EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

KADEM araştırması: "60 milyonluk kaçak eğitim!"

KADEM araştırması: "60 milyonluk kaçak eğitim!"

Özel ders ve kurslardan vazgeçmeyen ailelerin, bütçelerinden bunun için yıllık fâhiş rakamlar ayırdığı ortaya çıkarken; Özel Ders piyasasının yıllık yaklaşık olarak 60 Milyon TL'yi bulduğu ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 27/03/14 18:00
okuma süresi: 3 dak.
KADEM araştırması: "60 milyonluk kaçak eğitim!"
A- A A+

Kayıt dışı olan bu 60 Milyon TL'lik pazarın, yılda 52 Milyon TL'lik Özel okul pazarından çok daha büyük olduğu gözlemlenirken, devletin müfredatını denetleyemediği ve gelirinden vergi almadığı bir kaçak özel eğitim sektörü ile karşı karşıya olduğu ortaya çıkıyor.

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Kıbrıs Postası - KADEM işbirliğinde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarını yayımlamayı sürdürüyoruz…

Kıbrıs Postası - Kadem işbirliğinde yapılan "Eğitim ve Özel Dersler" konulu araştırma sonuçları ülkemizde zaten köklü bir tartışma konusu olan "özel eğitim ve özel ders" alanında çarpıcı mâli sonuçlar ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarına göre KKTC'de İlk, Orta, Lise ve dengi okullara giden toplam 38,900 öğrencinin %33,2'si ya Özel Ders alıyor ya da kursa gidiyor. Ortaya çıkan daha ilginç bir nokta ise eğitimlerini özel okullarda sürdüren öğrencilerin yüzde 39'u, özel eğitimlerinin yanında özel ders de alıyor.

Özel Okula yıllık ortalama 10 Bin; Özel derse ise 5 Bin

Öte yandan özel ders ve kurslar için ailelerin bütçelerinden ayırdığı rakamalar dudak uçuklatıyor. Ebeveynlerin özel ders/kurslar için aylık ödediği ücret ortalaması 385 TL… Bu yıllık 4 Bin 620 TL'ye tekabül ederken; ailelerin Özel okul için ödediği yıllık ücret ortalaması ise 9 Bin 400 TL.

Hane halkı aylık gelir düzeyi yükseldikçe ücretli özel ders ve kursa gitme oranı da dolaylı olarak yükseliyor.

Devasa bir "Özel Ders ve Özel Okul" Pazarı

Öte yandan Kıbrıs Postası - KADEM işbirliğinde gerçekleştirilen araştırma sonuçları Özel Ders ve Kurslar yanında Özel Okulların da devasa bir mâli pazarı oluşturduğu ortaya çıktı. Buna göre toplam aylık Özel Ders/ Kurs pazarının 4 Milyon 972 Bin TL (yıllık: 59 Milyon 664 TL) iken; toplam Özel Okul pazarının ülke genelindeki yıllık ortalaması ise 52 Milyon 655 Bin TL'ye tekâbül ediyor.

Devlet vahim zararda

4 Milyon 972 Bin TL'lik aylık Özel Ders/ Kurs pazarının yıllık ortalaması 60 Milyon TL'yi buluyor. Özel Ders ve Kurs pazarının kayıt dışı olması ise devletin uğradığı vahim zararı ortaya koyuyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.