EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

Dr. Özsağlam Moskova'da seminer verdi

Dr. Özsağlam Moskova'da seminer verdi

Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. Muhittin T. Özsağlam Moskova'da Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsün'de "Kıbrıs'ta Donmuş Uyuşmazlık-Çatışma, Kendine Özgü (Sui Generis) Durum" konulu akademik bir seminer verdi.

Yayın Tarihi: 24/02/15 16:31
okuma süresi: 3 dak.
Dr. Özsağlam Moskova'da seminer verdi
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü Başkanı ve Rusya siyasal yaşamının önemli simalarından Konstantin Zatulin ve Enstitüde jeopolitik-güvenlik çalışmalarıyla tanınan Vladimir Evseev 'in davetlisi olarak BDT Enstitüsünde konuşma yapan Dr. Özsağlam aynı zamanda Rusya'nın devlet televizyonu Rossiya 24 ve Rusya'nın Sputnik radyosuna da özel röportajlar verdi.

Özsağlam sunumunda Kıbrıs'ın sorununun tarihsel sürecini kısaca anlattıktan sonra günümüzde sosyal, siyasi ve hukuksal anlamda sui generis bir durumun adada var olduğunu ve bununla birlikte uluslararası toplum tarafından tanınmayan KKTC'nin kurumlarının işleyişine ilişkin ve hükümet-devlet dışı kurumlar aracılığıyla (Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Siyasi Partiler, Sedikalar, STÖ ) Kıbrıs Türk toplumunun dünyayla nasıl ilişki kurduğuna dair bilgiler verdi.

Özsağlam, Rusya'nın 2004 Annan Planı referandumundaki rolünden de bahsederken, günümüzde Rusya ve Kuzey Kıbrıs arasında ticaret ve akademi alanında nasıl bir ilişki kurulabileceğine ilişkin kafa yorulması gerektiğini vurguladı.

Özsağlam Kıbrıs Türk toplumunun Annan Planı'na "Evet" dediğini de anımsattı ve federal bir düzlemde çözümün mümkün olabileceğini belirtirken, çözüm bulunana kadar Kıbrıslı Türklerin dünyayla ilişkilerinin dondurulmaması gereketiğinin altını çizdi. Kapalı Maraş ile ilgili bir soru üzerine de Özsağlam Kapalı Maraş'ın Gazimağusa limanının uluslararası deniz trafiğine açılmasıyla birlikte bir güven yaratıcı önlem olabileceğini söyledi...

Yaklaşık 2 saat süren seminerin ardından, YDÜ Öğretim üyesi Özsağlam Rusya'nın devlet kanalı Rossiya 24'e de özel röportaj verdi. Özsağlam röportajda Kıbrıs Türk toplumunun Rusya'dan bazı beklentileri olduğununun altını çizerken, özellikle akademik alanda, turizm ve gıda sektörlerinde işbirliğinin gerçekleştirilebileceğini söyledi. Özsağlam özellikle süt ürünleri ve narenciye ürünlerinin şu anda Batı dünyasının yaptırımlarıyla karşılaşan Rusya'ya Kuzey Kıbrıs'tan ihraç edilebileceğini ve bunun formüllerinin de yaratılabileceğine değindi.

Özsağlam ayrıca Vladimir Evseev ile geleceğe dair işbirliği bağlamında nasıl "köprüler" kurulabileceğine dair de özel bir görüşme (beyin fırtınası) gerçekleştirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.