LEFKOŞA
okuma süresi: 2 dak.

Shoefiti kültürü Göçmenköy'de

Shoefiti kültürü Göçmenköy'de

ABD ve Kanada'nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesinde yaygın olan elektrik tellerine ayakkabı savrulmasıyla ilişkili Shoefiti kültürü, KKTC'ye de sıçradı. Göçmenköy'de Ovacık Sokak'ta, elektrik telleri üzerinde asılı duran bir çift bot ayakkabı, Kıbrıs Postası objektifine takıldı.

Yayın Tarihi: 19/04/15 12:59
okuma süresi: 2 dak.
Shoefiti kültürü Göçmenköy'de
A- A A+

Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci

Göçmenköy Ovacık Sokak'ta elektrik tellerinin üstüne atılmış bir çift bot, akla Shoefiti kültürünü getirdi.

İnternetteki farklı kaynaklarda yer alan bilgilere göre Shoefiti adıyla bilinen Ayakkabı Savurma, doğaçlama olarak ayakkabıları telefon tellerine, elektrik direklerine, bazen ağaç ve yüksek tellere fırlatma oyunudur.

Amerika'da ve Kanada'da yaygın olarak gençliğin ilk dönemlerinde bir çeşit sınav olarak her gence yapılan bu eylemde, kişinin ayakkabısı iplerinden birbirine bağlanıp direğe fırlatılır.

Shoefiti kültürü çeşitli şekilde yaygınken, bazen askerlikten ayrılırken askerlerin postallarının telefon tellerine atıldığı da görülür. Çete faaliyetlerinde de önemli bir yere sahip olan Ayakkabı Savurma, uyuşturucu madde satan evlerin bir çeşit haberleşme sinyalidir. Birçok kültürde üniversiteyi bitirme ya da evlenirken çiftlere yapılan bu oyun batıl inançlarda da yer buldu. Bir evin önünden geçerken tele asılmış ayakkabı ölen kişinin ruhunu uzak tutma anlamı taşır.

İspanya'da kuraklık döneminde tellere ayakkabı asmak yağmur yağması beklendiğini gösterir. Kolombiya'da ise futbol maçlarında kaybedenlerin ayakkabılarının tellere asılması gerekiyor.

Elektrik tellerine zarar

Öte yandan kasti olarak veya kaza sonucunda elektrik akımının geçtiği tellerin zarara uğratılması ve bu zarar sonucunda elektrik akımının kesilmesi, Fasıl 170 Elektrik Yasası'na göre suç kapsamında ve cezai yaptırımı var.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.