KARPAZ
okuma süresi: 5 dak.

Dinçyürek: "Bal Ormanları Projesi Karpaz bölgesine çok önemli katkı sağlayacak"

"Bal Ormanları Projesi  Karpaz bölgesine çok önemli katkı sağlayacak"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Bal Ormanları Projesi'nin Karpaz Bölgesi için çok önemli katkı sağlayacağını belirterek; amaçlarının bölge insanı için doğayı korurken, onlara ekonomik kazanım elde ettirmek olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 02/11/14 10:28
okuma süresi: 5 dak.
"Bal Ormanları Projesi  Karpaz bölgesine çok önemli katkı sağlayacak"
A- A A+

Bakan Dinçyürek, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ile Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü Bal Ormanları Projesi'nin uygulanacağı araziyi inceledi.

Dinçyürek'e Karpaz Bölgesi'nde yer alan arazi incelemeleri sırasında Eski Bakan DP-UG İskele Milletvekili Hamit Bakırcı, Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salel, Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğluları, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Öğretim Görevlisi-Sosyolog Derviş Refiker ve Proje Koordinatörü Mehmet Osmanlılar da eşlik etti.

İnceleme sonrası açıklama yapan Bakan Dinçyürek, bölgede uygulanacak Bal Ormanı Projesi'nin ülkeye model oluşturabilecek bir proje olduğunu ve bakanlık tarafından desteklendiğini hatırlattı.

Projenin uygulanacağı alanda ağaçlandırılan ve ağaçlandırılacak olan yerler olduğunu söyleyen Dinçyürek, bal ormanları için bitki örtüsüne uygun ağaçlandırma yapılacağını belirtti.

Bölgenin yapısı oldukça uygun olup vadi olmasının da büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Dinçyürek şöyle devam etti:

"Biz GAÜ ile yapmış olduğumuz protokolden dolayı çok mutluyuz. Hem bölgeye önemli bir ekonomik değer kazandıracağız hem de doğal yaşama katkı sağlayacağız. Bu projenin ülkede yapılacak olan diğer çalışmalar için örnek teşkil etmesini ümit ediyorum. Bu sayede, doğayı korurken; doğal yaşamın çeşitliliğini de geliştirmiş olacağız. Amacımız bölge insanı için doğayı korurken; onlara ekonomik kazanım elde ettirmektir"

Bakan Dinçyürek, ülkemizde Karpaz'ın çok özel bir yeri olduğunun da altını çizerek; "Kıbrıs'taki bir çok insan için Karpaz çok şey ifade ediyor" dedi. GAÜ'nün Karpaz'da kampüs kurmasının hem KKTC, hem de Türkiye ve üçüncü dünya ülkelerinden bir çok öğrenciyi bu bölgeye taşıma anlamına geldiğini kaydeden Dinçyürek, bu durumun yeni bir eğitim alanı yaratılacağını, dolayısıyla bölgenin sosyal ve ekonomik hayatının değişmesi ve gelişmesinin de söz konusu olacağını söyledi.

Dinçyürek: "Bu heyecan vericidir. Bizim görevimiz Üniversitelerle işbirliği yaparak ülkenin doğal kaynaklarını en verimli şekilde kullanmaktır. Bu noktada, çalışmalarımız Karpaz'da yapılacak olan kampüs ve sosyal alanların doğa ile uyumunu sağlayıp; doğal yaşamı destekleyip, geliştiren yaklaşımlar şeklinde ortaya çıkmasını sağlamaktır" dedi.

AKPINAR: "PROJE SADECE KKTC'DE DEĞİL ADADA BİR İLK..."

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar

da konuşmasında, böylesine anlamlı ve önemli bir projede Bakanlık ile aynı vizyon çerçevesinde işbirliği yapmanın onur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, projenin sadece KKTC'de değil adanın genelinde ilk kez uygulandığını ifade etti.

Araştırma merkezinin de devreye girmesiyle bölgenin artık çok daha farklı değerlerle anılıyor olacağını belirten Akpınar :"Sadece bal ormanları değil, bu anlamdaki doğal yaşamda çeşitlilik çalışmaları ile dünya üzerinde öne çıkacak olmasının adada var olan saygınlığımızın daha da ileriye gidecek olması anlamını taşıyor.Böylesi güzel projeleri Bakanlığımız ile daha farklı alanlarda da sürdürmek en büyük dileğimizdir" dedi.

Bölgede üniversitenin akademik yapılanmasının devam ettiğini ifade eden Akpınar, bir sonraki akademik yılda kampüsün hizmet vermeye başlayacağını söyledi ve: "Genç insan gücü ve enerjisini de bölgeye çekebilmek, projede heyecanımızı arttırıyor" dedi.

Bal Ormanı Projesi ile ilgili sürecin başladığını, yaklaşık 1000'e yakın kovanın bu bölgeye geleceğini söyleyen Akpınar, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Arıcılık yapan vatandaşlarımızın da bölgeye gelebilmesi için çağrılar yapacağız. Adada flora ve faunanın bu denli güzel olduğu, bu kadar çok endemik bitkinin yer aldığı bu bölgede çok değerli bir balı ve bal ürünlerini yaratmaya çalışacağız."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.