KARPAZ
okuma süresi: 4 dak.

Kumyalılı Balıkçılar: "Bizden balık alan yok!"

Kumyalılı Balıkçılar: "Bizden balık alan yok!"

Yaşamlarını denizden kazandıklarıyla sürdürmeye çalışan Kumyalılı balıkçılar, neredeyse evlerine ekmek götüremeyecek durumda...Zorlaşan yaşam koşulları nedeniylekötü günler geçiren balıkçılar, "Büyük oteller Türkiye'den gelen hazır balığı almaya alıştı.Türkiye'den gelen bu balıklar bu işin belini büküyor. Bizden balık alan yok" diyerek serzenişte bulundu.

Yayın Tarihi: 27/01/14 12:30
okuma süresi: 4 dak.
Kumyalılı Balıkçılar: "Bizden balık alan yok!"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz Orakçıoğlu / Elif Şen

Yaşamlarını denizlerden kazanan ve evlerine ekmeklerini denizden paylarına düşenleri satarak götüren balıkçılar, ada ülkesi olmamıza rağmen zor günler geçiriyor. Kumyalı bölgesindeki sıkıntılar yüzünden en çok rağbet gören mesleklerden biri olan balıkçılık artık, karın doyuramıyor. Devlet yardımlarının az olması, yetersiz gelen limanlar ve işsizlik sıkıntısı yüzünden Kumyalı bölgesindeki balıkçılar evlerini geçindiremez durumda olduklarını söyledi. Kumyalı balıkçıları Kıbrıs Postası'na, "Bölgemizde en çok balıkçılıktan ekmek yeniyor; ancak en çok mağdur da biziz" diyerek içinde bulundukları zor koşulları anlattı.

Yunus Aslan: "En mağdur biz balıkçılarız"

"Köyde en çok balıkçılıktan ekmek yeniyor. Aynı zamanda en mağdurda biz balıkçılarız.

Devlet tarafından balıkçılara yapılan bir destek yok. En önemlisi teknelerimizi koyacağımızı doğru dürüst bir limanımız yok. Köydeki gençlik iş bulamadığından dolayı herkes balıkçılığa yöneliyor.

Bu sektörden bu kadar insanın olması da pazar payımızı düşürüyor.

Anlayacağınız balıkçılıktan elde ettiğimiz kazanç geçinmemize yetmiyor."

Fahri Sesli: "Ağ yardımı yapılmalı"

"Balıkçıların en başta ve en büyük problemi limanın yetersiz ve eksiklerinin olmasıdır.

Bence balıkçılara belirli zamanlarda ağ yardımı yapılmalı, çünkü balıkçının en büyük sıkıntısı ağların sürekli parçalanması ve yırtılmasıdır.

Bu bir gerçek ki balık avlayarak geçinmemiz mümkün değil. Bir de burada balık kış aylarında oluyor ve bu aylarda balıkçı kötü hava şartları yüzünden ayda en çok 10 defa balık avına çıkar."

Muammer Aslan: "Karın tokluğuna çalışıyoruz"

"Limanın dengeli olmayışı, rıhtım yapılmayışı balıkçıları son derece mağdur ediyor.

20-30 teknenin bir rıhtıma sıkışılması, havanın bozuk olduğu zamanlarda kötü sonuçlar doğuyor.

Muhakkak balıkçıya senede iki defa ağ yardımı yapılmalı. Liman düzenlenmeli.

Balıkçı günümüzde sadece karın tokluğuna çalışıyor, hele ki çocuğu varsa işi çok zor"

Yaşar Demir: "Meslek çöküşe geçti"

"Kumyalı köyüne yerleştiğim günden bu yana balıkçılıkla uğraşıyorum.1976 – 1980 yılları arasına kadar balıkçılık mesleği oldukça kazançlıydı.

1980 yılından sonra yunus, fok ve balon balıklarının sayesinde balıklar tükendi ve meslek çöküşe geçti. Türkiye'den İsrail'e giden ve KKTC den geçen gemiler atıklarını denizlerimize döküyor.

Gerekli kontrollerde yapılmadığı için gemilerin pislikleri ve yağları denizlerimizi kirletiyor. Bütün bunlar denizde balığın azalmasına etken oluyor ve balıkçının işlerini düşürüyor.

Eskiden balıkçılara devlet tarafından teşvik veriliyordu ama şimdi oda kalktı. Şu anda sadece mazot teşviki var, oda olmasa balıkçı denizlere hiç açılamayacak.

Büyük oteller Türkiye'den gelen hazır balığı almaya alıştı. Haftada 2-3 defa tırlarla ülkemize balık geliyor. Türkiye'den gelen bu balıklar bu işin belini büküyor. Bizden balık alan yok."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.