GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 9 dak.

Özyiğit: "Uyuşturucu konusunda toplumsal seferberlik başlatılmalı"

Özyiğit: "Uyuşturucu konusunda toplumsal seferberlik başlatılmalı"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, uyuşturucu ve bet ofislerinin ülkenin en ciddi sorunlarından biri haline geldiğini belirterek, gençlerin ölmesine, hastalanmasına, ailelerin dağılmasına neden olan bu sorunlar karşısında toplumsal bir seferberlik başlatılması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 01/07/16 11:24
okuma süresi: 9 dak.
Özyiğit: "Uyuşturucu konusunda toplumsal seferberlik başlatılmalı"
A- A A+
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, uyuşturucu ile mücadelenin bir devlet politikası olması gerektiğini belirterek, Narkotik Şubenin Güçlendirilmesi, Eğitim Programları'nın hayata geçirilmesi, Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezleri'nin hayata geçirilmesinin şart olduğunu, tüm bunlar için de siyasi irade gerektiğini vurguladı.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, sigara ve alkol deneme oranının Kuzey Kıbrıs'ta çok yüksek olduğunu, İlkokullarda 10.9 sigara, 23.5 alkol deneme oranı bulunduğunu, uyuşturucu konusunda da durumun ciddiyetinin ortada olduğunu belirterek, "Uyuşturucu ile mücadelede zaman kaybetme lüksümüz yok" dedi.

TDP Mağusa İlçesi "Uyuşturucu ve Bet Ofislerine Karşı Mücadele Ediyoruz" sloganıyla panel düzenledi. Maraş bölgesindeki Mağusa Gençlik Akademisi'nde gerçekleştirilen Panelin açılış konuşmasını TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, yaparken, yoğun bir katılımın olduğun panelin konuşmacıları ise, TDP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ile Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu oldu.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, uyuşturucu ve bet ofislerinin ülkede giderek yaygınlaşarak çok ciddi boyutlara ulaştığını, en temel iki sorun haline geldiğini vurguladı.

Gençler başta olmak üzere, toplumun önemli bir kısmının bu iki önemli sorunla boğuştuğuna dikkat çeken Özyiğit, böylesi konulara el atmanın, çalışma yapmanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu, TDP'nin de bu sorumluluğunu yerine getirdiğini belirtti.

Sorunun farkına varıp, doğru teşhisler koyup, doğru önermeler yapılmadığı sürece kurtulmanın mümkün olamayacağını belirten Özyiğit, tüm kesimlerin elbirliği ile sorunun çözümüne katkı koyması gerektiğini kaydetti.

Ülkede özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan, iş sorunu olan gençlerin hedef alındığını belirten Özyiğit, tehlikeye karşı tüm sorumlulukların eksiksiz yerine getirilmesi gerektiğini söyledi

"Evet, uyuşturucuya yakalanmamak, gençlerimizi bu illetten uzak tutmak önemli, ancak bir şekilde bu ağa düşürülen gençleri kurtarmak da çok önemlidir" diyen Özyiğit, Meclis'ten oybirliği ile geçen Denetimli Serbestlik Yasası'nın bu noktadaki önemine vurgu yaptı.

Uyuşturucu konusunda eğitimin de çok önemli olduğunu, 2015 yılında hayata geçmesi karara bağlanan eğitim programlarının halen yaşam bulmadığını, mevcut hükümetin halen bu konuda gerekli iradeyi gösteremediğini belirten Özyiğit, "Eğitim göstermelik olarak programa konmasın, gerçekten yaşam bulsun, çocuklarımız, gençlerimiz, halkımız bilgilendirilsin" ifadelerini kullandı.

MEHMET ÇAKICI: "UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMI %8'E ULAŞTI"

TDP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, 'KKTC'de Madde Kullanımının Boyutları, 'KKTC'de Madde Bağımlılığı Tedavisi' 'KKTC'de Önleme Çalışması' ve 'KKTC'de Kumar Yaygınlığı' başlıkları altında açıklamalarda bulundu.

Dünyada uyuşturucu madde kullanımının giderek artan ve tüm insanlığı tehdit eden global bir sorun haline geldiğini belirten Çakıcı, özellikle ergenlik döneminin uyuşturucu madde bağımlılığı gelişimi için kritik bir dönem olduğuna işaret etti.

Kuzey Kıbrıs'ın tanınmamış bir yer olmasından yararlanan uyuşturucu baronlarının KKTC'yi hedef seçtiklerini söyleyen Çakıcı, 'KKTC'de 18-65 yaş grubu erişkinler arasındaki yasadışı uyuşturucu madde kullanımı 2003'te %3 iken, 2015'te %8'e ulaştığı, Liselerde 1996'da %2 olan uyuşturucu madde kullanımının 2015'te %5,6'ya yükseldiği, İlkokullarda dahi 2015 yılında %1,2 oranında uyuşturucu kullanımının tespit edildiği, başlama yaşının ise 11 yaşa kadar düştüğü' bilgilerini aktardı.

