EĞİTİM
okuma süresi: 8 dak.

"KKTC Yükseköğretim Çalıştayı" yapıldı

"KKTC Yükseköğretim Çalıştayı" yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) işbirliğinde düzenlenen, "KKTC Yükseköğretim Çalıştayı" başladı.

Yayın Tarihi: 26/05/15 13:47
okuma süresi: 8 dak.
"KKTC Yükseköğretim Çalıştayı" yapıldı
A- A A+

Lefkoşa Golden Tulip Otel'de yer alan ve bu sabah başlayan Çalıştay yarın da devam edecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Çalıştayda yaptığı açılış konuşmasında, yükseköğretim alanında niceliğin yanı sıra, nitelik ve kalitenin de çok önemli olduğunu belirtti.

Açılış konuşmalarını sırasıyla Yüksek Öğretim Çalıştayı Koordinatörlerinden Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yaptığı Çalıştay, yedi ana temayı ele alacak oturumlardan oluşacak.

Çalıştayda; yükseköğretimde kalite ve öğrenci memnuniyeti; dijital ve engelsiz eğitim; akademik kriterler, etik ve intihal; tanıtım ve toplumsal farkındalık; dış ilişkiler ve uluslararası görünürlük; yüksek öğretime geçiş ve meslek standartları; araştırma ve geliştirme temaları ele alınacak.

Çalıştay sonucunda, tüm üniversitelerin temsilcileri ve uzmanların görüş ve önerilerinden yola çıkılarak, yükseköğretimde çözüm odaklı yol haritası oluşturulması hedefleniyor.

HASGÜLER: "SİYASİ OTORİTE SONUÇLARI DİKKATE ALMALI"

Yüksek Öğretim Çalıştayı Koordinatörlerinden Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, çalıştayın üniversitelere fırsat ve risk alanları üzerine stratejik tartışmalar yapma imkanı vereceğini söyledi.

Siyasi otoritenin, çalıştaydan çıkacak sonuçları dikkate almasını umut ettiğini belirten Hasgüler, çalıştayda sunulacak bildirilerin, bildiri kitapçığı olarak yayınlanacağını ifade etti.

Yükseköğretim sektörünün KKTC için önemli olduğuna işaret eden Hasgüler, bu alanda devlet politikası oluşturmanın gerekliliğine dikkat çekti.

Üniversitelerde yapılacak kültürel, bilimsel, çalışmaların Kıbrıslı Türklerin yumuşak güç üzerinden görünürlüğünü sağlayacağını, üniversitelerin bireysel düzeyde bunu yaptığını söyleyen Hasgüler, bunun izolasyonlar altında olan KKTC için çok önemli olduğunu belirtti.

ÖZYİĞİT: "DEVLET POLİTİKASI OLUŞTURULMALI"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, gençlerin üniversite eğitimi aldıktan sonra meslek sahibi oldukları alanlarda çalışabilmeleri ve iş bulabilmeleri gibi konularda sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek, işsiz gençlerin göç etmek zorunda kaldığını kaydetti.

Özyiğit, bu anlamda eğitimi planlamada sorular yaşandığının görüldüğünü, devlet politikasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Özyiğit, "Eğitim sistemi her gelen bakanla değiştirilmemeli, yazboz tahtasına dönüştürülmemelidir. Devlet politikası kaçınılmaz bir gerekliliktir" dedi.

Yükseköğretim kurumlarında eğitim alan yaklaşık 70 bin öğrenci bulunduğuna işaret eden Özyiğit, daha kaliteli eğitim vermenin yollarının aranması gerektiğini, eğitim sektörünün sadece maddiyat yönünün düşünülmesinin doğru olmadığını kaydetti.

Doğru Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Yasası'nın Meclis'te tartışıldığını anımsatan Özyiğit, demokratik, şeffaf, özerk ve hesap verebilir bir yönetim anlayışını desteklediklerinin altını çizdi.

Özyiğit, özel üniversitelerde de akademik özerkliğin ön planda tutulması gerektiğini söyledi.

