoruz. Bu, belki de Kıbrıs şehircilik tarihinde önemli bir basamak. İmar Yasası 1989 yılında yürürlüğe girmişti, anlaşılacağı üzere 2016 yılına kadar imar planı konusunda Girne'de ciddi bir adımdan bahsedilemez. Biz göreve geldiğimiz 2014 yılında şehirdeki 10 katlı binalar bizi ve Girne halkını önemli ölçüde rahatsız etmekteydi. Temmuz 2014'te göreve geldiğim zaman 10 katlı binalarla ilgili mahalle aralarında 7 kat, caddelerde 5 kata kadar izin verilmeye başlanmıştı" şeklinde konuştu.

"AMACIMIZ BUGÜNÜ DEĞİL; GELECEĞİ KURTARMAK"

Göreve geldiği dönemde Girne'de altyapı, üstyapı, kaldırım, yeşil alan ve benzeri konularda sürdürülebilir bir sistem olmadığın altını çizen Güngördü, göreve geldikten sonra sürdürülebilir bir sistem oluşturabilmek için çaba sarf ettiğini kaydederek, imar planını bu nedenle hayata geçirmek amacında olduğunu ifade etti. İmar planı çalışmaları esansında, bazı kesimlerden "Girne'de kurtarılacak bir şey kalmadı, neden imar planı yapıyorsunuz" şeklinde eleştirilere maruz kaldığını belirten Güngördü, amacının 'bugünü değil; geleceği kurtarmak' olduğunu kaydetti ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Dönemin İçişleri Bakanı ile çok ciddi görüşmelerimiz oldu ve en sonunda şehir planlama dairesi ve ilgili bakanların planları ile çok katlı binalar yeniden düzenlendi. O dönemde yapılabilecek en önemli hareketlerden biri buydu. Daha sonra imar planı sürecini başlattık ancak bu arada hayat devam ediyor, geçmişten gelen inşaat dosyalarının belediyeden izin alma süreci devam ediyor, Şehir Planlama Dairesi'nde bulunan dosyalarının planlama süreçleri devam ediyor ve bütün burada önümüzde Girne'de kurtarılacak bir şey kalmadı neden imar planı yapıyorsunuz diye soruları da tabi tutuluyoruz. Ancak biz bugünü değil geleceği kurtarmaya çalışıyoruz. Biz gelecek nesillere daha sağlıklı daha yaşanabilir bir Girne bırakabilmek için çalışıyoruz."

"HEDEFİMİZ KENTİN YAŞANABİLİR, PLANLI, DÜZENLİ ŞEKİLDE DÜZENLENMESİDİR"

Girne Belediyesi ve Çatalköy Belediyesi'nin uyum içerisinde çalıştığını ve bu süreçte Şehir Planlama Dairesi ile ve STÖ'lerle görüş almak amacıyla yapılan toplantılarda gelen görüş ve talepleri değerlendirdiklerini kaydeden ve belediye ekiplerinin Şehir Planlama Dairesi yetkililerine bu yoğun süreçte destek sağladığını kaydeden Güngördü, "Şehir Planlama Dairesi ciddi bir yoğunluk altında, belediye ekipleri de onlara destek olmaya çalışmaktadır. Arazi çalışmaları çok uzun bir süreci kapsadı, bütün binalar tek tek kontrol edildi. Bu süreci özetledikten sonra şu andaki durumun ne olduğunu açıklayayım, şehirde yaklaşık 1993 yılından itibaren 10 -13 beyaz emirname geliştirildi ve 1993 yılından bugüne kadar emirnamelerle devam edildi ve bu süreçte şehirde kaos yaşandı. Bu süreçte, kaosun giderilmesi, çok katlı bina izinlerinin nerelerde verileceği, özellikle son dönemlerde meydana gelen gürültü kirliliğinin önceden planlaması gibi önemli sorunlar karşımıza çıkıyor. Ancak bizim hedefimiz bugünden itibaren bu kentin yaşanabilir, daha planlı, düzenli şekilde düzenlenmesidir" dedi.

