GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 3 dak.

Mağusa'nın süsü Chrisdul gemisi takıldığı kayalıklardan kurtarılmaya çalışılıyor

Mağusa'nın süsü Chrisdul gemisi takıldığı kayalıklardan kurtarılmaya çalışılıyor

Mağusa'da 22 Aralık 2016 tarihinde fırtına nedeni ile Palm Beach sahilinde Oxo adası yakınlarında karaya oturan Chrisdul isimli yük gemisi Limanlar Dairesi Müdürlüğü'ne bağlı Mağusa Liman Başkanlığı ile Kıyı Emniyet Gemi Kurtarma Müdürlüğü ekipleri tarafından kurtarılmaya çalışılıyor.

Yayın Tarihi: 16/12/17 12:22
okuma süresi: 3 dak.
Mağusa'nın süsü Chrisdul gemisi takıldığı kayalıklardan kurtarılmaya çalışılıyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Mağusa'da 22 Aralık 2016 tarihinde fırtına nedeni ile Palm Beach sahilinde Oxo adası yakınlarında karaya oturan Chrisdul isimli yük gemisi Limanlar Dairesi Müdürlüğü'ne bağlı Mağusa Liman Başkanlığı ile Kıyı Emniyet Gemi Kurtarma Müdürlüğü ekipleri tarafından kurtarılmaya çalışılıyor. Ülkeye girişi yasak olduğu halde sürüklenip Palm Beach sahilinde kayalıkların üzerine tamamen oturan yük gemisi enkaz ilan edilirken geminin uzun vadede çevre kirliliğine neden olacağı düşünülüyor.

Bir süreden beridir geminin kurtarılması yönünde yürütülen çalışmalara havanın da müsait olması nedeni ile dün fiilen başlandı.

Kıyı Emniyet ve Mağusa Liman Başkanlığı'nın imkanlarının yanında Türkiye'den teknik yardımda bulunan bir ekip geminin kayalıklardan kurtarılması için uğraşıyor.

Gemi kayalıklardan kurtarılabilirse Mağusa Limanı'na çekilmesi ve satışının yapılması planlanıyor. Geminin kurtarılmasının maliyeti yüksek olduğu için Chrisdul isimli gemi yük gemisi 1 yıldan beri kayalıkların üzerinde kurtarılmayı bekliyorsdu. Chrisdul uzun bir süre Mağusalı'nın ilgi odağı olmuştu.

CANALTAY: İLERİDE ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLACAĞI İÇİN KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ

Konu ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Limanlar Dairesi Müdürü Kaptan Serdar Canaltay, yapılan çalışmayı, "Kıyı Emniyet ile Limanlar Dairesi'ne bağlı Mağusa Liman Başkanlığı'nın birlikte yürüttüğü bir operasyon" olarak adlandırdı. Geminin kurtarılmasının henüz deneme safhasında olduğunu söyleyen Canaltay, "orada kaldığı sürece çevre kirliği konusunda risk teşkil edebileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Chrisdul'un uzun vadede denizde çevre kirliliğine neden olacağını söyleyen Canaltay, çalışmalara Türkiye'den bu işi profesyonel olarak yapan bir ekibin de operasyona katkı koyduğunu açıkladı. Bu ekibin ayrıca Kıyı Emniyet aracılığı ile gerekli malzemelerin Türkiye'den Chrisdul'un kurtarılması için de getirerek bilirkişi olarak teknik yardımda bulunduğunu söyleyen Canaltay, " Kıyı Emniyeti ve Liman Başkanlığı'nın araç gereci ile geminin başının hafif hafif denize döndürülmesi için deneme yapılıyor.

Çalışmalar geminin kayalıklardan kurtarılıp yüzdürülmesi için yapılıyor. Kurtarma çalışmalarından önce de bu konu ile ilgili bir takım çalışmalar yapıldı" şeklinde konuştu. Şu ana kadar olumlu bir ilerleme kaydedilemediğini ancak çabalandığını belirten Canaltay, geminin profesyonelce bulunduğu yerden kaldırılmasının geminin maliyetinden daha pahalı olduğunu açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.