EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Eğitim masraflarına maaş yetmiyor!

Eğitim masraflarına maaş yetmiyor!

2014- 2015 eğitim öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala veliler çocukları için üniforma almak için mağazalara ve ayakkabıcılara akın etti.

Yayın Tarihi: 10/09/14 08:29
okuma süresi: 5 dak.
Eğitim masraflarına maaş yetmiyor!
A- A A+

Artan hayat pahalılığı nedeniyle okul hazırlıkları ailelerin bütçelerini ciddi anlamda sarsıyor. Aileler okul masraflarını karşılamak için maddi olarak bir hayli sıkıntı yaşıyor.

Asgari ücretle geçinen bir aile ise kırtasiye, ayakkabı ve üniforma masraflarının altında eziliyor. Eğitimin pahalı olduğunu belirten vatandaş, "Çocuklarımızın hiçbir şeyini eksik olmamasını istiyoruz ama nerdeyse bir aylık maaşımızı çocukların okul masraflarına harcadık, bunun dışında ne yiyip, içeceğimizi bilmiyorum" dedi.

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Eğitim-öğretim yılının açılmasına günler kala velileri alışverişi telaşı kapladı. Her öğrencinin ihtiyacı olan kırtasiye malzemeleri, ayakkabılar ve üniformalar birçok bütçeye hitap ediyor. Hal böyle olsa da yine de çocuklarını okutabilmek için eğitim yılı başı hiç de küçümsenmeyecek paralar harcayan aileler sırf çocuklarının ihtiyaçlarını eksik bırakmamak adına birkaç ay maddi olarak zorluk çekiyor. Kıbrıs Postası olarak genel okul masrafları olarak yaptığımız araştırmaya göre kırtasiye, ayakkabı ve üniforma 550 TL ile 1.500 TL arasında bir rakama denk geliyor. Çocuklarının okul ihtiyaçlarını eksiksiz tamamlamak isteyen asgari ücretli veliler 550 TL ile 650 TL'ye okul alışverişlerini bitirebilirler.

"Eğitim masrafları bütçeyi sarsıyor!"

Dün Kıbrıs Postası'nda yayınladığımız "Eğitim masrafları bütçeyi sarsıyor!" başlıklı araştırma haberimize göre kırtasiye malzemeleri 150 ile 700 TL arasında seyrederken. Bu fiyatta sadece temel malzemelerin yer aldığını da belirtmiştir. Çanta, birkaç defter, kalem, silgi gibi ürünlerin yer aldığı araştırmamızda en ucuz ürünleri almak 150 TL'ye mal olurken, çocuklarına biraz daha kaliteli bir şeyler almak isteyenler ise 300 -500 hatta 700 TL'yi gözden çıkarması gerekiyor.

Ayakkabı şart

Yeni eğitim yılı için yaptığımız fiyat araştırmasında ayakkabıların fiyatlarında da yine kaliteye ve markaya göre değişiklik gösterdiğini gözlemledik. Erkek öğrenciler için 50 TL'den başlayan okul ayakkabıları kalite arttıkça 150 TL'ye kadar yükselirken. Kızlara 45 ile 100 arasında ayakkabılar bulmak mümkün oluyor. Bunun yanın bir öğrenci okul ayakkabısının yanında beden eğitimi derslerinde kullanacağı spor ayakkabılara da ihtiyaç duyarken bu ayakkabıların fiyatı da yine 55 TL'den başlayarak 150 TL'ye kadar çıkıyor.

Ayakkabı Fiyatları

Erkek okul ayakkabısı 50 TL ile 150 TL arası

Kız okul ayakkabısı 45 TL ile 100 TL arası

Erkek spor ayakkabı 60 TL ile 150 TL arası

Kız Spor ayakkabı 55 TL ile 145 TL arası

Okula ve kaliteye göre fiyat değişiyor

2014-2015 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala veliler çocuklarına üniforma almak için yine mağazaları doldurdu. Her öğrencinin ihtiyacı olan pantolon, etek, gömlek, tişört, hırka, kazak, mont, eşofman ve kravat gibi ürünlerde raflarda yerlerini alırken, fiyatlarda okula ve kaliteye göre değişkenlik gösteriyor. İlkokullar için alınan üniformalar en uygun fiyatlardan başlarken, ortaokul ve liseler için üniforma fiyatları daha yüksek oluyor. Örneğin ilkokul öğrencisi için 15 veya 20 TL ye aldığını bir eteği, ortaokul ve lise öğrencilerine alırken 35 TL'lik bir harcama yapıyorsunuz. Bunun yanında kaliteye göre de fiyatlarda büyük değişiklikler olabiliyor.

Üniforma fiyatları

Pantolon 35 TL ile 55 TL arası

Etek 18 TL ile 35 TL arası

Kazak 25 TL ile 55 TL arası

Hırka 30 TL ile 53 TL arası

Lakos 20 TL ile 35 TL arası

Gömlek 20 TL ile 35 TL arası

Tişört 10 TL ile 29 TL arası

Şort 10 TL ile 29 TL arası

Mont 55 TL ile 99 TL arası

Eşorfman 52 TL ile 90 TL arası

Kıravat 5 TL ile 55 TL arası

Üniformalar 280 TL ile 570 TL arasında

Yukardaki fiyatlara göre veliler çocuğunun bütün okul kıyafetlerini tam olarak hazırlaması 280 TL ile 570 TL arasında bir parayı gözden çıkarması gerekiyor. Tabi bu fiyatların en azı olan 280 TL genellikle anaokul ve ilkokul çağındaki öğrenciler için harcanırken ortaokul ve lise çağındaki bir öğrenci için 400 ile 570 TL arasında bir harcama söz konusu oluyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.