GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 4 dak.

Cümbez Ağacı'nın durumu Gazimağusa Belediyesi'nde masaya yatırıldı

Cümbez Ağacı'nın durumu Gazimağusa Belediyesi'nde masaya yatırıldı

Şehrin anıtsal özellikteki doğal mirası olan Cümbez Ağacı'nın yaşatılması için Türkiye'den gelen uzmanın katılımıyla Gazimağusa Belediyesi'nde konu ile ilgili bir toplantı yapıldı.

Yayın Tarihi: 24/08/16 15:38
okuma süresi: 4 dak.
Cümbez Ağacı'nın durumu Gazimağusa Belediyesi'nde masaya yatırıldı
A- A A+
Şehrin anıtsal özellikteki doğal mirası olan Cümbez Ağacı'nın yaşatılması için Türkiye'den gelen uzmanın katılımıyla Gazimağusa Belediyesi'nde konu ile ilgili bir toplantı yapıldı.

Lala Mustafa Paşa Camii (St. Nikolas Kadetrali)'nin inşasına başlandığı 1299 yılında dikildiği ve 717 yaşında olduğu tahmin edilen tarihi ağacın yaşatılması için Her Daim Dostlar Grubu'nun girişimleri sonucunda Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından Türkiye'den getirilen İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Amenajmanı Anabilim Dalı Eski Başkanı Prof Dr. Ünal Asan Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter'e Cümbez Ağacı'nın durumuyla ilgili bilgi verdi.

Gazimağusa Belediyesi ekipleri, Prof Dr. Ünal Asan'ın vereceği rapor doğrultusunda dalları kabuklanmaya ve gövdesi boşalmaya başlayan ve kuruma riski olan tarihi Cümbez Ağacı'nın ömrünü uzatmak için çalışma yapacak.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, birbirinden değerli kişilerden oluşan Her Daim Dostlar Grubu'nun faaliyetlerini takdirle karışıldığını özellikle çevre konusundaki hassasiyetlerinin kendilerini de motive ettiğini, var olan işbirliğini artırarak devam ettirdiklerini, organizasyonu yapan Her Daim Dostlar Grubu'na teşekkür etti. Prof Dr. Ünal Asan'ın verdiği değerli bilgileri kullanacaklarını, Cümbez Ağacı'nın çok hassas bir konu olduğunu, ağaca gözümüz gibi bakmamız gerektiğini ifade den Arter, yanlış yapmama adına değerli bilgilerin çok önemli olduğunu kaydetti. Cümbez ağacına yapılması gerekenlerin yapılacağını belirten Arter, şehrimize gelen ve çalışma yapan Asan'a teşekkür etti.

İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Amenajmanı Anabilim dalı eski başkanı Prof Dr. Ünal Asan, yaşanabilir çevre günümüzün en büyük sorunu olduğunu, doğal miras olan anıtsal ağaçlardan Cümbez ağacının bakımının nasıl yapılacağının önemine dikkat çekerek, Kalkanlı'daki zeytin ağaçlarının da çölde vaha kadar değerli olduğunu, hazine üzerinde yaşadığımızı ifade etti.

Kalkanlıdaki zeytin ağaçlarıyla da gözlemlerini aktaran Asan, tarihi ağaçları koruyarak Eko turizme kazandırmak gerektiğini, Cümbez'in hem görünüş hem sosyal kültürel hem de anıtsal özelliği bakımdan önemli olduğunu, çevre değişimi ve yaşın getirdiği etkilerle ağacın yaşamında olumsuzluklar olabileceğini söyledi.

Asan, özellikle ağacın kökünü çevreleyen alanın darlığına dikkat çekerek kökün hava alacak şekilde genişletilmesi ve tepesinin küçültülmesi gerektiğini belirterek, ancak öncelikle ağacın içinin ne kadarının boşandığının tespit edilmesi gerektiğini, Asya ve Avrupa'da bu işlerden çok yaptıklarını söyledi.

Ağacın sağlam bir gövdesi yoksa kırılmaların olabileceğini hatta düşülebileceğini, herhangi bir dalın düşüp insanlara zarar verebileceğini söyledi. Kesilecek dalların ve destek sağlanacak dalları yerinde görerek belirleyeceğini ve bir rapor yazacağını ifade eden Asan, gövdenin içini görmek için ise araç gerece ihtiyaç olduğunu söyledi.

Her Daim Dostlar Grubu Sözcüsü Yusuf Şentuğ ise, şehrimizdeki Cümbez'in yaşatılabilmesi için milletvekili Erdal Özcenk aracılığıyla davet ettikleri Prof Dr. Ünal Asan'ın gözlem yaptığını ve bir rapor hazırlayacağını, amaçlarının doğru bir bakım yapılması ve Cümbez'in ömrünü uzatmak olduğunu söyledi.

Ayrıca Ünal Asan'a Kalkanlı'daki Zeytin Ağaçlarını da gösterdiklerini, Cümbez'e bundan sonra daha iyi bir bakım yapılabileceği dile getiren Şentuğ, Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Yusuf Örs'ün öncülüğünde tarihi yerlere geziler düzeldiklerini de söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.