LEFKOŞA
okuma süresi: 7 dak.

Sürüdürülebilir şehirlerin geleceği Bilbao'da tartışıldı

Sürüdürülebilir şehirlerin geleceği Bilbao'da tartışıldı

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) bir yandan Lefkoşa şehrinde yaşayanlara karşı hizmetsel sorumluluğunu yerine getirirken bir yandan da yerel yöneticilik anlamında dünyadaki son gelişmeleri takip ederek diğer yerel yönetimlerle ortak vizyon ve stratejiler etrafında ortak sürdürülebilir hareket planları belirliyor.

Yayın Tarihi: 09/05/16 10:08
okuma süresi: 7 dak.
Sürüdürülebilir şehirlerin geleceği Bilbao'da tartışıldı
A- A A+

LTB bu kapsamda dünyadaki iklim değişikliklerine duyarlı, bugün ve gelecek için sürdürülebilir şehirler yaratılması için Sürdürülebilir Kentler Birliği(ICLEI) tarafından 27-29 Nisan 2016 tarihlerinde İspanya'nın Basque bölgesindeki Bilbao şehrinde düzenlenen 8.Avrupa Sürdürülebilir Şehirler ve Kasabalar Konferansı'na katıldı.

Yıllardır üyesi olduğu ICLEI tarafından organize edilen ve 43 ülkeden, 200 şehir ve 1000'e yakın belediye başkanı/başkan yardımcısı ve üst düzey temsilcisinden oluşan katılımcının yer aldığı toplam 4 günlük Konferans'ta LTB Başkanı Harmancı da oy birliği ile kabul edilen Basque Deklerasyonu'na imza atarken birçok üst düzey temas yapma fırsatı buldu.

Harmancı, Bilbao Belediye Başkanı Aburto ile görüştü

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Bilbao'da bulunduğu süre içerisinde yoğun konferans programının yanısıra çeşitli temaslarda da bulundu. Çok yararlı temaslar gerçekleştiren Başkan Mehmet Harmancı ilk olarak Bizkaia Bölgesi Hükümet Başkanı Unai Rementeria Maiz ve daha bir çok temsilci ile faydalı temaslarda bulundu.

LTB Başkanı Mehmet Hamancı dev organizasyona imza atan Bilbao şehrinin Belediye Başkanı Juan Maria Aburto ile görüşerek karşılıklı olarak yerel yönetim faliyetleri ile ilgili bilgi teatisinde bulundu.

Paris Belediye Başkan Yardımcısı Blauel ile su gündemi konuşuldu

Başkan Harmancı konferans sırasında ülkemizin en önemli gündem maddelerinden olan su konusu ile ilgili de temaslarda bulundu. Paris Belediye Başkan Yardımcısı ve ayni zamanda Kamu Su Operatörleri Avrupa Birliği Başkanı olan Celia Blauel ile su konusunda fikir alışverişinde bulunan Başkan Harmancı, Paris Belediye Başkan Yardımcısı olan Celia Blauel'i bu konudaki deneyimlerini paylaşması için Lefkoşa'ya davet etti.

LTB'den "Doğrudan Demokrasi ve Yurttaşın Katılımı" sunumu

Temasları yanında LTB Belediye Başkanı Harmancı, özel davetle katılım sağlanan "Belediye Başkanları Oturumu"na da katıldı. LTB heyetinde yer alan Dış İlişkiler Personeli ilkem Tunar ise Konferansta yer alan "Yenilikçilik Marketi" Oturumunda, "Doğrudan Demokrasi ve Yurttaşın Katılımı" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Konferansta "Dönüşüm" ihtiyacı öne çıktı

20 yıl önce ilk Avrupa Sürdürülebilir Şehirler ve Kasabalar Konferansı'nda Avrupa şehirlerinin Belediye Başkanları'nın Aalborg Şartını onaylaması ve Avrupa Sürdürülebilir Şehirler ve Kasabalar Kampanyası'nı başlatması ile start alan, 1992 Rio Deklerasyonu ile ilk büyük ölçekli yerel yönetim hareketi haline gelen, 2014'te Johannesburg'daki UN Rio+10 Zirvesinin ardından, Aalborg Taahhütleri'ne de yansıtılan hedeflerin belirlenmesi ve ilerlemenin ölçülmesi dahil net bir referans çerçevesi oluşturularak devam eden, 2008'de "Başkanlar Sözleşmesi"nin yürürlüğe girmesiyle Avrupa'da yerel ve AB siyasi düzeylerini birbirine doğrudan bağlayan yeni bir yönetim modeli kurulması sonrasında 2016 yılında Avrupa Birliği'ndeki kentsel politikaların daha iyi entegrasyonunu amaçlayan ve yerel yönetimlerle AB ve Avrupa Komisyonu arasında yeni işbirliği şekilleri oluşturan

