KARPAZ
okuma süresi: 5 dak.

Dursun Çebi: "Harnubu fareler, ürünü eşekler yiyor"

Dursun Çebi: "Harnubu fareler, ürünü eşekler yiyor"

Karpaz'da üretici deyim yerindeyse "Bir dokun bin ah işit" misali dertli mi dertli. Bölgede Tarımın her geçen yıl biraz daha düştüğüne işaret eden Dipkarpaz Belediyesi İdari Amiri Dursun Çebi, "Harnup ve zeytin para etmiyor. Harnupları fareler, yetiştirilen ürünleri ise eşekler yiyor, durum böyle olunca da tarımcılar para kazanamıyorlar" dedi.

Yayın Tarihi: 29/01/14 11:30
okuma süresi: 5 dak.
Dursun Çebi: "Harnubu fareler, ürünü eşekler yiyor"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Elif ŞEN /Eniz ORAKCIOĞLU

Karpaz Belediyesi İdari Amiri Dursun Çebi, Kıbrıs Postası Gazetesi'ne Karpaz'ın sorunlarını anlattı. Karpaz bölgesinde birçok eksiğin olduğuna dikkat çeken Çebi, "Gençler için en büyük problemlerden biri işsizliktir" dedi. Çebi, okulların, Turizmcilerin ve Tarımcıların sıkıntılarının yanında hastahane ve yangın ekibinin eksikliğine de dikkat çekti. Çebi, yeni yolun Karpaz turizmine katkıda bulunacağını söyleyerek, " Gelen turistin esnafa katkısı büyük" dedi.

"Yol turizme katkıda bulunacak"

Karpaz Belediyesi İdari Amiri Dursun Çebi, "Yolun genişletilmesi Karpaz'a çok faydalı oldu. Yol düz ve geniş olduğu için daha çok insan gönül rahatlığı ile bölgeye gelmeye başladı, ulaşım kolaylaştırıldı. Bölgede herkesin anımsadığı gibi ölümlü kazalar oldu, araçların önüne eşekler atıldı. Yeni yolla birlikte bu tür kazaların önüne geçildiğini düşünüyorum. Bunun yanında yeni yolun yaz turizmine de katkıda bulunacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

"En büyük problemlerden biri işsizlik"

Çebi, Karpaz'da yaşayan genç nüfusla ilgili de şunları söyledi; "Burada gençler için en büyük problemlerden biri işsizliktir. Merkeze uzak oluşumuzdan dolayı işsizlik hat safhada diyebiliriz. Bazı gençler tarım ve hayvancılık ile uğraşıyor olsa da son yıllarda eşeklerin verdiği zarar nedeniyle büyük zararlar ortaya çıktı. Tarım ve hayvancılık aileleri geçindiremediği için gençler İngiltere'ye, Türkiye'ye veya Mağusa'ya yerleşiyor."

"Sanayi ve hastanen eksiğimiz var"

Çebi, Karpaz bölgesinde her evde 8-10 çocuk olduğuna işaret ederek, " Göçler yüksek oranda. Bölgede sanayi ve hastanen eksiğimiz var. Doktorumuz yok, sağlık ocağımız var fakat orada da tek bir doktor hafta içi 09-12.OO çalışıyor. İki Bin 200 nüfuslu bir bölgeye tek bir doktor az geliyor. Hastaneye yetişene kadar arabada doğuranlar oldu. Denizimizde zaman zaman boğulma vakaları oluyor, Ambulansımız olmasına rağmen şoför 24 saat çalışmıyor" diye konuştu.

"Eşekler koruma altına alınacak"

Karpaz Belediyesi İdari Amiri Dursun Çebi, Zafer burnundaki bir alana eşekleri yerleştirme projesinin devam ettiğini anımsatarak, " çalışmalar devam ediyor. Bölge tellenerek, dışarıda başıboş gezen eşekler koruma altına alınacak, böylelikle tarım ürünleri de eşeklerin zararından kurtulmuş olacak" dedi.

"Turistin esnafa katkısı var"

Çebi, Karpaz bölgesinde birkaç makinist, 6-7 market, birkaç Hırdavatçı ve kıyafet satış mağazası bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu yerler genelde veresiye ile çalışıyor, bunun dışında birçok makinist yaptığı işin parasını alamıyor. Özellikle yazda hafta sonları bölgeyi ziyaret eden turistin kıt kanaat geçinen esnafa katkısı büyük oluyor" şeklinde konuştu.

"Tarım geriledi"

Çebi, Karpaz'da yetiştirilen ürünlerle ilgili ise şunları söyledi; "Yetiştirilen ürünler Toprak Ürünleri Kurumuna veriliyor. Fakat eskiden ambarların hepsi tıka basa dolardı, şimdi ise 5-6 ambar boş kalıyor. Bunun yanında harnup ve zeytin para etmiyor, harnupları fareler, yetiştirilen ürünleri ise eşekler yiyor ve bu nedenle de tarımcılar para kazanamıyorlar. Kısacası tarımın gerilemesi ile Karpaz daha da fakirleşti."

"Yangın ekibi yok"

Dursun Çebi, Karpaz bölgesinin diğer sıkıntılarını şu şekilde anlattı; "Okullarımızda öğretmen sıkıntımız var. Her yıl müdür muavini sıkıntısı yaşıyoruz. Bunun yanında köy dışında kalan turistlik tesislerin elektriği yok. Devlet bu yerlere elektrik vermiyor ve bu tesislerin sahipleri çok mağdur durumda kalıyor. Diğer önemli bir sorunumuz bölgede yangın ekibinin bulunmaması. KKTC'de yeşil alan olarak acı ama gerçek bir bu bölge kaldı. Bölgeye en yakın İtfaiye Merkezi Yeşilköy'de, ordan da araç gelene kadar zaten çıkan yangın büyüyor ve yeşil doğamızı öldürüyor. Bir itfaiye aracımız olmasına rağmen söndürme ekibimiz yok ve biz kendi olanaklarımızla idare etmeye çalışıyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.