GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 6 dak.

Mağusa Belediyesi'nden son 4 yılda MAGEM'e makbuzsuz 1 Milyon TL

Mağusa Belediyesi'nden MAGEM'e makbuzsuz 1 Milyon TL

1.1.2011 – 25.3.2015 tarihleri arasında Gazimağusa Belediyesi tarafından MAGEM ve MGA'ya yapılan maddi katkının 1 Milyon 247 Bin TL'yi bulurken, bu katkıların 1 Milyon 93 Bin TL'sinin bağış makbuzu alınmadan yapıldığı ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 04/02/16 08:40
okuma süresi: 6 dak.
Mağusa Belediyesi'nden MAGEM'e makbuzsuz 1 Milyon TL
A- A A+
Sayıştay Başkanlığı'nın Gazimağusa Belediyesi ile ilgili Denetim Raporu'nda olayla ilgili olarak sorumlu tutulan Belediye Eski Başkanı Oktay Kayalp, Yeni Başkan İsmail Arter, Eski Müdür Ali Murat Özad ve Mali İşler Şube Amiri Zeki Rado'nun bu katkıları Belediye Meclisi'nin onayı olmadan ve de hatalı bütçe kaleminden yaptığı su yüzüne çıktı.

Kayalp'in Belediye Başkanlığı görevini sürdürdüğü 2011-2014 arasında kurucu üyeleri arasında Oktay Kayalp'in bizzat kendisi ve Tarım Bakanı Erkut Şahali'nin de bulunduğu MAGEM'e 1 Milyon 133 Bin TL katkı yapıldı.

29 Haziran 2014'te yapılan Yerel Seçimlerin ardından göreve gelen Arter de belediyenin oturmuş düzenine Özad ve Rado'nun desteği ile uyum sağlarken, Sayıştay'ın raporunun ortaya çıkması ile bundan sonra denetçilerin tespitlerini dikkate alarak hareket etme sözü verdi.

Sayıştay Başkanlığı'nın şimdiki ve geçmiş dönem yöneticilerinden yapılan katkıların bağış makbuzlarını denetime sunmalarını talep etmesi üzerine, ekinde bağış makbuzu bulunmayan, toplam tutarı 1 Milyon 247 Bin TL olan 49 adet ödeme fişinden sadece 154 Bin TL'lik 7 adet bağış makbuzu fotokopisi denetime sunulabildi. Toplam tutarı 1 Milyon 93 Bin TL olan 42 adet usulsüz katkının ise bağış makbuzu alınmadan gerçekleştirildiği anlaşıldı.

Kıbrıs Postası Özel

Sayıştay Başkanlığı'nın Gazimağusa Belediyesi tarafından 1.1.2011 – 25.03.2015 tarihlerini kapsayan dönemde Mağusa Gençlik Merkezi Derneği'ne (MAGEM) ve Mağusa Gelişim Akademisi Kulübü'ne (MGA) yapılan maddi katkılara ilişkin Denetim Raporu, hatalı kalemden, Belediye Meclisi onayı olmadan ve bağış makbuzu alınmadan yapılan ödemelerin Milyon TL'yi aştığını ortaya çıkardı.

Oktay Kayalp'in Belediye Başkanlığı görevini sürdürdüğü 2011-2014 arasında kurucu üyeleri arasında Oktay Kayalp'in bizzat kendisi ve Tarım Bakanı Erkut Şahali'nin de bulunduğu MAGEM'e 1 Milyon 133 Bin TL katkı yapıldı. 29 Haziran 2014'te yapılan Yerel Seçimlerin ardından İsmail Arter'in Belediye Başkanlığı'na gelmesi ile MAGEM'e 10 bin TL daha katkı yapıldığı, ardından ise MAGEM'e yapılan katkıların son bularak MGA'ya katkı yapılmaya başlandığı dikkat çekti.

