LEFKOŞA
okuma süresi: 3 dak.

Lefkoşa'daki çemberlere 1 Mayıs'ta "Kızıl Bayrak" konulacak mı?

Lefkoşa'daki çemberlere 1 Mayıs'ta "Kızıl Bayrak" konulacak mı?

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Lefkoşa'da bulunan çemberlere mor bayrak koyan Lefkoşa Türk Belediyesi'nin 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda "Kızıl Bayrak" koyup koymayacağı merak konusu oldu.

Yayın Tarihi: 29/04/16 14:55
okuma süresi: 3 dak.
Lefkoşa'daki çemberlere 1 Mayıs'ta "Kızıl Bayrak" konulacak mı?
A- A A+
Kıbrıs Postası - Canan Onurer

Lefkoşa Türk Belediyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve LGBT hakları için düzenlenen Onur Günü'nde çemberlere astığı baylaklar ile yeni bir gelenek başlattı.


Lefkoşa Türk Belediyesi Onur Günü'nde, günün simgesi olan renkli bayrakları çemberlere asarken, 8 mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ise mor bayrakları ayni çemberlere asmıştı.


Lefkoşa Türk Belediyesi'nin özel günlere ilişkin bu hassasiyetinin 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı'nda olup olmayacağı ise merak konusu oldu.

1 Mayıs'ın simgesi haline gelen "Kızıl Bayrak"ların çemberlere asılıp asılmayacağının konuşulduğu Lefkoşa'da ayni gün iki toplumu da bir etkinlik gerçekleştirilecek.

1 MAYIS'IN ANLAM VE ÖNEMİ

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde bazı ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

İlgili Haber:

LTB mor bayraklarla 8 Mart haftasını selamladı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.