KARPAZ
okuma süresi: 9 dak.

Kumyalı halkı: "Geleceğimiz karanlık!"

Kumyalı halkı: "Geleceğimiz karanlık!"

Her geçen gün zorlaşan yaşam koşulları vatandaşa zor günler yaşatırken, ülke gençleri de işsizlik yüzünden büyük bir çıkmazın içerisine gömülüyor.İşsizlik, ulaşım ve sağlık hizmetlerinin yetersiz olması gibi sorunlarla mücadele eden Kumyalı halkı, içinde bulunduğu zorlukları Kıbrıs Postası'na değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 29/01/14 12:30
okuma süresi: 9 dak.
Kumyalı halkı: "Geleceğimiz karanlık!"
A- A A+

Kumyalı'da yaşayan gençler iş bulma konusunda büyük zorluklar yaşadığını dile getirerek, "Bir çoğumuz balıkçılık ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Ancak bu da yeterli para kazanmamızı sağlamıyor" dedi.

Köyün muhtarı Yaşar Demir de Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada kırsal kesim arazisi bekleyen gençlerin olduğunun altını çizerek, devletin köye yardım eli uzatması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Postası - Elif ŞEN / Eniz ORAKÇIOĞLU

Ülkemizin en büyük sıkıntılarından biri olan ve genç nüfusu çaresiz bırakan işsizlik sorunu Mehmetçik Belediyesi'ne bağlı Kumyalı köyünün de başta gelen problemlerinden. İş sahalarının az olması, yeterli toplu taşıma imkanının bulunmaması gibi nedenlerle sıkıntılar yaşayan Kumyalı gençleri, yaşadıkları bölgeye yakın otellerde sezonluk işler bularak geçimini sağlamaya çalışırken, bazı gençlerde balıkçılık yaparak hayatlarını sürdürmeye çabalıyor. Kıbrıs Postası'na Kumyalı'yla ilgili sorunları ve beklentileri anlatan köyün muhtarı ve gençleri, işsizliğin yanı sıra köydeki kırsal kesim arsalarıyla ilgili ihtiyaç ve beklentilerini de anlattı. Köy muhtarı Yaşar Demir, verilen arsaların kullanılabilir hale gelmesi için uzun vadeli, düşük faizli kredilere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Gençler ise en büyük sıkıntılarının iş bulmak olduğuna değindi.

Demir: "Elçilikten sözü aldık"

Kumyalı Muhtarı Yaşar Demir, gazetemize yaptığı açıklamalarda köyün en büyük sıkıntısının gençlerin yaşadığı işsizlik ve kırsal kesim arazileriyle ilgili olduğunu dile getirerek Kumyalı'da yaşayan gençlere kırsal kesim arazisi verilmesine rağmen ekonomik sıkıntılar yüzünden hiçbir şey yapılamadığını belirtti. Demir, bölge halkına düşük faizli uzun vadeli kredi verilmesinin fayda sağlayabileceğini kaydetti. Yaşar Demir, köyün içinde bulunduğu sıkıntıları Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisiyle de konuşarak köye verilecek hizmetler adına söz aldıklarını dile getirdi.

"Devletin el atması lazım"

Bu güne kadar köyde yaşayan yaklaşık 90 gence kırsal kesim arazisi dağıtıldığını belirten Demir, "Devletin köyümüzdeki insanlara ve gençlere el atması lazım. İşsizlik yüksek boyutlarda; bölge halkında para yok. 90 tane arsa verildi. Diğer gençler bekliyor. Verilen arsalar için düşük faizli, uzun vadeli kredi kullandırılırsa o arsalara beş altı tane ev yapılabilirdi. Bu gençlere bir imkan tanınması lazım" şeklinde konuştu.

"Dört ay hizmet alamadık"

Köy halkı olarak belediye hizmetlerinden bir süre yararlanamadıklarını ifade den Demir, Mehmetçik Belediyesi'ne bağlı olduklarından dolayı belediye personelinin yürüttüğü grevin köy halkını da etkilediğini söyledi. Demir, "Köyümüze Mehmetçik Belediyesi'nin yürüttüğü hizmetten dolayı dört ay hizmet verilmedi. Halkımız çöplerini ovalara dökmek zorunda kaldı. Karayolları ve Çevre Dairesi'nden yardım alınarak çöpler toplatıldı. Yaklaşık bir aydır belediye hizmeti anlamında her hangi bir sıkıntımız kalmadı" dedi.

"Arabası olmayanın şansı yok"

Köyde 10-30 yaş arasında 200 gencin yaşadığını dile getiren köy muhtarı, bu gençlerin yüzde 80'inin işsiz olduğuna dikkat çekerek, "Köyümüzün en büyük sorunu bu. Arabası olan gençler otellerde çalışabiliyor. Arabası olmayanın ise hiç şansı yok. İş sahası daha fazla olan yerleşim birimlerine gidip gelmek, ya da orada bir düzen kurmak da köyde yaşayan gençler için son derece maliyetli. Otobüsle gidip gelmek için servis saatleri uygun olmuyor. Bir ev kiralayıp bir düzen kurmak ise asgari ücretle çalışacak biri için neredeyse imkansız. Köyümüzde yaşayan genç nüfus imkansızlıklar yüzünden kahvehanerde oturup zaman öldürüyor" diyerek bölgedeki çaresizliğe dikkat çekti.