TDP Milletvekili Çakıcı, KKTC'de yatılı tedavi merkezi olarak bir tek Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bulunduğunu, ancak yetersiz koşullar nedeniyle bağımlı hastalar ile diğer psikiyatrik bozukluğu bulunan hastaların burada kalmak istemediklerini belirtti.

Bunun acı bir gerçek olduğunu belirten Çakıcı, artan psikoaktif madde kullanımı ve kullanıma bağlı ölümlerin artışının, bu alanda tam donanımlı ayrı bir merkezin hayata geçirilmesi zaruretini ortaya koyduğunu kaydetti.

Gençleri uyuşturucudan uzak tutmak için çağdaş ülkelerde uygulanan Uyuşturucu Eğitim Programları'nın KKTC'de mevcut olmadığını anlatan Çakıcı, ilkokullardan başlayarak lise sona kadar psikoaktif madde kullanımıyla ilgili önleme programlarına ihtiyaç olduğunu, liseler için hazırlanan önleme programının ders müfredatına girmesi gerektiğini, ilkokullar, ortaokullar ve aileler için de ayrı ayrı eğitim programlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Denetimli Serbestlik Yasası'nın Meclis'ten oybirliği ile geçtiğini, bu sayede kullanıcı ve bağımlıların, satıcılardan ayrılarak cezaevi yerine tedaviye yönlendirileceklerini kaydeden Çakıcı, konuyla ilgili yasaların güncellenmesine ve Denetimli Serbestlik Yasası'nın aktif bir şekilde uygulanmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Konuşmasında Kuzey Kıbrıs'taki kumar yaygınlığı ile ilgili de bilgiler veren Çakıcı, patalojik kumarda, Porto Riko, Kızırderililer ve Yeni Zelanda'daki Maori yerli halkının ardından KKTC'nin dünyada 4. sırada olduğunu söyledi.

Gençleri kumardan kurtarmak için ülkede hiçbir çalışmanın olmadığını da belirten Çakıcı, "Bu şekilde giderse kumar maalesef ileride en büyük sorunumuz olacak " dedi.

HASAN KARAOKÇU: "UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE KONUSUNDA NE YAPILACAĞINI BİLİYORUZ"

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu konuşmasına, uyuşturucu konusundaki duyarlılığı için TDP'ye teşekkür ederek başladı.

Komisyon'un yapısı ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Karaokçu, yol haritaları ile çalışmalarını çalıştay kararları ve belirledikler "Yüzleşme, kabule geçme ve çözüm üretme" ilkeleri doğrultusunda şekillendirdiklerini kaydetti.

Yeni Hükümetin ve Başbakan'ın konuya çok duyarlı olduğunu, özellikle tedavi ve rehabilitasyon merkezinin hayata geçmesi konusunda ciddi bir girişim başlatıldığını belirten Karaokçu, bunun uyuşturucu ile mücadelenin en önemli ayaklarından biri olduğunu söyledi.

Bali konusunda hazırlanan yasanın Meclis'ten geçtiği bilgisi aktaran Karaokçu, bunun uyuşturucu ile mücadelede ciddi bir adım olduğunu söyledi.

İlçe Emniyet Kurulları ile birlikte gençler için risk oluşturan yerlerde denetim yaptıklarını belirten Karaokçu, bet ofislerin yanısıra, internet cafelerin gençler için çok ciddi risk taşıdığının altını çizdi.

Meclis'ten oybirliği ile geçen Denetimli Serbestlik Yasası'nın önemine dikkat çeken Karaokçu, yasa ile birlikte madde bağımlılarının rehabilite ile yeniden topluma kazandırılmalarının amaçlandığını kaydetti.

Yasanın ardından , Denetimli Serbestlik Kurulu'nun hayata geçirilerek, kurulun çalışma esaslarını belirleyen tüzüğün hazırlanması gerektiğini belirten Karaokçu, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak bu konuda gerekli adımları attıklarını ve kısa süre sonra yasanın tamamen işlevsel hale geleceğini vurguladı.

Karaokçu, Meclisten oybirliği ile geçen bir yasa olmasına karşın, buna karşı hala daha bazı dirençlerin olmasını üzüntü ile karşılamakta olduklarını belirtti.

Komisyon olarak olumlu adımlar atmakla birlikte daha yapılacak çok işin, yürünecek uzun bir yolun olduğunu belirten Karaokçu, "Komisyon olarak uyuşturucu ile mücadele konusunda ne yapılacağını biliyoruz. Bizlere destek olunduğu sürece uyuşturucu ile mücadelede çok daha iyi yerlere gelebileceğimize inanıyorum " ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.