GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 4 dak.

Gazimağusa'nın kurtuluşu, 42. yıldönümü'nde kutlandı

Gazimağusa'nın kurtuluşu, 42. yıldönümü'nde kutlandı

Gazimağusa'nın Rum işgalinden kurtuluşu, 42. Yıldönümü olan dün düzenlenen törenlerle kutlandı.

Yayın Tarihi: 16/08/16 07:48
okuma süresi: 4 dak.
Gazimağusa'nın kurtuluşu, 42. yıldönümü'nde kutlandı
A- A A+
Gazimağusa'nın Rum işgalinden kurtuluşu, 42. Yıldönümü olan dün düzenlenen törenlerle kutlandı.

Gazimağusa'da Zafer Anıtı ve Polatpaşa Bulvarında düzenlenen törenlere, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Gazimağusa Kaymakamı Dürdane Acı, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, 4. Piyade Alay Komutanı Piyade Albay Akın Örsdemir, milletvekilleri Erdal Özcenk ile Teberrüken Uluçay, askeri erkan, diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Zafer Anıtı'nda düzenlenen ilk törende anıta çelenkler sunuldu, şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Polatpaşa Bulvarı'nda yer alan tören ise, Gazimağusa Kaymakamı Acı, Gazimağusa Belediye Başkanı Arter ve 4. Alay Komutanı Örsdemir'in birlikleri denetlemesi ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından 4. Alay Komutanlığından Piyade Yüzbaşı Can Yolga günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Yolga, 15 Ağustos 1974 tarihinin kahraman Mehmetçik ile Kıbrıs Türkü'nün sırt sırta verdiğinde neler yapabileceğinin en önemli göstergesi olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve egemenliği için canı ve kanı pahasına zor şartlarda uzun yıllar birlik beraberlik içerisinde Rum saldırılarına karşı mücadele ettiğini belirten Yolga, Kıbrıs Türk halkının milli mücadele yıllarını anlattı.

Kıbrıs'ta cumhuriyet kurulmasına rağmen Rum vahşetinin ve saldırılarının sürdüğünü, cumhuriyetin tek taraflı bozulduğunu, Türkiye'nin de garantörlük haklarını kullanarak 1974 yılında adaya çıktığını ve Kıbrıs Türk halkıyla birlikte destansı bir mücadele verdiğini ifade eden Yolga, Mağusa halkının o yıllarda en önemli mücadelelerden birini vererek Mağusa'yı Rum işgalinden kurtardığını ve gazilik ünvanını aldığını anlattı.

"Görevimiz; kahraman atalarımızın bize bıraktığı vatanı ne pahasına olurda olsun korumaktır" diyen Yolga, şehitleri andı gazilere şükranlarını sundu.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de konuşmasına, bugün bir turizm ve eğitim kenti olan Gazimağusa'nın Rum işgalinden kurtuluşu ve bağımsızlığına kavuşmasını kutlayarak başladı. Arter, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve egemenliği için canını kanını veren şehitleri rahmetle, gazileri şükranla andı.

Arter, Kıbrıs Türk halkı ve Mağusalıların, her zor zamanında yanında olan Türkiye'nin desteğiyle bağımısızlığına kavuştuğunu ve gözyaşıyla kanla acıyla geçen bir dönemi kapatıp bağımsızlık ve egemenliğine kavuştuğuna işaret etti.

Barış harekatı sonunda KKTC devletinin temellerinin atıldığını ifade eden Arter, kahraman Kıbrıs Türk halkının geleceğine Unutulmaz bir miras bıraktığını, bu mirasın da şehitlerin ve gazilerin mirası olduğunu ve herkesin olduğunu kaydetti.

Kıbrıs'ta kalıcı bir barış ve huzur için geçmişten dersler çıkarılması gerektiğini vurgulayan Arter, "Kıbrıs'ta baskılarla çözüm bulunamaz, ne devlet ne de bağımsızlık ve bayrağımız sahipsiz değildir. Vatanımıza sahip çıkmak boynumuzun borcudur ve bugünkü konumumuzdan bizi kimse geri götüremez. İdealimiz; Özgür güçlü tam bağımsız KKTC'dir" diye konuştu.

Şiirlerin de okunduğu tören, resmi geçitle son buldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.