"Sağlık ocağı var personel yok"

Sağlık sorunlarıyla ilgili de Kumyalı köyünün büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu ifade eden Yaşar Demir, köyün içinde bir sağlık ocağı bulunduğunu ancak sağlık hizmeti verecek personel ve doktor olmaması nedeniyle halkın mağdur olduğunu ifade etti. Köyde her hangi bir sağlık sıkıntısı yaşayan bireyin arabası olmaması halinde çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Demir, "4 senedir köyün muhtarlığını yapıyorum. Dört yılda sadece bir defa doktor kontrole geldi. Aracı olmayan iş konusunda olduğu gibi sağlık hizmeti almak içinde zorlanıyor." İfadelerine yer verdi.

Kumyalı gençleri ne dedi?

Veysel Yılmaz: "Birçok gencimiz işsiz"

"Köydeki gençlerimiz çok zor durumda, birçok gencimiz işsiz, birçoğu da balıkçılık veya hayvancılıkla uğraşıyor fakat onlarda geçinmeleri için yeterli olmuyor. Bazı gençler ise Bafra'daki büyük otellerde çalışıyor onların birçoğu da sezonluk çalışan olarak oradalar.

Bir de köydeki kapalı olan otel var eğer o otel açılsa en azından 10-15 gencimize iş sahası açılır.

Ben üniversite bitirdim ama iş olmadığı için balıkçılıkla uğraşıyorum. Balıkçılıktan kazandığımız parada geçimimize yetmiyor."

Mehmet Erzurumlu: "Gençler köyden göç etmek istiyor"

"Burada birçok gencimiz işsiz. Hemen hemen her genç köyden göç etmek istiyor. İmkânları olanlar balıkçılık veya hayvancılıkla uğraşıyor ama bu kötü şartlarda bu meslekler bile geçimlerini sağlamıyor.

Köyümüzde yaşayıp otellerde çalışan sezonluk işçilerimiz var onlarda ancak birkaç ay çalıştıktan sonra yine evde oturuyorlar.

Köyümüze yatırım yapılmalı bizlere iş imkânı sağlanmalı."

Ahmet Nizam: "Gençlere önem verilmiyor"

"Gençlere önem verilmiyor ve onlar için gelecek planları yapılmıyor. Kaynakçılıkla uğraşıyorum, ama ben mesleği olan ve yapma imkânı olan şanslı gençlerdenim.

Köyün gençlerinin birçoğu işsiz ve çaresiz durumda olmakla birlikte, bazıları da geçici işlerde çalışıyor.

Köyümüzde kapalı bir otel var, kaderine bırakılmış, harap bir halde o olsun açılsa birkaç gence iş sahası açılacak."

Ahmet Öztürk: "Gençler kahvelerde vakit öldürüyor"

"Köyümüzün gençleri işsiz, yapacak bir şey olmadığından kahvelerde vakit öldürüyorlar. Gençlerimizi harcıyoruz, onlara iş sahaları ve imkânlar sunamıyoruz.

Birçok gencimiz üniversite bitirmesine rağmen iş bulamıyorlar. Üniversite bitirenler arasında turizm mezunu gençler var.

Buna karşılık köydeki otel uzun zamandır kapalı duruyor."

Umut Erzurumlu: "Köye yatırım yok"

"Ben işsizliği torpile bağlıyorum. Torpili olanlar çok kolay iş bulabiliyor.

Bu bir gerçek ki köyün gençlerinin birçoğu iş sıkıntısı yaşıyor. Gençleri aklında hep şehirlere gidip orada iş bulup yerleşmek var.

Köye yatırımların olmaması yüzünden gençlik göç ediyor. Köyümüzde birçok yeşil ve boş araziler var bunların değerlendirilebileceğini düşünüyorum."

Ercan Gündoğan: "Ne yapacağımızı bilemiyoruz"

"Ben Nuh'un gemisinde çalışıyorum. Oda maalesef ki sezonluk iş, sezon kapanınca bizde işsiz kalıyoruz. Köyde iş yok bu yüzden bizde çalışmak için başka yerlere gitmek zorunda kalıyoruz.

Uzak yerde iş bulsan git gel yapmaktan aldığın parayı benzine veriyorsun. Oraya yerleşsen ev kiraları belimizi büküyor.

Ne yapacağımızı bilemiyoruz. "

Osman Gencer: "Gençliği düşünen yok"

"İş yok, maalesef ki bende işsizim. Bizim köyü önemseyen yok, gençliği düşünen yok.

Üniversite mezunları ve askerliği bitirenler bile iş bulamıyor.

Biz gençler bu durumda nasıl evlenelim, hangi para ile ev geçindirelim."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.