LEFKOŞA
okuma süresi: 8 dak.

Saydam: "LTB, paralel Vergi - Gümrük Dairesi kurmaya teşebbüs etti"

Saydam: "LTB, paralel Vergi - Gümrük Dairesi kurmaya teşebbüs etti"

Sendika ile baş edemeyen Harmancı, halka yüklenmenin formülünü arıyor… Mali Müşavir, kıdemli Vergi Uzmanı Göksel Saydam, Merkezi devlet gelirlerinden üstelik en yüksek payı alan LTB'nin Anayasanın 75. Maddesi hilafına adeta "paralel vergi-gümrük dairesi kurma teşebbüsü" içinde olduğunu belirtirken sigara ithalatçılar ise söz konusu uygulama girişiminin fiilen yaratacağı kaos nedeniyle uygulanamaz olduğunu kaydetti.

Yayın Tarihi: 03/05/16 10:30
okuma süresi: 8 dak.
Saydam: "LTB, paralel Vergi - Gümrük Dairesi kurmaya teşebbüs etti"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Sendika ile Toplu İş Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen "1 Mayıs ödeneği" nedeniyle çalışanlarla ciddi sıkıntı yaşayan LTB Başkanı Harmancı, Türkiye'den gelen Su konusunda da "kararsızlığını" korurken sigaraya Lefkoşa sınırları içinde tüzük marifetiyle yüzde 3 "belediye vergisi" koyacaklarını açıklayınca ortalık ayağa kalktı…

Mali Müşavir, kıdemli Vergi Uzmanı Göksel Saydam, Merkezi devlet gelirlerinden üstelik en yüksek payı alan LTB'nin Anayasanın 75. Maddesi hilafına adeta "paralel vergi-gümrük dairesi kurma teşebbüsü" içinde olduğunu belirtirken sigara ithalatçılar ise söz konusu uygulama girişiminin fiilen yaratacağı kaos nedeniyle uygulanamaz olduğunu, ürünlerini gümrükten çekerken merkezi hükümete vergisini verdiklerini belirterek "ara emrini alamamak Başkanın haklı olduğunu ortaya koymaz. Mahkeme sürüyor…" dediler.

"Parkende mi, toptan mı, bayiden mi? Yoksa hepsinden mi alacak?" diye soran ve Kıbrıs Postası'na konuşan Vergi Uzmanı Saydam, yasaya göre maliyete giren her şeyin katma değer vergisine tabi olduğunu bu nedenle esasen yansımanın yüzde 3'le sınırlı olmayacağını, öte yandan belediyelerin maldan değil hizmetten vergi alabileceğini kaydetti.
Sigara İthalatçısı firma Direktörleri;

•Serhan Kaner: "Fiilen sayısız kaosa neden olacak… Ara Emri'ni alamamak Başkanın haklı olduğunu ortaya koymaz"

•Ertuğ Şevket: "Vergiyi parekende ödüyoruz: bu durumda İki ayrı fiyat deklere etmemiz gerekecek ki bu da haksız rekabet yaratacak"

•Sami Efe: "KKTC eyâlet sistemi ile yönetilmiyor.Pratikte vergi kaybına da neden olacak"

Sendika ile Toplu İş Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen "1 Mayıs ödeneği" nedeniyle çalışanlarla ciddi sıkıntı yaşayan LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Türkiye'den gelen Su konusunda da "kararsızlığını" korurken sigaraya Lefkoşa sınırları içinde tüzük marifetiyle yüzde 3 "belediye vergisi" koyacaklarını açıkladı. Ortalık ayağa kalktı…

Kıdemli Vergi Uzmanı Göksel Saydam, Merkezi devlet gelirlerinden üstelik en yüksek payı alan LTB'nin Anayasanın 75. Maddesi hilafına adeta paralel yeni bir vergi ve gümrük Dairesi kurmaya çalıştığını bu anlamda da "paralel bir devlet kurma teşebbüsü" içinde olduğunu belirtirken sigara ithalatçılar ise söz konusu uygulama girişiminin fiilen uygulanamaz olduğunu, ürünlerini gümrükten çekerken merkezi hükümete vergisini verdiklerini belirterek "ara emrini alamamak Başkanın haklı olduğunu ortaya koymaz. Mahkeme sürüyor…" dedi.

Göksel Saydam: "Maydanoza da koy. Bu, belediyeye 2. bir paralel vergi-gümrük dairesi kurmak demek"

"Parkende mi, toptan mı, bayiden mi? Yoksa hepsinden mi alacak?" diye soran ve Kıbrıs Postası'na konuşan Vergi Uzmanı Saydam, yasaya göre maliyete giren her şeyin katma değer vergisine tabi olduğunu bu nedenle esasen yansımanın yüzde 3'le sınırlı olmayacağını, öte yandan belediyelerin maldan değil hizmetten vergi alabileceğini kaydetti.