BEROVA: "YENİDEN YAPILANDIRMA GEREKLİ"

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova da Çalıştayın ortaya çıkış sürecini anlatarak başladığı konuşmasında, sonuçların yol haritası oluşturmasını temenni etti.

Çalıştay kapsamında 7 temel temanın görüşüleceğini söyleyen Berova, çıkacak önerilerin ve uzman görüşlerinin kendileri için önemli olduğuna vurgu yaptı.

Berova, Çalıştay ile; sürdürülebilir ve stratejik çözümler belirlemeyi hedeflediklerini söyleyerek, Çalıştayın üniversiteler arasındaki işbirliği ve dayanışmayı da pekiştireceğini kaydetti.

Çalıştay çerçevesinde engellilerle ilgili konuların da görüşüleceğine değinen Berova, engellilere yönelik daha iyi hizmetler sunulması için gayret sarf edilmesini hedeflediklerini belirtti.

Yükseköğretim sisteminde yeniden yapılandırmanın gerekli olduğunu söyleyen Berova, bilginin üretilmesi ve paylaşılmasında önemli görevi olan üniversitelere yönelik beklentilerin arttığını kaydetti.

Berova, yükseköğretimde hedeflerden birinin de nicel büyüme yanında nitelikli büyümenin sağlanması olduğuna işaret etti.

AKÇA: "ÜNİVERSİTELER KANUNLA KURULMALI"

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC'nin eğitim adası olarak anılmasının, büyük bir başarı olduğunu vurguladı.

Ambargolar altında olan bir ülkede bu başarının yakalanmasının övünülmesi gereken bir başarı olduğunun altını çizen Akça, gelinen aşamada sektörün ekonomi, sosyal yaşam ve uluslararası tanınırlığa katkı sağladığını söyledi. Akça, "Yükseköğretim, üzerine titremek ve sürdürülebilirliği konusunda önlem alınması gereken bir sektör" diye konuştu.

Kurumsallaşma, özerklik, denetim, araştırma-geliştirme, öğretim üyesi yetiştirme gibi alanlarda adım atılması ve kalitenin artırılması gerektiğini söyleyen Akça kalitenin artması konusunda, Türkiye Cumhuriyeti'nin kaynak ayırdığını belirtti.

Akça, KKTC'deki üniversitelerde eğitim gören 41 bin TC uyruklu öğrenci bulunduğunu söyledi.

Yeni üniversiteler kurulması konusunda, sorun yaşandığını belirten Akça, KKTC'de 13 üniversite bulunduğunu, bunların 6-7 tanesinin görünür eğitim verdiğini, diğerlerinin görünmediğini söyledi.

Akça, üniversitelerin kurulmasına Cumhuriyet Meclisi'nin karar vermesi, kanunla kurulması gerektiğini belirtti.

AKINCI: "NİTELİK VE KALİTE ÇOK ÖNEMLİ"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, üniversitelerin araştırma-geliştirme konusuna özen göstermeleri, daha dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi.

Üniversitelerin ulaştığı rakamlara değinen Akıncı, "13 üniversitede 74 bin öğrenci eğitim alıyor, bunların 12 bini KKTC, 41 bini TC ve 20 bini de yabancı uyruklu öğrenciler. Bunlar önemli rakamlar. Niceliğin yanı sıra nitelik ve kalite de çok önemli" dedi.

Akıncı, yabancı öğrencilerin ekonomiye olan katkıları yanında, ülkelerine geri döndüklerinde başarılı olmaları ve KKTC'den memnun ayrılmalarının, KKTC için mıknatıs etkisi yapacağını, tanıtıma katkı sağlayacağını kaydetti. Akıncı, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kıbrıs'ta müzakere sürecinin yeniden başladığını anımsatan Akıncı, iyi bir başlangıç yapıldığını, bunu devam ettirip, sonunu iyi getirmenin çok daha önemli olduğunu söyledi.

Akıncı, olumlu bir sonuca ulaşılması halinde üniversitelerin, Avrupa Birliği üniversitesi haline geleceğini söyleyerek, rekabetin çok yoğun olarak yaşanacağı o ortamda kalitenin öneminin çok daha belirgin olacağını, konunun bu boyutunun da değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.