GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 3 dak.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Gazimağusa'da kutlandı

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Gazimağusa'da kutlandı

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Gazimağusa'da Zafer Anıtı ve Polatpaşa Bulvarı'nda düzenlenen törenlerle kutlandı.

Yayın Tarihi: 20/07/15 13:30
okuma süresi: 3 dak.
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Gazimağusa'da kutlandı
A- A A+

Zafer Anıtı önünde saat 10.00'da düzenlenen ilk tören, protokol sırasına göre çelenk konulmasıyla başladı. Törende, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Merkez Komutanı Hava Savunma Albay Fahri Savaş, 4. Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Akın Örsdemir, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, siyasi parti, üniversite, dernek, kurum ve kuruluş temsilcileri çelenk koydu.

Tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle tamamlandı.

Polatpaşa Bulvarı'ndaki ikinci tören ise halkın bayram kutlamasıyla başladı. İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende 4. Piyade Alay Komutanlığı'ndan piyade Üsteğmen Murat Yanarateş bir konuşma yaptı.

Tören, Türk Maarif Koleji öğrencilerinden Tutku Güler'in "Kıbrıs Barış Harekatı" adlı şiiri okuması, aynı okul öğretmenlerinden Halime Akdeniz'in konuşması ve tören geçişiyle tamamlandı.

YANARATEŞ

Piyade Üsteğmen Murat Yanarateş, törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkü'nün özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin adanın 1878'de İngilizlere kiralanmasıyla başlayıp 20 Temmuz 1974'e kadar süren uzun, çileli ve çetin bir yolculuk olduğunu ifade etti.

Yanarateş, Kıbrıs Türk halkının 1963-1974 yılları arasında büyük azimle özgürlük mücadelesini sürdürürken, adanın küçük bir bölümünde hayatını idame ettirdiğini ifade etti.

Barış Harekatı ile birlikte 1878 yılından beri devam eden ayrılığın sona erdiğini kaydeden Yanarateş, Barış Harekatı gerçekleşmemiş olsaydı, Muratağa-Sandallar, Atlılar ve Taşkent'te olduğu gibi Kıbrıslı Türklerin yok edilip, adanın Yunanistan'a bağlanmış olacağını belirtti.

Yanarateş, Barış Harekatı ile kötü günlerin geride bırakıldığını ve anavatanın güvencesinin somutlaştırıldığını söyledi. Yanarateş, Barış Barekatı ile Kıbrıs'ta Türk varlığının dünyaya ilan edildiğini kaydetti.

AKDENİZ

Gazimağusa Türk Marif Koleji Tarih Öğretmeni Halime Akdeniz de konuşmasında, savaşlara ve savaşların getirdiği yıkıma dikkat çekti.

Akdeniz, bugün dünyada bir çok ülke arasında savaşların devam ettiğini belirterek, savaşların arkasındaki esas nedenin büyük devletlerin çıkarları olduğunu ifade etti.

Halime Akdeniz, Türkiye'nin müdahale için 11 yıl sabrettiğini ancak cuntanın darbesi ve ardından Enosis'i gerçekleştirmek üzere katliamlara başlanması üzerine Türkiye'nin daha fazla sabretmeyerek Barış Harekatı'nı gerçekleştirdiğini anlattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.