EĞİTİM
okuma süresi: 12 dak.

KTÖS Genel Sekreteri Elcil: "202 cami, 162 okul var"

KTÖS Genel Sekreteri Elcil: "202 cami, 162 okul var"

Okulların açılmasına az bir zaman kala eğitim sendikaları endişeli. Bakanlık ise 'çabalıyoruz' diyor…

Yayın Tarihi: 28/08/14 11:00
okuma süresi: 12 dak.
KTÖS Genel Sekreteri Elcil: "202 cami, 162 okul var"
A- A A+

Öğretmen sendikaları, Eylül ayında açılacak okulların sıkıntılarına değinerek, öğretmen eksikleri ve tadilat sorunları olduğunu vurguladı. İlköğretim için 47, Ortaöğretim içinde 102 öğretmen ihtiyacı tespit eden Eğitim Bakanlığı ve Sendikaların öğretmen isteği Maliye Bakanlığı tarafından tasarruf gerekçesiyle ilköğretimde 10, ortaöğretimde de 40 münhalle sonuçlandırıldı.

Tadilat ve tamirat isteyen okulların oldukça fazla olduğuna dikkat çeken eğitim sendikaları başkanları, birçok okulun damının aktığına, fakat tamiratlarının yapılmadığına dikkat çekerek yarım kalan inşaatların da eğitim sezonu başlangıcına yetişeceğini zannetmediklerini söylediler.

Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu ise yeni eğitim yılı için tüm eksikleri kısa süre zarfında tamamlamaya çalıştıklarını kaydederek, "40 kadar okula tadilat ve tamirat başlattık. Bazıları tamamlandı bazıları da sürüyor… Hedefimiz okullar açılana kadar bunları bitirmek, çabalıyoruz" dedi.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Okulların açılmasına az bir süre kala Eğitimdeki sorunlar da gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Tadilat bekleyen okulların yanın sıra tadilatı halen süren okullar da yeni eğitim yılının açılışına yetiştirilmeye çalışılıyor. Bunun yanında sendikalar öğretmen eksiğinden yakınıyor ve belirlenen öğretmen sayılarından çok az bir sayıda öğretmen münhali açıldığını söylüyor. Kıbrıs Postası'na konuşan Öğretmen Sendikaları eğitime yeteri kadar bütçe ayrılmadığına dikkat çekerek, "Cami ve külliyelere daha fazla bütçe ayrılıyor" dedi. Yine konu ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, Çok kısa bir süre zarfında 2-2 buçuk aylık bir sürede her şeyi çözmeyi hedeflediklerini söyleyerek, "Okullara tadilat yapılırken, ihalelerle ilgili sorunlar yaşayabiliyoruz. Her şey maalesef umulduğu gibi gitmeyebiliyor" şeklinde konuştu.

"Maliye Bakanlığı Öğretmen kadrosu vermiyor"

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekteri Şener Elcil, Bu yıl temel sıkıntılarının öğretmen eksikliği olduğunu belirterek, "Öğretmen eksikliği ile ilgili adımlar atıldı fakat geç kalındı. Öğretmenliğe giriş sınavı 15 Eylülden önce yapılamıyor. Çünkü yaz döneminde müdür sınavları yapıldığından dolayı, nakillerini ancak eylül ayı başında bitirebiliyoruz. Maliye Bakanlığı tasarruf adı altında öğretmen kadrosu vermek istemiyor. Burada bizim sıkıntımız Eğitim Bakanlığı değil, Maliye Bakanlığıdır. Biz bu yıl Eğitim Bakanlığı ile birlikte Maliye Bakanlığından 47 öğretmen talep ettik Maliye Bakanlığı ise tasarruf adı altında bize 10 tane öğretmen kadro verdi. Bunun dışında Orta Eğitim 102 öğretmen kadro talep etti, onlara da 40 kadro öğretmen kadrosu verildi. Burada sıkıntı Maliye Bakanlığı ve hükümettedir. Eğitime bütçe ayırmıyorlar. Bir külliye yapımı için 25 Milyon Euro yani 75 milyon TL harcıyorlar, fakat eğitime para vermiyorlar" dedi.