Katkılar hatalı bütçe kaleminden gerçekleştirildi

Belirtilen tarihler arasında MAGEM'e 1 Milyon 133 Bin TL ve MGA'ya 114 Bin TL katkı yapıldığı görülürken, bu katkıların "Diğer Döner Sermaye Katkı Kalemi"nden karşılandığı saptandı. Ancak kar amacı gütmeyen kuruluşların cari nitelikli ödemelerine katkı amacıyla yapılan transferlerin "Dernek ve Birliklere Yardım Kalemi"nden karşılanması gerekiyor.

Katkılara ilişkin ödeme fişi eklerinde bağış makbuzu bulunmuyor

MAGEM ve MGA'ya yapılan katkılara ilişkin toplam tutarı 1 Milyon 247 Bin TL olan 49 adet ödeme fişinin ekinde teyit edici bağış/teberru makbuzlarının bulunmadığını tespit eden Sayıştay Başkanlığı şimdiki ve geçmiş dönem yöneticilerinden ödemelere ilişkin varsa makbuzları denetime sunmalarını, yoksa ise makbuz alınmadan ödeme yapılmasının yasal dayanak ve gerekçelerini talep etti.

Arter, 'bundan sonra yapmam' dedi

Sayıştay Başkanlığı'nın bu talebi üzerine Belediye Başkanı İsmail Arter 22 Haziran 2015 tarihinde yazılı bir yanıt vererek, 4 Temmuz 2014 tarihinde göreve başladığını, söz konusu uygulamaların eski Belediye Müdürü Ali Özad ve Mali İşler Şube Amiri Zeki Rado ile istişare ederek değerlendirdiğini ve bundan sonra Sayıştay Denetçilerinin tespitlerini dikkate alarak hareket edeceğini belirtti.

Ancak İsmail Arter, kendi imzası bulunan toplam tutarı 124 Bin TL olan 6 adet ödemeye ilişkin makbuzları Sayıştay Başkanlığı'na sunamadı.

Kayalp 'Tüm harcamalarım kayıt altında' dedi; dönemine ait toplam 1 Milyon 83 Bin TL tutarındaki ödemenin makbuzu bulunamadı!

Gazimağusa Eski Başkanı Oktay Kayalp ise 8 Ağustos 2015 tarihinde verdiği yazılı yanıtta, yapılan tüm harcamaların kayıt altında olduğunu ve bunların tespitinin ve teyidinin yapılabilir nitelikte olduğunu belirtti.

Ancak Oktay Kayalp da kendi imzası bulunan toplam tutarı 1 Milyon 123 Bin TL olan 43 adet ödemeye ilişkin makbuzları Sayıştay Başkanlığı'na sunamadı.

Ardından Mali İşler Müdürü Zeki Rado, İsmail Arter dönemine ait, MGA'ya yapılan toplam 114 Bin TL tutarında 5 adet makbuz fotokopisini ve Oktay Kayalp dönemine ait, MAGEM'e yapılan toplam 40 Bin TL tutarında 2 adet makbuz fotokopisini Sayıştay Başkanlığı'na sundu. Ancak Arter döneminde MAGEM'e yapılan 10 Bin TL tutarındaki 1 adet katkıya ve Kayalp döneminde MAGEM'e yapılan toplam 1 Milyon 83 Bin TL tutarındaki 41 adet katkıya ait makbuzun olmadığı anlaşıldı.

Yani 1 Ocak 2011 – 31 Mart 2015 tarihleri arasında şimdiki ve geçmiş belediye yetkilileri ekinde bağış makbuzu bulunmayan 49 adet ödeme fişinden sadece toplam tutarı 154 Bin TL olan 7 adet katkı için bağış makbuzu fotokopilerini sunabilmiş, toplam tutarı 1 Milyon 93 Bin TL olan 42 adet katkının ise söz konusu dernekten bağış makbuzu alınmadan gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

NOT: Sayıştay Başkanlığı'nın "Gazimağusa Belediyesi'nin 1.1.2011 – 31.3.2015 Tarihleri Arasında Temizlik İşleri İçin Özel Firmalardan Gerçekleştirmiş Olduğu Hizmet Alımlarına İlişkin Denetim Raporu" yarın Kıbrıs Postası'nda …

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.