"Malın stopaj, KDV, gümrük gibi vergisini devlet alır"

Belediyelerin mal değil hizmet üzerinden vergi alabileceğini kaydeden Saydam, Anayasanın 75. Maddesi içeriğine atıfla, her türlü verginin yasa-kanun yoluyla değişeceğini kaydederek "Malın stopaj, KDV, gümrük gibi vergisini devlet alır… Şu halde bir koyundan kaç post çıkar. O zaman maydanoza da koy tam devlet ol. Uygulama, belediyeye ikinci bir paralel vergi-gümrük dairesi kurmak demek" diye konuştu.

LTB'de hayali bütçeler oluşturulduğunu da sözlerine ekleyen Saydam, "sırada içki de varmış… Şimdi soruyorum: LTB, sigaradan yüzde 3'ü bayiden mi, parekendeden mi, dağıtımdan mı yoksa hepsinden mi alacak?" dedi.

"Yüzde 3, 3'le sınırlı kalmayacak"

Göksel Saydam yasaya göre maliyete giren her şeyin katma değer vergisine tabi olduğunu da hatırlatarak bunun Vergi Hukuka aykırı olduğunu belirtti ve "bu durumda bu yüzde 3, 3'le sınırlı kalmayacak, bu da ayrı bir durum" dedi.

Devletin feragat ederek emlak vergisi gibi bir potansiyeli belediyelere verdiğini de sözlerine ekleyen Saydam, LTB Başkanı Mehmet Harmancı'nın Toplu İş Sözleşmesini sendika ile güle oynaya imzaladığını da hatırlatarak "Lefkoşa halkı, 900 çalışana mecbur mu?" diye de sordu.

Serhan Kaner: "Fiilen sayısız kaosa neden olacak…"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na değerlendiren sigara ithalatçısı firmalarından Kaner Şirketler Gurubu direktörlerinden Serhan Kaner, söz konusu muhtemel uygulamanın ithalatçı üzerinde fiilen sayısız uygulama sıkıntıları yaşatacağını kaydederek kaos uyarısı yaptı.

Direktör Kaner, ürünlerini gümrükten çekerken merkezi hükümete vergisini verdiklerini belirterek "ara emrini alamamak Başkanın haklı olduğunu ortaya koymaz. Mahkeme sürüyor…" dedi.

Serhan Kaner, ithalatçıya satışların belli bölümünün belli bir coğrafyada yapılması nedeniyle maliyet ve iş gücü açısından yük getireceğini kaydederek bunun sorumlusunun belediye olacağını ifade etti.

Sami Efe: "KKTC eyalet sistemi ile yönetilmiyor.Pratikte vergi kaybına da neden olacak"

Bir başka sigara ithalatçı firma Cipro İnvestment & Trading Ltd. Direktörü Sami Efe ise KKTC'nin eyalet sistemi ile yönetilmediğini ifade ederek yarın içkiye sonra akaryakıta da bu uygulama yolunun açılabileceğine dikkat çekti.

Doğrudan vergi matrahını etkilediğinden Sami Efe, "bu aynı zamanda vergi kaybına da neden olacak" dedi.

Sigaranın 10'da 7'sinin KDV'si içinde peşin ödenmiş dolaylı vergisi yüksek kalemden olduğunu kaydeden Efe, maliyenin bu tip kalemleri stratejik gördüğünü de sözlerine ekledi.

Efe, "LTB, Maliyenin yetkisini alarak ek gelir elde etme peşinde" diye konuştu.

Ertuğ Şevket: "Vergiyi parekende ödüyoruz: bu durumda İki ayrı fiyat deklere etmemiz gerekecek"

Orhan Sevket Ve Oğlu Ltd.Direktörü Ertuğ Şevket ise yaptığı değerlendirmede prensip olarak vergiye karşı olmadıklarını ancak bunu merkezi hükümetin yapması gerektiğini aksi halde Anayasaya aykırı tüzükle yapılması durumunda uygulamada oldukça büyük sorunlar yaşanacağını ifade etti.

Şevket, "Biz vergiyi parakende üzerinden merkezi hükümete gümrükte ödüyoruz. Bu durumda iki ayrı fiyat deklere etmemiz gerekecek ki bu da hem pratikte uygulanamaz bir durumdur öte yandan Lefkoşa özelinde –mesela Gönyeli'ye kıyasla- haksız rekabete de yol açacak" dedi.

Ertuğ Şevket, ayrıca bu durumun ithalatçıları şaibe altında bırakacağını da sözlerine ekledi.

"Alkolle ilgili "şimdilik girişimimiz yok"

Öte yandan LTB Başkanı Mehmet Harmancı, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada alkolle ilgili henüz bir girişimleri bulunmadığını ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.