"Tamirat ve tadilat isteyen okullarımız var"

Eğitim alanında bir diğer sorun inşaatları devam eden ve tamirat isteyen okullar olduğunu söyleyen Şener Elcil, "Örneğin, şu anda Tuncer İlkokulunda binaların üzeri açıldı ve halen tadilatı sürüyor, umarız 15 Eylüle kadar bitirilir. Bunun yanında Dörtyol İlkokulu gibi birçok tadilat isteyen okullarımız vardır. Dörtyol İlkokulunda okulun damı akıtıyor ve yağmur dışarda dururken içerde hiç durmadan akıyor. Tuncer İlkokulu ve Dörtyol İlkokulu sadece tamir yapılan ve isteyen okullardan 2 tanesidir bunun yanında birçok okul da tadilat bekliyor. Devlet okulları ile ilgili bu olumsuz haberler çıktıkça özel okullara ciddi bir talep doğuyor. Buda işin diğer bir kötü tarafıdır" şeklinde konuştu.

"202 cami, 162 okul var"

Kıbrıs Postası'na Konuşan Elcil, Alayköy'de yıllardır başlatılıp bitirilemeyen anaokulun olduğuna dikkat çekerek, "Mehmetçik Cami başlatılıp bitirilirken, Alayköy Anaokulu halen bitirilemedi. Gericilik yaygınlaşıyor. Eğitimin gerileştirilmesi lazım ki halk daha kolay uyutulabilsin. Eğitimde gericilik Türkiye'de başlayarak bizde devam ettiriliyor. Eğitim bu ülkede Türkiye'nin baskısıyla geriliyor. Bu ülkede 202 tane cami varken halen daha cami yapmaya devam ediliyor, fakat okullarımızın sayısı ise 162 ile sınırlı kalıyor. Türkiye'nin işgalinde bizde eğitim ancak bu kadar olur" diye konuştu.

"Hükümetin anlayışı doğru değil"

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, genel anlamda eğitimde çok ciddi sıkıntıların olduğunu vurgulayarak, "Hükümetin eğitime ayırdığı bütçe ve eğitimle ilgili anlayış doğru bir anlayış değildir. Bize göre eğitim Kamusal bir hizmet olmalı herkese parasız, bilimsel, eşit ve nitelikli şekilde eğitim verilmelidir. Külliye, cami ve ilahiyata yapılan yatırım ve harcanan paraya bakıldığında eğitimde ideolojik ve farklı bir yaklaşım getirildiği gözle görülür olmuştur. Bunun yanında Kamusal hizmetin nitelikli olabilmesi için ayırdığınız bütçeden yapacağınız uygulamaya kadar her şeyin kurumun niteliğini artırması yönünde olması gerektiği inancındayız" diye konuştu.

"Okulların sorunsuz açıldığını görmedim"

Kıbrıs Postası'na konuşan Tahir Gökçebel sözlerine şu şekilde devam etti; "Bunca yıllık görev hayatımda okulların hiçbir yıl sorunsuz açıldığını görmedim. Öğretmen, hademe, müdür, muavin, atölye şefi ve bölüm şefi gibi eksikler hiçbir zaman tamamlanmamıştır. Bunun yanında okulların kendine ait hiçbir bütçesi yoktur. Eğitime ayrılan payın büyük kaymağını özel okullar yemektedir. Özel ders ve dershaneyi gerektiren bir sistem oluşturulmuştur. Böyle olunca da ekonomik altyapısı düşük olan ailelerin çocukları nitelikli eğitimden alabileceği pay asgariye indirilmiştir. Bırakın özel okulları devlet okullarda da bu hizmet parayla alınıp satılan bir hizmete dönüştürülmüştür."

"Para ile alınıp satılan eğitim nitelik sağlamaz"

Eğitimin yönetiminden sorumlu bakanlığın bu işi yapabilecek kadrolara ve yapılanmaya sahip olmadığını vurgulayan Gökçebel, "Müfredattan, okullara ve yatırıma kadar TC Elçiliğinin kontrolüne geçmiş bir Eğitim Bakanlığı görmekteyiz. Kendi işsiz öğretmenleri dururken ithal öğretmenleri istihdam eden bir anlayış devam etmektedir. Bunun yanında müfredat programlarında güya değişiklik yapılıyor, TC Heyeti de buna muazzam bir para ayırıyor. Ancak anlayış olarak gizli ajandasını sağlamak için paradan kaçınmayan ve masraftan kaçınmayan bir müfredat hazırlanıyor. Ama bizim ülkemize özgü mesleki teknikte ve diğer alanda yapılanmayı Eğitim Bakanlığı ve hükümet talep edememekte, kaynağın olmadığını söylemektedir. Bizim tespitimiz eğitimi para ile alınıp satılan bir anlayışa dönüştüren politikalara hizmet eden bir hükümet ve Eğitim Bakanlığı anlayışı ile eğitimde nitelik sağlanamaz.