"AB Kent Ajandası"nın başlatılması ve Eylül 2015'te BM Genel Meclisi'nin şehirler ve kentsel alanlara atıfta bulunarak 11. Hedef dahil 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini (SKH) onaylaması ile bugünlere gelen süreçteki yeni gelişmeler ve vizyon-stratejiler Bilbao'da bulunan yerel yöneticiler tarafından 3 gün boyunca detaylı olarak tartışıldı.

Mevcut ve gelecekteki vatandaşların refahıyla ilgili sorumluluk ve yerel kalkınma, yaşam tarzları ve kaynak tüketiminin küresel boyutunu göz önünde bulunduran belediye başkanları ve temsilcileri yerel- küresel ekosistemlerin ve mevcut doğal kaynakların kısıtlı olmalarına saygı duyarken şehirlerdeki vatandaşların kabul edilebilir bir yaşam kalitesine sahip olmaları amacıyla, toplumların teknolojik, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel bir dönüşüme ihtiyaç olduğu konusunda fikir birliğine vardılar.

"Sürdürülebilirlik kültürü" geliştirmek
Yaş, dini yaklaşım, etnik kimlik veya cinsiyete bakılmaksızın tüm vatandaşlar için beledi hizmetlere eşit erişime dayalı bir "sürdürülebilirlik kültürü" geliştireceğiz ve bunu özellikle bütçelerimize ve eğitim sistemlerimize yansıtacağız;

Katılımcı planlamanın ötesinde katılımcı uygulama

Birlikte üretme, birlikte tasarlama ve birlikte yenilik yaratma gibi yeni yaklaşımları destekleyerek ve kullanarak vatandaşlarımızı fiilen dahil edecek ve katılımcı planlamanın ötesine geçerek katılımcı uygulamaya geçeceğiz;

Dezavantajlı grupların ve göçmenlerin eğitimi

Dezavantajlı grupların ve göçmenlerin eğitimi, sosyal dahiliyetini destekleyen sosyal inovasyonu, sosyal işletmeleri ve sivil hareketleri teşvik edecek, destekleyeceğiz;

Yüksek çevresel performansı olan ürünler ve hizmetler satın almak

Yüksek çevresel performansı olan ürünler ve hizmetler satın alacağız ve satın alma kararımızın sosyal ve ekonomik etkilerini dikkate alacağız;

Akıllı teknolojileri kamu yararına ve vatandaşların çıkarına uygulamak

Gereken sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik dönüşümleri destekleyecek ve vatandaşların çıkarlarına ve kamu yararına hizmet edecek yeni ve akıllı teknolojileri akılcı bir şekilde seçecek ve uygulayacağız;

"Basque Deklerasyonu" oy birliğiyle kabul edildi

Eylül 2014'te gerçekleşen BM İklim Zirvesi'nde BM Genel Sekreteri, Şehirler ve İklim Değişikliği Özel Temsilcisiyle birlikte başlatılan

"Belediye Başkanları İklim Sözleşmesi"nde bugüne kadar meydana gelen değişimleri/gelişmeleri de değerlendiren tüm belediye başkan ve yardımcıları son gün ise oy birliği ile Basque Deklerasyonu'nu kabul ettiler.

İmzalanan "Basque Deklerasyonu" ile yerel yöneticiler;

- Ulusal ve bölgesel yönetimleri ve AB'yi, BM SKH ve Paris İklim Anlaşması'nı uygulamak ve AB Kent Ajandasını bu hedeflere uygun hale getirmek konusunda desteklemeyi;

- Belirlenen 15 ilkeyle ilgili toplumların dönüşümünü sağlayacak eylemler başlatmayı ve uygulamayı;

- Uygulanacak Dönüşüm Eylemlerini izlemeyi, belgelendirmeyi ve Avrupa Sürdürülebilir Platformu aracılığıyla bunların tekrarlanmasını sağlamaya hazır olduklarını deklere ettiler.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.