EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

Bilginin İşletmeyle Biliştiği Yer "YDÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü"

Bilginin  İşletmeyle  Biliştiği  Yer "YDÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü"

Üniversitemizin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi lisans programı,bilgi biliminin, özellikle sosyo teknik yöntemlerini ön plana çıkaracak ve mezunlarının analitik yeteneklerini geliştirecek.

Yayın Tarihi: 06/07/14 15:08
okuma süresi: 6 dak.
Bilginin  İşletmeyle  Biliştiği  Yer "YDÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü"
A- A A+

YDÜ Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, işletmeciliğin "teknoloji ve bilgi süreçlerini" yenilikçi bir yaklaşımla tasarlayarakyönetebilecek insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Amacımız, 21. Yüzyıl Türk gençliğine yaraşır; özgüvenli, bilgisini nasıl bildiğini bilen ve bildiğini bilerek paylaşan, bunu işletmelerde katma değere dönüştirebilecek ortamlar yaratma davranışı kazanarak küresel eğilimlere ayak uydurabilen gençler yetiştirmektir.
Bu program, "bilgi yönetimi" temellerinin üzerine inşa edilmiştir.

Aynı adla her ne kadar Türkiye'de benzer bölümler YÖK programları arasında olsa da, bizim farkımız kütüphanecilik değil, onu da kapsayan "BİLGİ YÖNETİMİ" disiplinİ üzerinden eğitim vermemizdir.

Peki bilgi yönetimi disiplini nedir?

1995'li yıllarda ortaya çıkmış, dünyada da yeni yeni anlaşılmaya başlayan, genç ve disiplinlerarası bir alandır.

Bilgi yönetimi, herhangi bir örgütte üretilen veri ve enformasyonun bilgiye dönüştürülerek işletmelere katma değer sağlayacak süreçlerle ilgilenir.
Bu süreçler, bilginin üretilmesi, paylaşılması, yapılandırılması, kullanılması ve denetlenmesi aşamalarından oluşmaktadır.

Bu bağlamda, hem insan zihninde örtük kalmış bilgilerin açığa çıkmasını, hem de örgütün açıktaki bilgilerinin yönetilmesini hedeflemektedir.

Burada amaç, bilgiyi örgütün yenileşmesi ve küresel eğilimlere ayak uydurabilmesinde kullanmaktır. Böylelikle bilginin yönetimi sayesinde örgüt, rekabet avantajı kazanacak ve yönettiği bilgisiyle entelektüel sermayesini oluşturacaktır.
Bilgi yönetimi disiplinlerarası bir alandır. Çünkü bilgi işletmelerde, iş süreçleriyle doğrudan ilişkili olduğundan "işletme yönetimi" alanıyla kesişmektedir.

Bilgi, teknolojik araçlarla yapılandırıldığından "teknoloji yönetimi" bu disiplinin diger alt boyutunu oluşturmaktadır.

Bilginin önceki aşamaları olan veri ve enformasyonun işletmelerde yapılandırılması gereği ancak "enformasyon bilimi ve kütüphanecilikle" sağlanabilmektedir. Bu nedenle, enformasyon bilimi de dayandığı temel paradigmalar arasında yer almaktadır.

Son olarak bilgi, işletmelerde insanlar tarafından üretilip paylaşıldığı için, insanın düşünce ve öğrenme sistematiğini de içine alan "biliş bilimi" de bu disiplinin dört alt alanından birisidir.

Özetleyecek olursak, bilgi yönetimi programımız=İşletme yönetimi+teknoloji yönetimi+enformasyon bilimi ve kütüphanecilik+biliş bilimi temel alanlarına dayalı derslerle desteklenmektedir.

Bunların yanında lisans programımızda, doğrudan doğruya bilgi yönetiminin çalışma alanı içerisine giren dersler vardır ki, bunlar henüz dünyada da çok nadir üniversitelerde verilen derslerdir.
Örneğin, bilgi haritalama teknikleri, entelektüel sermaye, bilgi varlıkları, bilgi yönetimi alan çalışmaları ve bilgi yönetimi uygulamaları gibi dersler, henüz Türkiye'deki benzer programlarda olmayan ve Yakın Doğu Üniversitesi olarak bizde farklılık yaratan dersler arasındadır.

Mezunların çalışabilecekleri sektör ve alanlara gelince, Programdan mezun olacak öğrenciler, bütün sektörlerdeki işletmelerin özellikle bilgi ve teknoloji ile ilgili birimleri başta olmak üzere; teknik, yönetsel ve operasyonel düzeyde yetişmiş eleman ihtiyacı duyulan bölümlerinde ve bilgi merkezleri ile arşiv, kütüphane veya dokümantasyon ve enformasyon merkezlerinde istihdam edilebileceklerdir.

Üniversitemizin Büyük Kütüphanesi bu açıdan öğrencilerimize sunulan çok önemli bir olanaktır.

Programın temel hedefini yüksek teknoloji işletmeleri, diğer bir ifade ile faaliyet önceliklerini bilgi, teknoloji ve yenilik üzerine kuran işletmelerdir. Üniversitemizde bulunan Süper Bilgisayar ve İnovasyon Merkezi, öğrencilerimizin teorik bilgilerini uygulamaya dökebilecekleri önemli fırsatlar arasında değerlendirilebilir.

Bununla birlikte, Telekomünikasyon ve bilişim, finans, bankacılık, turizm, sağlık, taşımacılık, savunma ve kamu sektörleri başta olmak üzere, e-devlet ve e-belediye projelerindeki ve bilgi odaklı pek çok sektöre yönelik işletmelerdeki nitelikli eleman açığı, piyasanın bu programdan mezun öğrencilerine imkan sağlayacaktır.

Mezunlar, aldıkları eğitim sayesinde her türlü işletmenin hem örtük hem de açık bilgi üretimine, paylaşımına, yapılandırılmasına, kullanılmasına ve denetlenmesine; "bilgi yöneticisi" unvanına sahip olarak katkıda bulunacaklardır. Bundan dolayı sloganımız
"B i l g i n i n i ş l e t m e y l e b i l i ş t i ğ i y e r" vizyonunda ilerlemektedir.

Sevgili Bilgi Yöneticisi adayları,

Sizlere dünyada da eşi ve benzeri az bulunan "bilgi yönetimi disiplini" temelinde bir lisans eğitimi vermenin gururunu yaşıyoruz ve bu gururumuza ortak olmanızı temenni ediyoruz.

Şansınız bilginiz kadar bol olsun, yükünüz ağırlığınca bilgiyle dolsun.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.