"Başlatılan tadilatlar 15 Eylül'e yetişmez"

Gökçebel, okullarda yapılan inşaatların ve tadilatların hiçbir zaman okulların açılış tarihine yetiştirilemediğine dikkat çekerek, "Başlatılan tadilatları 15 Eylülle yetiştireceklerini de sanmıyorum. Çünkü planlamadaki sıkıntılarda devam eder. Bunun yanında diğer yapılması gerekip de yapılmayanların içinde Girne'ye yapılacak okul vardı fakat yapılmadı. Haziranda tamamlanması gereken kayıtlar Eylüle sarktı. Henüz kayıtları tamamlanamadığı için eksikleri bile tespit edilemeyen okullar mevcuttur. Diğer bir sorun ise, Bakanlıkla birlikte çalışarak 102 öğretmene ihtiyaç olduğunu tespit etmemize rağmen, tasarruf sebebi ile 40 öğretmen münhali verildi. Geçen yıl şubat dönemine girilirken sınavlarda yaklaşık öğrencilerin yüzde 15'i öğretmen eksikliğinden dolayı sınava dahi giremedi. Böyle giderse bu olayın aynısı bu yılda yaşanacaktır" dedi.

"Hükümetin nitelik gailesi yok"

Gökçebel, sözlerine şu şekilde son verdi; "Kamusal eğitimde nitelik sağlanacaksa bu hizmeti veren öğretmenin yaşam koşulları, hayat standarttı geliştirilmesi, mesleği boyunca hizmet içi eğitimi, denetimi iyi planlanmalı ve öğretmene yatırım mutlaka yapılmalıdır. 2011'den sonra kamusal eğitimde hizmet veren öğretmenler artık açlık sınırı altındadır ve yaşam mücadelesi vermektedir. Kendini mesleğine, eğitime verebilecek koşullarını devlet ortadan kaldırarak nitelikli bir eğitim sağlayamaz. Özelliklede Göç Yasası ile istihdam edilen yeni öğretmenlere yönelik adım atmadıktan sonra, eğitimde nitelik için tartışmayı ne kadar yaparsa yapsın, nitelik gailesi yok demektir. Siz ne kadar mükemmel sistem kurarsanız kurun bu sistemi uygulayacak olanın psikolojik yapısı, koşulları, yeterliliği ve gelişimi çok önemlidir. Bu konuda da öğretmenler arasında yaratılan bu ayırımcılıktan dolayı çök büyük travmalar oluşmaktadır."

"Kısa bir sürede her şeyi çözmeyi hedefliyoruz"

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, İlköğretim ve Ortaöğretimdeki öğretmen ihtiyacı belirlemeleri ve münhalleri, müdür muavinliği atamalarını ve emekli çıkanları da içine alacak şekilde belirlendiğini söyleyerek, "Öngörülen öğretmen sayısından daha az az öğretmen almış olabiliriz. Emekli olan ve ders saati düşen öğretmenlerin yerine yeni öğretmenler alınacaktır. Bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir. Şu tamiri başlatılan ve süren okulların tamirinin tamamlanması için caba sarf ediyor ve yeni öğretim yılına hazır etmeye çalışıyoruz. Çok kısa bir süre zarfında 2 – 2 buçuk aylık bir sürede her şeyi çözmeyi hedefliyoruz, İhaleye teklifi getirenler, çıktığımız ihalelerde yüksek teklif verenler de oluyor böylelikle işler biraz uzayabiliyor, yaşadığımız birtakım sorunlar vardır her şey maalesef umulduğu gibi gitmeyebiliyor" dedi.

"40'ın üzerinde okulda tadilat yapıyoruz"

Arabacıoğlu, Alayköy Anaokulu ve Dörtyol İlkokulu ile ilgili olarak şunları söyledi; "Dörtyol İlkokulunun damının akıttığına dair bir bilgi bana ulaşmadı. 40'ın üzerinde okulda da tadilat ve tamirat yapıyoruz. Bazılarının tadilatı bitti bazıları da devam ediyor. Alayköy Anaokulu ise belediyenin üslenip de yaptığı bir okuldu, sonrasında bu okulu bitirmek için kendimiz aldık" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.