GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 3 dak.

Dağlı: "İki toplum birbirinden daha da uzaklaşmakta"

Dağlı: "İki toplum birbirinden daha da uzaklaşmakta"

Mağusa İnisiyatifi aktivisti Okan Dağlı bir basın açıklaması yayınlayarak Kıbrıs sorununda gelinen son aşama bağlamında bugüne dek ortaya koydukları tespitleri hatırlattı. Dağlı bütünlüklü çözüm görüşmelerinin çöktüğünü ifade ederek şunların altını çizdi: "Daha önce de söylediğimiz gibi, her çöken görüşme süreci sonucunda iki toplum birbirinden daha da uzaklaşmakta, zayıf olan güven gittikçe de azalmaktadır. Bu da bizi bütünlüklü çözümden bir o kadar daha uzaklaştırmaktadır. Bugün bir kez daha gelinen nokta budur. Görüşmeler sadece çökmekle kalmamış, aynı zamanda toplumları bir krizin eşiğine de getirmiştir. Bir kez daha güven kaybı yaşanmış ve bütünlüklü çözümden uzaklaşılmıştır."<br />İşte Mağusa İnisiyatifi'nin açıklamasının tam metni:

Yayın Tarihi: 09/10/14 14:24
okuma süresi: 3 dak.
Dağlı: "İki toplum birbirinden daha da uzaklaşmakta"
A- A A+

"Kıbrıs sorununda gelinen bu aşamanın ardından, Mağusa İnisiyatifi olarak uzun bir süredir ortaya koyduğumuz tespitleri bir kez daha yenilemek ve tüm taraflara yönelik çağrıda bulunmak istiyoruz.

Kıbrıs sorununun temelinde güven problemi vardır. Toplumlar birbirlerine güvenmemektedir. Her alandaki güvensizlik Kıbrıs'ta yaşayan insanları olumsuz yönde etkilemektedir. Bütünlüklü çözüm için yapılan görüşme süreçlerine mutlaka güven problemine cevap verecek paralel bir süreç eklenmelidir. Bugün bir kez daha altını çizmek isteriz ki iki toplum arasında güven yaratacak bir süreç başlamadıkça, bütünlüklü çözüm bir hayalden öteye gidemeyecektir. Tarih, toplumların karşılıklı güveni ve işbirliği olmadıkça iki toplum arasındaki görüşmelerin sonuç getirmediğini göstermiştir. Güven olmadan "çözüme odaklanmak" gibi bir söylemin zemini olmayan bir laftan öteye değeri yoktur.

Bütünlüklü çözüm çalışmalarına paralel olarak barış ve işbirliği ortamı yaratacak, güveni artıracak Güven Yaratıcı Önlemler dâhil her türlü yöntemi uygulamak adada kalıcı barışın sağlanması için elzemdir.

Nitekim bir kez daha bütünlüklü çözüm görüşmeleri çökmüştür.

Daha önce de söylediğimiz gibi, her çöken görüşme süreci sonucunda iki toplum birbirinden daha da uzaklaşmakta, zayıf olan güven gittikçe de azalmaktadır. Bu da bizi bütünlüklü çözümden bir o kadar daha uzaklaştırmaktadır. Bugün bir kez daha gelinen nokta budur. Görüşmeler sadece çökmekle kalmamış, aynı zamanda toplumları bir krizin eşiğine de getirmiştir. Bir kez daha güven kaybı yaşanmış ve bütünlüklü çözümden uzaklaşılmıştır.

Türkiye, BM, AB, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarına çağrımızdır. Bir an önce insanı merkezine alan bir süreç başlatılmalıdır. Bu süreç adadaki ana sorun olan güven eksikliğine cevap verecek biçimde tasarlanmalı ve Kıbrıslıların hayatına olumlu yönde etki etmelidir.

Mağusa İnisiyatifi olarak barış yanlısı güçlerin, bu talep altında birleşmesini ve tüm taraflara baskı unsuru olmasını umuyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.