KARPAZ
okuma süresi: 3 dak.

AKSA'da filtre montajı başladı...

AKSA'da filtre montajı başladı...

Baca gazını arıtmanın çıkan gazın emisyon değerlerini belli bir limitin altına çekmek için son yatırımlarını da yaptıklarını açıklayan AKSA Santral Müdürü Murat Çaptuğ, 2 ay önce getirdikleri DeNOx rektörlerinin montajının başladığını belirterek birkaç ay içerisinde reaktörlerin devreye gireceğini kaydetti

Yayın Tarihi: 12/09/14 07:00
okuma süresi: 3 dak.
AKSA'da filtre montajı başladı...
A- A A+

Kalecik'te elektrik üretimi yapan AKSA Enerji Üretim Anonim Şirketi, daha temiz bir çevre için yatırımlarını tamamlayarak, yeni baca gazı arıtma sistemini faaliyete geçiriyor.

2010 yılında uygulamaya giren ilk filtrenin ardından yeni filtrenin de devreye girmesiyle Kalecik'teki yatırımlarını tamamlayacak olan AKSA, kükürdün ardından azotun da filtrelenmesiyle çevreye duyarlı elektrik üretimini uygulamaya koymuş olacak.

Ağustos ayıyla birlikte kurulumu başlayan filtrelerle ilgili bilgi veren AKSA Santral Müdürü Murat Çaptuğ, açıklamalarda bulundu.

Baca gazı arıtma tesisinin iki bölümden oluştuğunu anlatarak bu bölümlerin DeNOx ve DeSOx olduğunu anımsatan Murat Çaptuğ, DeNOx bölümünün azot oksit gazların arıtımını DeSOx bölümünün ise kükürt dioksit gazlarının arıtımını yaptığını belirtti.

Baca gazını arıtmanın, çıkan gazın emisyon değerlerini belli bir limitin altına çekmek olduğunu anlatan Çaptuğ, 2 ay önce getirdikleri DeNOx rektörlerinin montajının ağustos ayıyla birlikte başladığını ve birkaç ay içerisinde reaktörlerin devreye gireceğini söyledi.

Reaktörlerin içerisine yerleştirilecek katalizörlerin Amerika'da üretildiğini belirten Çaptuğ, bu ekipmanların Aralık ayında adaya gelmesiyle herhangi bir emisyon limiti sorunlarının kalmayacağını belirterek bu yılın sonunda arıtma konusundaki tüm yatırımlarını tamamlayacaklarını söyledi.

DeSOx arıtma bölümünü 2010 yılındaki yatırımlarıyla tamamlamış olduklarını belirten Çaptuğ, kükürt dioksit konusunda yakıt kalitesinin de önemli bir etken olduğunu ve kükürt oranı düşük yakıtla baştan emisyon değerlerinin altında kalındığını anlattı. AKSA Elektrik Santrali'nin şu anda kullandığı yakıtın yaklaşık % 2 kükürtlü olduğunu bu yakıtında kaliteli yakıt sınıfına girdiğini söyledi.

2003 yılından bu yana santralde kurulu olan DeSOx sisteminin , 2010 yılındaki kapasite artışıyla yenilendiğini ve 2014 Şubat ayında yayınlanan yeni hava kalitesi tüzüğüne uygun olarak DeNOx sisteminin de kurularak santralin tam kapasiteyle baca gazı arıtma tesisinin devrede olacağını kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.