EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

YDÜ Mimarlık Fakültesi 7. Uluslararası Vernaküler Yerleşimler Konferansı'nda temsil edildi

YDÜ Mimarlık Fakültesi 7. Uluslararası Vernaküler Yerleşimler Konferansı’nda temsil edildi

Vernaküler Mimarinin Yeniden Değerlendirmesi: Teori ve Pratik başlığıyla İstanbul'da düzenlenen 7. Uluslararası Vernaküler Yerleşimler Konferansı, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 30/10/14 11:28
okuma süresi: 3 dak.
YDÜ Mimarlık Fakültesi 7. Uluslararası Vernaküler Yerleşimler Konferansı’nda temsil edildi
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi,Lefkoşa (Near East University,Nicosia)Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre YDÜ Mimarlık Fakültesi'nden Dr. Huriye Gürdallı, 'A (Non) Place On The Road To Guzelyurt/Morphou 1960-75: Migrating Between South and North, Living Between Rural and Urban, Housing Between Vernacular and Modern' isimli bildiriyle Yakın Doğu Üniversitesi'ni temsil etti. İç Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Gürdallı'nın, Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Ayten Özsavaş Akçay ile birlikte hazırladıkları bildiride politikanın, göçün, kültürün ve kullanıcıların modern mekanlara etkisi tartışıldı. Mimarsız mimarinin oluşturduğu yerleşimlerde yaşama alışkanlığı olan ve göç sonucu uluslararası mimari kodlarla, mimarlar tarafından tasarlanan konutlara yerleştirilen kullanıcılarla mekanın etkileşimi örneklerle vurgulandı.

Gürdallı ve Akçay'ın devam etmekte olan araştırmaları açısından, bildiri sonrasındaki soru, yorum ve geri bildirimlerin önemli katkısı olduğu bildirildi.

Tarihi, geleneksel, kendiliğinden mimariyi barındıran kırsal ve kentsel yerleşimlerin küreselleşmenin etkisi altında uğradığı değişimlerin tartışıldığı konferansta vernaküler mimarinin, mimarlık eğitimi müfretadındaki yeri örnekler üzerinden gündeme taşındı.

Türkiye'nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin yanı sıra, KKTC, Hindistan, Endonezya, Katar, Bangladeş, Amerika, İngiltere, İsveç, Bahreyn, İran, Nijerya, Umman, Singapur, Makedonya, Avustralya, Japonya, İtalya, Danimarka, Hollanda ve Kolombiya'dan 104 katılımcı sunum yaptı. Sunulan bildirilerin %50sinin yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışması olması, vernaküler mimari konusuna genç araştırmacıların ilgi gösterdiğinin çok olumlu bir göstergesi olarak yorumlandı.

İstanbul'un tarihi ve geleneksel bölgelerine ve Safranbolu'ya düzenlenen teknik gezileri de barındıran konfernas, bir sonraki Vernaküler Yerleşimler konferansının Endonezya'da yapılacağı bilgisinin verildiği ve çalışmaların değerlendirildiği kapanış bildirisiyle son buldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.