GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 4 dak.

DAÜ Mimarlık Fakültesi'nden kamuoyuna açıklama

DAÜ Mimarlık Fakültesi’nden kamuoyuna açıklama

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) yerleşkesinde 'Alışveriş ve Eğlence Merkezi' yapımı ile ilgili olarak Mimarlık Fakültesi'nin de isminin geçmesi nedeniyle açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 30/05/15 12:29
okuma süresi: 4 dak.
DAÜ Mimarlık Fakültesi’nden kamuoyuna açıklama
A- A A+

Kamuoyunun gündemine getirilmiş olan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) yerleşkesinde 'Alışveriş ve Eğlence Merkezi' yapımı ile ilgili olarak Mimarlık Fakültesi'nin de ismi geçmektedir. Bu noktada, Mimarlık Fakültesi açısından konuyla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür:

Söz konusu merkezle ilgili Üniversiteye teklif sunan firmaların hazırladıkları avan projelerin Fakültemiz tarafından değerlendirilmesi, 11.03.2011 tarihli yazı ile DAÜ Rektörlüğü tarafından talep edilmiştir. Fakülte Yönetim Kurulumuzun 23.03.2011 tarihinde almış olduğu karar uyarınca Mimarlık Bölümü öğretim üyelerimiz, Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ve Yrd. Doç. Dr. Beril Özmen Mayer, söz konusu değerlendirmeyi Fakülte adına yapmak üzere görevlendirilmişlerdir. Adı geçen öğretim üyelerimiz sunulan her iki projeyi de inceleyerek oluşturdukları, görüş ve önerilerini içeren raporu, 05.04.2011 tarihinde Dekanlığımıza iletmişlerdir.

Rapora göre; sunulan birinci proje, gerek işlevsel gerekse biçimsel olarak arzu edilen noktadan uzak bulunmuştur. Sunulan ikinci proje ise, işlevsel ve biçimsel sorunlar içermesine karşın, birinci öneriye oranla daha başarılı bulunmuştur. Dekanlığımıza sunulan raporda ayrıca, 'Bu tür projelerde genel kabulün, yarışma açılması yoluyla mimari projenin elde edilmesi olduğu' belirtilmiştir. Aynı raporda, başarılı bir tasarımın (kente) etkilerinin, ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan son derece önemli olduğu vurgulanmış, dolayısıyla tasarım açısından arzu edilen noktaya ulaşılmadan sürecin ilerletilmemesi gerektiği belirtilmiştir.

Bu bağlamda, raporda sunulan görüş ve öneriler dikkate alınarak, sunulan ikinci projenin raporda belirtilen noktaları da gerçekleştirecek şekilde tekrar geliştirilmesi ve Fakültemiz danışmanlığında sürdürülmesinin mümkün olabileceği görüşü Rektörlüğe iletilmiştir.

Daha sonra, Rektörlüğün önerisiyle, ilgili firma adına projeyi hazırlayacak olan ekip ile birkaç defa görüşülmüş ve projenin geliştirilmesiyle ilgili öneriler sunulmuştur. Sözleşme aşaması öncesinde, 'Çok amaçlı/karma kullanımlı kamusal bir bina olarak ele alınmasının uygun olacağını' taraflara ifade ettiğimiz ilgili projeye, Mimarlık Fakültesi'nin Üniversite adına ne şekilde ve hangi koşullarda danışmanlık yapacağı konusunun Sözleşmeye eklenmesi amacıyla Rektörlük ile görüşüldüğü noktada; projenin yapılacağı arazi ile ilgili bazı sorunlar olduğu, bu sorunların Bakanlar Kurulu kararı ile aşılması gerektiği, bundan dolayı projenin tasarım sürecinin ilerletilmesine ara verileceği bilgisi bize verilmiştir. 2011 yılı Ekim ayı sonlarında gelinen bu aşamanın ardından Mimarlık Fakültesi'nin bu konuyla ilgili ilişkisi kalmamıştır.

Bu tarihten sonraki herhangi bir aşamada Fakültemiz, projeyle ilgili herhangi bir bilgiye sahip değildir. Bu bağlamda konunun geldiği en son durumu da basından öğrenmiş bulunmaktayız.

18.12.2012 tarihinde DAÜ'nün bir önceki Rektörü tarafından imzalanan sözleşmeyle ilgili, Mimarlık Fakültesi'nin bilgisi ve onayı olmadığı gibi; uygulanmaya başlandığı söylenen mimari proje ile ilgili de Mimarlık Fakültesi'nin bilgisinin ve onayının olmadığını açıkça belirtmek isteriz. Çeşitli ortamlarda, daha önce çalıştırılan proje arazisinin bir parçasının çıkarıldığı da söylenmektedir. Bu konuyla da ilgili Mimarlık Fakültesi'nden görüş ve/veya onay alınmış değildir.

Konuyu başta Gazimağusa halkı olmak üzere tüm kamuoyunun bilgisine sunarız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.