KARPAZ
okuma süresi: 6 dak.

Karpaz esnafı: "İşler her geçen gün kötüye gidiyor: Bittik"

Karpaz esnafı: "İşler her geçen gün kötüye gidiyor: Bittik"

"İşlerimiz her geçen gün kötüye gidiyor, bitmiş durumdayız" diyen Karpaz esnafı sıkıntılarını Kıbrıs Postası'na anlattı…

Yayın Tarihi: 28/01/14 11:30
okuma süresi: 6 dak.
Karpaz esnafı: "İşler her geçen gün kötüye gidiyor: Bittik"
A- A A+

Bölgeye hiçbir yatırımın gelmediği belirterek yakınan esnaf, geçmiş yıllara oranla işlerin oldukça düştüğünü kaydetti ve "Yaz mevsiminde kısmen iş yapsak bile kışın neredeyse hiç iş yapamıyoruz. Zorunlu veresiyeler de belimizi büküyor. Tam anlamıyla kan ağlıyoruz" dedi.

"Ne yatırım var, ne de iş imkânı" diyen esnaf, tarımın eskisi gibi olmadığını, hayvancılığın dibe çöktüğünü, bölgede yaşayan Rumların da ekonomik durumunun iyi olmadığını, tüm bunların zincirleme olarak her şeye yansıdığını söyledi ve ortak bir dille "evimize ekmek dahi götüremiyoruz" şeklinde konuştu.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU / Elif ŞEN

KKTC'nin el değmemiş ve yemyeşil bölgesi Karpaz, doğasının ve denizinin tüm güzelliğine rağmen birçok zor ve geçim derdine düşmüş hayatları da içerisinde barındırıyor. Zorluklarla mücadele eden Karpaz esnafı, sıkıntılarını ve sorunlarını Kıbrıs Postası Gazetesi'ne anlattı. Geçmiş yıllara göre işlerin çok yüksek oranda düştüğünü dile getiren esnaf, "Yazları biraz iş yapsak bile kış aylarında hiç iş yapmıyoruz. Bunun yanında veresiyeler belimizi büküyor" dedi.

Dalgül Özbalıkçı: "Zamlar bizi etkiliyor"

"Bizim restoranımıza gelen müşteriler en çok ana yol üzerinde olduğumuz için bizi tercih ediyor. Şimdi yapılan yeni yol başka yerden geçeceği için işlerimizde düşecektir.

Tabii ki Karpaz'ın turistlik yer olmasından ve denizden dolayı yazları işlerimiz daha iyi fakat kışta durgunluk yaşıyoruz. Bunların yanında yapılan zamlar bizi çok etkiliyor.

İlk açtığımız zaman 165 TL'ye aldığımız tüpü şimdi 207 TL'ye alıyoruz, fakat bu zamları kendi fiyatlarımıza yansıtamıyoruz, yansıttığımız anda müşteri kaybediyoruz.

Bunun yanında zamlardan dolayı insanlarda para harcamayıp idare etme yöntemine gidiyor. Bu şartlarda ayakta kalmaya çalışıyoruz."

Sıdkı Kırboğa: "Yaptığımız işler veresiye"

"İşlerim çok kötü gidiyor. Karpaz'a yatırım yapılmamasından dolayı ve gençliğin göç etmesi sebebi ile günden güne işlerimiz azalıyor.

Bunun yanında gümrük ve fonlar çok yüksek buda biz esnafı çok zorluyor. Bakmakla yükümlü olduğum 4 çocuğum var.

Bu şartlarda onlara da iyi olanaklar sağlayamıyorum. Köylünün durumu da çok kötü, doğal olarak bu esnafa da yansıyor.

Yaptığımız işler hep veresiye, köy insanı tarım ve hayvancılıktan para kazandığı zaman gelip borcunun bir kısmını ödüyor. Bunun yanında 5 sene var borcunu ödeyemeyen müşterileriz var."

Nurullah Kırboğa: "Esnafın durumu içler acısı"

"Kıbrıs'ta en kötü durumda olan bölge Karpaz. Ne yatırım var, nede iş imkânı, insanlar hayvancılık ve tarımla uğraşıyor, fakat bu sektörlerde her yıl daha kötüye gidiyor tüm bu sebeplerden dolayı bizim işler çok durgun.

Yazda turistler sebebi ile çok az bir hareketlenme olsa bile kışta işler duruyor. 9 çocuğum var hepsi de evli kimisi işsiz kimisi çalıştığı halde borç altından kalkamıyor.

Esnafın durumu içler acısı, Allah hepimize yardım etsin."

Yeter Togay: "Kışta hiç satış yapmıyoruz"

"Esnaf kan ağlıyor. İş azlığı sebebi ile çaresiz kaldık. Karpaz'da tarım eskisi gibi değil, hayvancılık ise dibe vurdu. Tarım ve hayvancılıktaki bu gerileme bize de yansıyor.

İnsanlar parasızlıktan veresiye alışveriş yapıyor, sonrada birçoğu ödeyemiyor. Ödeye bilenler ise tarım ürünlerini sattığı zaman ödeme yapıyor.

Yaz sezonu bitince Karpaz tamamen ölü bir yer oluyor, esnaf olarak biz yazda azda olsa iş yapıyorsak, kışta nerdeyse hiç satış yapmıyoruz."

Saniye Zengin: "Veresiyelerde belimizi büküyor"

"Ben restoran işletiyorum. Bizde sadece manastıra gelen Rumlar yemek yiyor. Turistler ise pek uğramıyor.

Rumlar krize girince bu benim işlerime de yansıdı ve bizde Rumlarla birlikte kriz yaşıyoruz. Veresiyelerde belimizi büküyor.

Karpaz esnafı gerçekten çok zor durumda ve zaten az olan esnaf sayısı bu gidişle daha da azalacak."

Mustafa Güngör: "Yaz veya kış işler kötü"

"İşler berbat, evimize ekmek götürecek durumumuz bile kalmadı. Yaz veya kış ikisi de ayni işler hep kötü gidiyor. Turist bu sene bizden bir dondurma bile almadı. Esnaf çok zor ve çaresi duruma geldi.

Bakmakla yükümlü olduğum 4 çocuğum var, fakat onlara nasıl bakarım diye kara kara düşünür haldeyim. Bankadan aldığım krediyi ödeyemiyorum.

4-5 sene önce işler iyiydi turistler, yerli halk ve Rumlar vardı sık sık Karpaz'a tatile gelirler ve bizlerden alış veriş yaparlardı.

Ama o günden bu yana hızla bir gerileme başladı ve bugün durum berbat hale geldi."

Remziye Bayramoğlu: "Geçinmekte çok zorlanıyorum"

"Yazları biraz hareketlenme olsa bile, kışları işler duruyor. Pahalılık ve zamlar da bizi zor durumda bırakıyor. Evimin elektriğini marketten yaptığım satışla ödeyemiyorum, evin şuan elektrikleri kesik.

Çocuklarım okuyor ve onları okutmakta da, geçinmekte de çok zorlanıyorum.

Bölge halkı da çok zor durumda, bu sebepten veresiye alışveriş yapıyorlar sonrada ödeyemiyorlar veya yarısını ödüyorlar kalan borç duruyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.