KARPAZ
okuma süresi: 4 dak.

Karpazlı üreticiler zorda!

Karpazlı üreticiler zorda!

Karpaz'ın en önemli ekonomik değerlerinden biri olan Zeytin ve Harnup'un bu yıl beklenenin altında ürün vermesi üreticiyi zora soktu.

Yayın Tarihi: 28/01/14 12:00
okuma süresi: 4 dak.
Karpazlı üreticiler zorda!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU / Elif ŞEN

Karpaz Zeytin Yağı Fabrikası Sorumlusu Ömer Adem, 2013'ün üretici açısından çok zor bir yıl olduğunu dile getirdi. Adem zeytin ve harnup üretiminde yaşanan sıkıntıların üreticiyi perişan ettiği vurguladı. Ömer Adem, "Bu sene zeytin üretiminin nerdeyse yok denebilecek kadar düştü" dedi.

Fabrika kaliteye önem veriyor

Karpaz Zeytin Yağı Fabrikası Sorumlusu Ömer Adem, fabrikanın kuruluşunu şu şekilde anlattı; "Kaliteye ve kaliteli ürüne önem veren Diner Sanayi ve Ticaret Ltd, 2000 yılında 20.000 metre karelik bir alan üzerinde kurulmuştur. Sahip olduğu ISO 9001- ISO 22.000 Kalite kontrol sertifikaları ile kalite anlayışını işletmesine yansıtmıştır. Diner Sanayi ve Ticaret Ltd. olarak, amacımız, teknolojik gelişmeleri takip ederek 2000 yılından bu yana devam eden kalite çizgisini korumak ve geliştirmek, kaliteli ve güvenli bir gıda üretimi sağlayarak bizi tercih eden Kıbrıs halkına daha iyi bir hizmet verebilmek ve hitap ettiğimiz pazarı büyütmektir."


"Amaç; ülke ekonomisine yarar sağlamak"

Ömer Adem, Fabrikanın kuruluş amacını değinerek, "Diner Sanayi ve Ticaret Ltd. üretmiş olduğu Karpaz Zeytinyağları, yanı sıra, Karpaz Diner Unları ve Tarhanalık, aşurelik buğday, vakum altında üretilen harnup pekmezi, Karpaz içme suyu gibi diğer tali ürünleri de halkımızın beğenisine sunmaktadır. Amacımız, yerel üretimlerin tüketilmesi bilincinde olan halkımızın da desteği ile ülke ekonomisine büyük yarar sağlamaktır" şeklinde konuştu.

"Sektör büyük sıkıntı yaşadı"

Adem, Bu sene zeytin üretiminin nerdeyse yok denebilecek kadar düşüş olduğunu söyleyerek; "Zeytinden geçimini sağlayan insanlar bu sene çok zorluklar yaşadı. Kısacası sektör büyük sıkıntılar yaşadı. Zeytin az olmasının en büyük sebebi yağmur yağmamasıdır. Bu sebeple 7 TL'ye satılan zeytinyağı, 15 TL'ye yükseldi. Kısacası değirmen bu sene çok az çalıştı diyebilirim" diye konuştu.

"Birçok çeşit üretim var"

Adem, fabrikada zeytinyağı üretiminin dışında başka üretimlerde yapıldığını belirterek, "Un, harnup pekmezi, zeytin yağından yapılma sabun çeşitleri de üretimlerimizdendir. Bunun yanında zeytin çekirdeğinden şömine için odun yapıyoruz. Zeytinyağlarımızda birkaç çeşit şekilde satışa sunulmaktadır. Naturel sızma, organik, rivera gibi birkaç çeşit olarak yağlarımızı piyasada bulmak mümkündür" şeklinde konuştu.

"Harnup para etmiyor"

Adem, harnup üretiminde de birçok sıkıntıların ve zorlukların yaşadığına dikkat çekerek, "Devletin üreticiye fare zehir dağıtmamasından dolayı harnupları fareler işkal ediyor. Bugün baktığımızda birçok harnup ağacı kurudu. Bunun yanında üretici harnuptan umudunu kesti, çünkü harnup emeğin karşılamıyor, kısacası harnup para etmiyor. Bir de harnup para etmediği için harnupları hayvanlara yem olarak kullanıyorlar" dedi.

100 yıllık değirmen

Adem, Turistlerin sürekli fabrikaya rehberleri ile birlikte geldiklerini belirterek, "Turistlere yönelik ürünlerimizi sattığımız ve tanıttığımız bir yerimiz var. Bunun yanında turistlerin en çok ilgisini çeken şey 100 yıllık tarihi bir değirmenin fabrikanın içinde yer alması oluyor" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.