"HERKES GİRNE'DE OTEL, YURT, ÜNİVERSİTE, EĞLENCE MEKANI YAPMAK İSTİYOR"

En önemli konulardan birinin de kentteki turizm hareketliliği olduğunu belirten Güngördü, kentte ciddi şekilde turizm yatırımı ve üniversite yatırımı gündeme geldiğini ancak kentte yaşanan nüfus patlaması ve Turizm Gelişim Yasası nedeniyle turizm ve üniversite yatırımlarının kontrol altına alınması gerektiğini kaydederek, "Herkes Girne'de otel yapmak istiyor, herkes Girne'de yurt yapmak istiyor, herkes Girne'de üniversite yapmak istiyor, herkes Girne'de istediği noktada eğlence mekânı açmak ister, bu da tabiî ki şehirdeki kaotik ortamı artırmakta ve var olan sorunlara sorunlar eklemektedir" dedi ve şöyle devam etti:

"Turizm Gelişim Yasası'na göre olması gereken yatak sayısı bellidir. Dolayısıyla biz yasaya aykırı bir turizm hareketi yapmamız ve yatak kapasitesini artıracak bir hamle yapmamız mümkün değildir. Hazırlanacak imar planı yürürlükteki hiçbir yasaya aykırı olmamalıdır.

Kentte ciddi şekilde turizm yatırımı ve üniversite yatırımı gündeme gelmekte ve çeşitli sıkıntılar yaşanmaktadır. Tüm bunları düşünüldüğü zaman kentte bir nüfus patlaması yaşanmaktadır. Şehirdeki bütün hareketler bölge nüfusu olan 35 kişiye göre planlanmıştır. 35 bin kişi için planlanan şehirde 105 bin kişiye hizmet vermek mümkün değildir. bu kaos ortamının en büyük nedeni budur ve kentin gelişiminin önceden planlanmış olmamasıdır. Bütün bunları alt alta koyduğumuz zaman sonuçta şehirde böyle bir tablo ile karşılaştık.

Herkes Girne'de otel yapmak istiyor, herkes Girne'de yurt yapmak istiyor, herkes Girne'de üniversite yapmak istiyor, herkes Girne'de istediği noktada eğlence mekânı açmak ister, bu da tabiî ki şehirdeki kaotik ortamı artırmakta ve var olan sorunlara sorunlar eklemektedir."

"HALKIN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR, KENT ARTIK YORULDU"

İmar planının hayata geçirilme sürecinde halkın desteğine de ihtiyaç olduğunu dile getiren Güngördü, "Kent artık yoruldu, kentin dinlenmeye ihtiyacı var. Girne dinlenirken altyapısı geliştirmek, yeşil alanlarını, kaldırımlarını çoğaltmak zorundayız, yapısal anlamda dikkatli davranarak halkla birlikte imar planını hayata geçirmeliyiz. Desteğinize ihtiyacımız olduğunun da altını bir kez daha çizerim" şeklinde konuştu.

"DOSYA GİRİŞLERİYLE İLGİLİ BENİM BİR ŞEY SÖYLEMEK İÇİN YASAL BİR YETKİM YOKTUR"

Konferans sonunda katılımcılardan gelen görüş ve şikâyetlerin nasıl değerlendirileceği konusunda Kıbrıs Postası'na açıklama yapan Göngördü, şu anda Şehir Planlama Dairesi tarafından değerlendirme sürecinde olan dosyalar konusunda yetkili makamın Şehir Planlama Dairesi olduğunu kaydederek, "Yetkili makam Şehir Planlama Dairesi'dir. Belediyenin de düşündüğü ve geliştireceği bazı yönleri var. Çatalköy Belediyesi'nden de gelecek öneriler var. Hepsini tekrar gözden geçirip ne gerekiyorsa yapacağız ancak bu 42 gün içerisinde dosya girişleriyle ilgili benim bir şey söylemek için yasal bir yetkim yoktur" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.